“Ideals are peaceful, history is violent”

 

Inceput Fury

Intr-un top 5 personal al filmelor despre al doilea razboi mondial aveam The Thin Red Line, Schindler’s List, The Pianist, Enemy At The Gates, Inglourious Basterds si Band of Brothers! Si de azi, locul 5 este luat de Fury ( din nou Brad Pitt! ), un film regizat de David Ayer, cel care in 2001 scria scenariul si producea Training Day zguduitoarea drama cu Ethan Hawke si Denzel Washington, iar in 2005 ne captiva cu Harsh Times, in care joaca Christian Bale si Freddy Rodríguez.

Actiunea din Fury are loc in aprilie 1945, atunci cand aliatii inaintau spre Berlin, si unele scene din film mi-au adus aminte de vorbele bunicului si ale prietenilor lui, legate de evenimentele petrecute acum 72 de ani, cand la mii de kilometri est de Bucuresti, la Cotul Donului, peste 100.000 de romani au murit, in conditii de neimaginat, spulberati de tancurile si artileria rusilor. A fost cel mai mare dezastru suferit de armata romana, care culmea nu a fost niciodata reflectat in vreun film, in timp ce debarcarile aliatilor in Normandia au fost invatate pe de rost din peliculele fara numar realizate in ultimii 50 de ani.
Revenind la filmul Fury, de la inceput suntem avertizati ca tancurile americane Sherman M4 ( cunoscute si sub numele, dat de tanchisti, de brichetele Ronson) erau varza in fata celor germane, Panzer, apoi Tiger, care aveau blindaj gros si tunuri mai puternice. Doar curajul, nebunia si inconstienta mai puteau suplini acest handicap tehnic. Si pe aceasta directie este construita actiunea filmului, in care scenele de lupta sunt realiste, tinand cont si de faptul ca David Ayer a folosit si relatarile ambilor bunici, care au luptat pe front. Nu veti vedea lucruri noi, dar realizarea este una exceptionala, iar jocul actoricesc este polarizat de Brad Pitt, care ii obliga si pe ceilalti sa dea ce au mai bun. Asa se face ca ajung la roluri de exceptie si Shia LaBeouf, Michael Peña, Jason Isaacs, Jon Bernthal ( l-am vazut in Walking Dead, iar anul trecut in The Wolf of Wall Street si Snitch) si tanarul de 22 de ani, Logan Lerman ( a jucat in Noah, Percy Jackson: Sea of Monsters, 3:10 to Yuma si acum 10 ani in The Butterfly Effect, cand era personajul interpretat de Ashton Kucher, dar la varsta de 7 ani), care a avut sansa sa fie distribuit intr-un rol principal de asemenea anvergura si sa se achite de el impecabil.

Apartament Fury
De remarcat aparitia dragei noastre Anamaria Marinca, expresiva si profunda intr-o secventa memorabila a filmului ce se petrece intr-un apartament, unde joaca alaturi de cei 5 tanchisti si Emma, verisoara adolescenta interpretata de actrita bavareza , Alicia von Rittberg. E foarte greu sa construiesti o scena cu soldati care dau peste 2 femei singure si sa nu iei in calcul tema violului ( atat de des folosita in filme si practicata in realitatea razboiului), si mai ales sa nu pici in ridicol cu o abordare decenta, cu oameni care se spala, vorbesc cuviincios si iubesc platonic orfelinele. La fel cum frumusetea calului alb din scena de deschidere a filmului este intr-o antiteza aproape violenta cu povestea camaradului Gordo, legata de ororile din timpul debarcarii din Normandia , cand pentru a impusca un cal (si erau mii de cai parasiti dupa moartea stapanilor), trebuia mai intai sa il mangai si sa ii castigi increderea, iar mai apoi sa ii tragi un glonte in coloana vertebrala, lucru pe care ei il facusera pret de vreo 3 zile si multe traume psihice de nevindecat.
David Ayer se bazeaza magistral pe efectele speciale si stie in acelasi timp sa creeze iluzia realitatii aceleia crude- fara a o cosmetiza.

fury-slice-five-new-fury-clips-brad-pitt

O singura secventa m-a scos din lumea filmului, cea aproape de final, cand actiunea se petrece in plina zi si in cateva secunde se transforma in scena de noapte. Si m-au amuzat trasoarele care aratau in unele secvente ca si laserele din blasterele trupelor Imperiului din Star Wars, e drept, respectand codul de culori al proiectilelor invelite in material fosforic din acea vreme: cele germane erau verzi, iar ale americanilor-roz. In concluzie, ultimul film al lui David Ayer, exceptional regizat si scris, m-a impresionat aproape pana la lacrimi pentru ca dincolo de drama colectiva pe care o aduce cu el razboiul, pana la urma aceasta este o suma a dramelor individuale ale oamenilor din teatrele de operatiuni, si la cateva dintre aceste destine suntem martori cu inima stransa si dorinta ca tot ce vedem sa fi fost doar fictiune si nu o realitate a sfarsitului de conflagratie mondiala.
Structural filmul este perfect construit, nici nu bagi de seama ca e asa de lung ( 134 de min), iar constructia lui interioara se sprijina pe personaje, atat de diferite ca tipologie, incat ai zice ca sunt incompatibile. Si totusi in prim plan este aceasta echipa de tanchisti de pe Fury, sudata in lupta si tinuta in mana si in viata de catre comandantul ei, Don ”Wardaddy” Collier. Un alt “personaj” este razboiul insusi, alt fel pentru fiecare participant: avem razboiul celor care il refuza- si unii sfarsesc in streang sau se adapteaza din mers, razboiul inocentilor- care nu pot si nu vor sa omoare, razboiul supravietuitorilor, al brutelor, al victimelor si al multor altora. Peste toate domneste FRICA impreuna cu instinctul de conservare si dorinta de a trai, contrabalansate de felul in are un om de caracter le domina, le conduce si le exploateaza.
“Ideals are peaceful, history is violent/Idealurile sunt pacifiste, istoria este cea violenta” ramane –de departe- replica memorabila a filmului – filosofica de-a dreptu, sintetizand apoteotic esenta razboiului si locul acestuia in devenirea omenirii.
Un film antologic –fara indoiala- distribuit in Romania de Freeman Entertainment, care daca ar fi aparut in urma cu mai multi ani ar fi fost in fruntea ierarhiei personale a filmelor despre al doilea razboi mondial. Asa e doar in Top 5.

Comentarii
  1. […] invingatori, ci doar victime. Zambesc amar, gandindu-ma ca acum cateva zile, in cronica filmului Fury , scriam  ca despre luptele de la Cotul Donului nu s-a facut nici un film. Hazanavicius […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s