Hermosa juventud (Beautiful Youth) – „Les Films de Cannes a Bucarest” 2014

Posted: 29/10/2014 by MarcelPlaton in Festival, Les Films de Cannes à Bucarest
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Regia:Jaime Rosales

Scenariu:Jaime Rosales, Enric Rufas

Cu: Ingrid García Jonsson, Carlos Rodríguez, Inma Nieto

hermosa_juventud

Frumoasa-i tineretea si urata-i batranetea, imi zicea bunica-mea si asta dupa ce implinise 60 de ani si nu vroia sa mai iasa din curte ( tot ea spunea ca strada e pentru oameni frumosi, nu pentru băbătâi)

Frumoasa-i tineretea este titlul celei mai noi productii cinematografice semnata de Jaime Rosales (“Bullet in the Head,” „The Dream and the Silence”) care este la a cincea realizare si a fost pentru a patra oara la Cannes. Filmarile au avut loc in Madrid si asa am putut vedea la movida in cateva secvente pe muzica de club, adica bumți bumți, ca doar nu vroiam sa vad Prado, Muzeul regal, Puerta del Sol, sau Doamne fereste, Chueca! Nu era cazul , pentru ca filmul este despre tineri care ar face orice pentru o viata mai buna (ca in Romania), ar pleca in Germania, chiar China sau ar face un film porno ( culmea, la prima strigare, la amatori au castigat 600 de euro in doi, dupa o ora de cazne). Senzatia de la inceput a fost ca seamana cu un film romanesc, acelasi tip de filmare, acelasi sunet, acelasi joc, ceea ce e un lucru bun pentru romani si  mai putin bun pentru spanioli. Cei din urma ni l-au dat pe Luis Buñuel, apoi prin anii 80 , pe Almodóvar si acum au un detasament greu condus de Alejandro Amenábar, Juan Antonio Bardem sau Florián Rey. Si mai mult, filmele americano-spaniole ocupa un loc insemnat in cinematografia spaniola.

Dar sa revin la tinerii lui Jaime Rosales: sunt frumosi, sunt visatori ( el vrea Ferrari pentru el , iar pentru ea vrea o vila la mare), dar nu se gandesc la raspunsul la intrebarea: Ce vrei sa faci in viata? Ca intrebarea “ce vrei sa fii cand o sa ajungi mare” care devine plictisitoare, dupa ce toti prietenii  care au venit in casa parintilor tai ti-au tot pus-o pana la refuz. Si totusi, ce vrei sa faci in viata asta? La noi, copiii nu vor program de armata ( 8 sau 10 ore pe zi), ci vor ceva flexibil , pentru ca au fost neglijati si au vazut ca parintii lor s-au dus sictiriti la munca. Daca la noi e vorba de o generatie pierduta, la spanioli cred ca e vorba de o scadere a locurilor de munca profitabile, pentru ca tinerii refuza 10 euro pe ora, considerand ca e sub demnitatea lor. Si atunci e mai usori sa parazitezi familia, sa furi sau sa obtii 600 de euro pentru o partida de sex. Dar pana cand? Si ce faci cand prietena ramane insarcinata si se hotaraste sa pastreze copilul? Pentru ca a avea un copil e ca si cum ar lua un catel in adoptie, nu-i asa? Mai lasa pe cineva sa aiba grija de el ( o mama, o prietena sau o zgripturoaica) si in caz ca nu merge nici asta, pleaca in Germania si se angajeaza spalatoare de WC-uri! Iar daca nici asta nu merge…incepe sa faca fotografii dezbracata. La inceput, pentru ca mai tarziu…vede ea ce mai face. Iar copilul? E cu mama si oricum il vede pe Skype. Distantele nu mai inseamna nimic, ca si educatia, care se poate face pe Skype sau pe WhatsApp.

Foarte placuta trecera prin unele etape (sarcina tinerei, deplasarea in Germania) care ar fi mancat multa pelicula de 16mm. Asa regizorul foloseste secvente fotografice de pe Instagram, conversatii pe Skype, jocuri video stupide si email-uri. Trist film,  mai ales ca imi aduc aminte ca au mai fost tentative de a face un film cu aplicatii Samsung sau iPhone. Nu pot spune ca nu mi-a placut, dar cu siguranta  m-a amarat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s