Stop, Sir! You are putting a human life in danger!
Regia: Gabe Ibáñez
Scenariul: Gabe Ibáñez, Igor Legarreta, Javier Sánchez Donate
Cu: Antonio Banderas, Dylan McDermott, Melanie Griffith (si voce), Robert Forster, Birgitte Hjort Sørensen, Javier Bardem ( voce)
Acum doi ani, Antonio Banderas a confirmat ca a inceput filmarile in studiourile Nu Boyana Film din Sofia la Automata. Vazusem reclama la Orbit cu Antonio si imi ziceam: Dumnezeule, cum arata! Dar cand am vazut-o pe Melanie Griffith ( pe care nici macar n-am recunoscut-o) am reactionat asa: WTF? Am crezut ca asta e rolul, ca e vreo roboțica, dar dupa cateva replici m-am prins ca nu era asa… ea arata pur si simplu de parca era facuta din bucati! Ca si-a sters cu laserul numele fostului sot tatuat pe bratul drept, mai inteleg…dar ca si-a zapacit mufarina cu atatea interventii chirugicale ajungand de nerecunoscut, cine sa mai inteleaga? Dar sa vorbesc despre film. Ca este mai interesant decat Melanie care in 1975 arăta muuuuult mai bine si… arăta aproape la toti
Inca de la inceput m-a surprins atmosfera de Blade Runner (ploaie densa, reclame pe cladiri, zeppelin-uri anti radiatie), apoi cea de I, Robot- cand am vazut mutrisoarele robotilor! Daca in filmul lui Ridley Scott, replicantii si-ar fi dorit sa traiasca mai mult si si-au cerut drepturile, aici robotii sunt mai pasnici, mult mai inteligenti decat “maimutele violente”, nu incalca primul protocol –sa nu ucizi o fiinta umana- si isi descopera liberul arbitru. Asimov spunea de 3 legi ale roboticii, dar Gabe Ibáñez le-a mai redus si simplificat. Daca primul protocol a aproape identic, cel de-al doilea are un rol important in poveste si el este cel incalcat.
To die, you have to be alive first
Antonio Banderas este un actor complex ( nu intamplator a fost “gasit” de catre Pedro Almodóvar ) , iar aici este un agent de asigurari ( ceea ce demonstreaza ca si in 2044 asigurarile astea hulite de toti sunt tot pe baricade!). Nu vor disparea nici moonshine-ul, berea si Power Horse, asta in caz ca unii dintre voi va intrebati : ce vom mai bea peste 30 de ani? Daca Banderas este actorul cu bila alba, Birgitte Hjort Sørensen nu joaca nimic si o inhata pe cea neagra.
Cat despre Dylan McDermott ar fi trebuit sa aiba o partitura mai ampla, pentru ca e veridic in rolul politistului si se potriveste perfect in schema, dar..ghinion, atat a fost sa fie de data asta!
Si atunci cine ne-a placut si se alege cu steluta de “frumos, bun si silitor”? Neindoielnic catelul…ma rog, miriapodul, gandacul sau ce-o fi fost chestia aia pe care au nascocit-o si mosit-o robotii, careia daca i-ar fi dat si un nume , puteau sa puna de o “urmare” si sa mai faca inca un film, doua….
Dupa umila mea parere , regizorul a preluat idei excelente din filme bune, dar pe care nu a reusit sa le integreze, asa incat Automata pare o compilatie din “lecturile” unor SF-uri celebre, fara a-si gasi o identitate proprie care sa-l detaseze din pluton, cu toate ca premise favorabile existau.
Automata ar fi putut fi un SF foarte bun, dar a reusit sa fie doar un film pe care merita sa il vedeti o data pentru imagine si pentru acele cateva momente in care straluceste.