Regia: David Cronenberg

Scenariul:  Bruce Wagne

Distributia: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams, Sarah Gadon si  Evan Bird

John Cusack: ‘Hollywood is a whorehouse and people go mad’

maps-to-the-stars-poster

Ca Hollywood-ul e un stabiliment de actori dusi cu pluta (si nu pe Bistrita) se stie de mai mult de 100 de ani (104 mai exact). Dar una era sa fii dus cu pluta, spre genial si alta sa fii dus cu pluta spre genital. Este singurul repros pe care i-l fac regizorului David Cronenberg (pe care oricum il doare undeva de ce crede oricine despre persoana lui), care foloseste cateva scene nud, inutile de data asta si doi termeni in slang: dyke si faggot. Sa nu uitam ca, prin 2011, melodia Money for Nothing, a trupei Dire Straits a fost interzisa, in formula initiala, la radio in Canada, deoarece originalul, compus in 1985, continea cuvantul faggot, un termen peiorativ la adresa homosexualilor. Oare CNA-ul canadian va recomanda inlocuirea termenilor cu „fairy lady” si „pansy”?

Filmul Map To The Stars, al lui Cronenberg (71 de ani) nu vrea sa demonstreze nimic nou, nu vrea sa radiografieze nimic, ci pur si simplu reprezinta sumarizarea catorva sedinte de terapie ale unor vedete in devenire sau ratate. Sau e posibil chiar sa reprezinte cateva experiente traite de catre scenarist in cetatea filmului, prin anii 90,  cand chiar a lucrat, printre altele, ca sofer de limuzina (va dati seama ce experiente sunt in prezent?).  In industria moderna a filmului sunt , cu siguranta cazuri, cand „la 29 de ani o actrita e cam la menopauza”, cand la 13 ani altul incepe sa bea si sa consume droguri sau din dorinta de a face ceva ca sa iasa in evidenta, un altul se lauda ca rahatul lui este cumparat de o fana infocata, pentru a-l vinde pe eBay. Ce este foarte interesant e faptul ca in gramada asta de personaje cu mai multe sau mai putine bubite la cap ( cele mai putine le are personajul jucat de  Robert Pattinson, aflat la a doua colaborare cu Cronenberg), nu isi gasesc locul politisti sau jurnalisti de investigatie. Adica atat de adanc e ingropata mizeria, incat nimeni nu are acces la ea! Nu vreau sa cred ca daca erau angajati Viggo Mortensen si Rachel Weisz in locul celor doi, Cusack si Moore, filmul ar fi fost mai bun. Julianne Moore este geniala in cateva scene ( cum e cea in care canta Na-na-na-na! Na-na-na-na! Hey-hey-hey! Goodbye! intr-o anumita situatie si la aflarea unei anumite vesti sau alta in care dicteaza stand pe buda o lista de cumparaturi)) si perfecta in rest.

Evan Bird, un necunoscut actor canadian de 14 ani, e pus in cateva situatii in care se descurca acceptabil ( discutia despre limfomul Non-Hodgkin- daca e  Non nu e grav :)- si expedierea unui iPad mini catre o fetita deja moarta)

M-am amuzat la dialogurile musculitelor care graviteaza pe langa vedete, in care erau pomenite in anumite circumstante  numele lui Ryan Seacrest, Blake Shelton sau la amintirea lui Dalai Lama (He’s very cool, man) si chiar a cofondatorului Miramax si The Weinstein Company –  Harvey Weinstein.

M-am bucurat sa o vad si pe urata printesa Leia (Carrie Fisher), chiar daca numai pentru cateva secunde, jucandu-si propriul rol, dar impresionanta este prestatia tinerei Mia Wasikowska, foarte credibila si profesionista in rolul Agatha, o adolescenta cu mari probleme psihice si personaj cheie in aceasta poveste cu si despre dementi sinistri.

MTTS

Map to the Stars este un dolce far niente indolent, alimentat de plictiseala , barfe si ambitii, compelxe si boli mintale si tot felul de alte neputinte ale  vedetelor din film, o satira acida, dura chiar, la moravurile si alienarea celor care au ca singur idol “banul”. Tarele mintale ale personajelor principale- clar toate atinse de “filoxera”- sunt insurmontabile, si ele se aduna si dau finalul apoteotic, absurd si amar al unei pelicule semnate de un regizor genial cum e Cronenberg.

Concluzia este una singura: si nebunia are maretia ei, si daca e sa poti sa o intelegi , ti se reveleaza o lume speciala, haotica  si indubitabil interesanta pentru film. Caci pe nimeni nu mai intereseaza banalul- ci doar ce iese din norma, patologic chiar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s