SERENA

Posted: 22/10/2014 by MarcelPlaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , , ,

serena

De ce oare se zice- de multe ori cand e un complot sangeros sau alambicat care implica gelozie, lacomie si ura- “cherchez la femme?” Pentru ca literatura a consfintit asta cu personajele ei feminine ignobile care au stat in spatele actiunilor multor barbati condusi pe drumul pierzaniei.


Cu Serena, noul film al regizoarei Susanne Bier, o adaptare dupa cartea lui Ron Rash avem din start bucuria imaginii, revelatia naturii fascinante ( Smoky Mountains din North Carolina ) si abia apoi personajele care se descopera incet, construit, foarte bine jucate de un cuplu in interiorul caruia functioneaza clar o chimie – si care s-a sudat pe ecran in American Hustle si Silver Linings Playbook: Jennifer Lawrence si Bradley Cooper.
Despre regizoarea daneza- cu un atat de acut simt al imaginii, cu gros planuri si planuri detaliu exceptionale, cu panoramari, unghiuri si succesiuni de secvente inedite- v-am mai vorbit dupa ce am vazut filmul ei Love Is All you Need, o comedie romantica avand si accente dramatice in care joaca Pierce Brosnan, un cocktail de iubire, pierdere si absurditatea vietii si o lectie despre cum sa lasi totul in urma si sa continui sa traiesti. Am remarcat de atunci stilul ei delicat pe care il simtim in subsidiar, in detalii, chiar si in Serena, care are un subiect mai degraba dur. Vorbim de perioada Marii depresiuni, de baronii padurilor, de mita si coruptie, de exploatare si violenta, cu un story care focuseaza pe devenirea personajelor, fie ca e vorba de involutie pe fondul unor trairi nedefulate si a unor drame din copilarie- ca in cazul Serenei, fie ca e vorba de o salvare prin iubire si sacrificiu patern – ca in cazul lui George Pemberton, pe care il joaca fara cusur Bradley Cooper, aflat intr-o ascensiune vadita a carierei.
Filmul este unul care te cucereste, fara a fi o capodopera, in primul rand datorita actorilor extraordinari distribuiti – si aici nu ma refer doar la rolurile principale. Am avut bucuria de a-l revedea aici in rolul lui Galloway, enigmaticul si onerosul ex-puscarias, pe Rhys Ifans, un actor pe care il pretuiesc mult si care si-a aratat valoarea in rolurile din Anonimous- fascinanta poveste a contelui de Oxford, banuit ca ar fi creatorul operelor shakespeare-iene, sau in antologicul The Boat That Rocked din 2009, unde este Gavin , unul dintre DJ-ii pasionati de rock ce au transmis in anii ’60 din Marea Nordului la un post de radio pirat. Il mai vedem si pe Toby Jones – un alt mare actor subevaluat care a facut partituri remarcabile in rolul lui Alfred Hichcock si in aparitile din Hunger Games, Harry Potter, Sex&Drugs& Rock&Roll, Tinker Tailor Soldier Spy sau Captain America.
Tot in Serena avem bucuria de a o vedea si pe Ana Ularu a noastra, care a avut cronici foarte bune pentru prestatia ei in rolul lui Rachel si careia ii dorim prezenta in cat mai multe distributii prestigioase si pe cat mai multe covoare rosii ale festivalurilor de film celebre.
Asadar aveti program de vizionare, caci va recomand Serena- o alta versiune a eternului scenariu al decaderii si inaltarii umane – in care avem si un personaj magnific intotdeauna, surprins in maretia si splendoarea lui: natura. Si daca chiar credeati ca este cea din Carolina de Nord, va inselati, deoarece filmarile au avut loc in Polonia- asa ca inca o data batranul continent se reveleaza privitorului intr-un mod fascinant. Si nu pot sa nu ma gandesc si la peisajele noastre, la natura -inca- salbatica si la tot ce reprezinta imaginile fara egal din Romania, si sa realizez ca exploatarea lor in pelicule cu bugete mari ar fi putut fi o alta sursa de venit pe langa agricultura si turism, care ne-ar fi asigurat un trai pentru care ne-ar fi invidiat si …elvetienii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s