film-page-feature-image-front-main-stage-1
Nobody Gets Taken

La început a fost Parisul (ce coincidență macabră să pomenesc de Paris, ținând cont de evenimentul sângeros din redacția „Charlie Hebdo” întâmplat acum câteva zile), apoi a venit Istanbulul – mult mai puțin ofertant – iar acum, în a treia parte, Los Angeles este teatrul de operațiuni al story-ului deja clasicizat,”unul împotriva tuturor”. Dacă în celelate două ”terori” Liam este locomotiva, în noua producție Olivier Megaton (numai primul Taken a fost regizat de către Pierre Morel) avem de-a face cu două ”țuguri”: Liam Neeson și Forest, din dinastia Whitaker. Pentru că Luc Besson (care e și producător) știe să agite lucrurile, dar știe și să stoarcă acțiune folosind un actor care e ca un lup singuratic (apropo de hăulit…chiar acum când scriu aceste rânduri trag cu ochiul la finalul de la Fisher King al lui Terry Gilliam, când se aud urletele de lupi, dezbrăcați de blană, ale celor doi, Jeff Bridges și Robin Williams). Și ca să fie și mai atractivă teroarea, a fost suplimentată distribuția cu un polițist deștept (singurul din toată gașca!) jucat de un tip calm, vegetarian, care practică yoga și artele marțiale. Adică un fel de: ce ziceți de două personaje principale care să se dueleze cu lepădătura tatuată, jucată de Sam Spruell, zis Oleg Malankov, un fost Spetsnaz?

taken3 Taken-3-21

Oricum, avem două roluri mult prea mici pentru doi actori atât de mari! Pe Forest l-am remarcat în Panic Room unde o avea parteneră pe Jodie Foster, dar și- pe atunci preadolescenta- Scarlet Johanson, l-am aplaudat în The Last King of Scotland- rol care i-a adus și un Oscar, și l-am ovaționat de-a dreptul în The Butler unde parteneră îi e Oprah Winfrey și în care îl interpretează pe Cecil Gaines, majordomul emblematic care a servit opt familii prezidenţiale la Casa Albă, între 1957 şi 1986. Cât despre Liam Neeson – îl înțeleg pe Steven Spielberg care l-a distribuit în rolul care l-a transformat într-o stea a cinematografiei mondiale – Oskar Schindler; Liam este un actor cu un potențial extraordinar, acum neîndeajuns exploatat prin rolurile de polițist justitiar sau super agent secret în care s-a eternizat în ultimii ani, și sper din toată inima ca să aibă ocazia să arate ce poate într-un film mare, cu un rol pe masură. Până atunci însă mai primim un Taken, tot anul acesta avem Silence- unde joacă un preot, iar anul viitor este distribuit în A Monster Calls. Așadar…vom trăi și vom vedea!

Nu pot să nu remarc progresul făcut de Maggie Grace, cea care o joacă pe fiica lui Liam, ce în prima parte era cam tăntăloaică, în a doua parte șoferiță fără carnet (dar Niki Lauda când gonea prin Istanbul), iar acum reușește să fie emoțională și credibilă. Go, Maggie!

Bugetul fimului a fost cheltuit în mare parte pe salariile celor doi actori (Liam și Forest), dar și pe cascadoriile, unele reușite, altele trase de păr. O să vedeți câteva care vă vor lăsa fără respirație, iar celor care nu fac distincția clară între realitate și ficțiune- o să le exalte imaginația și o să le dea coșmaruri.

Cât despre un sequel, finalul deschis pare să indice că se va face un T4KEN pentru că există toate elementele necesare și suficiente. Producătorii însă au afirmat că este ultimul film al seriei, asta nefiind însă un jurământ cu mâna pe cravata de pionier, și dacă încasările și cererea or să fie „supreme”, nu or să se îndure să lase doritorii nesatisfacuti.Nu?

Așadar, recomandare de final: nu ascultați de sfaturile pro sau contra, și dacă ați văzut primele două părți, e chiar păcat s-o ratați pe asta. Mergeți deci la cinema pentru acest film – policier altoit cu action- distribuit în Romania de Freeman Entertainment.

Regizor: Olivier Megaton

Scenariu: Luc Besson, Robert Mark Kamen

Cu: Liam Neeson, Forest Whitaker, Maggie Grace, Famke Janssen, Sam Spruell, Dougray Scott, Jon Gries, Leland Orser, Al Sapienza

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s