BEFORE I GO TO SLEEP/ INAINTE SA ADORM

Posted: 14/10/2014 by michaelaplaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , , , ,

before_i_go_to_sleep

Trebuie sa recunosc ca mi-au placut intotdeauna ecranizarile, pentru ca suportul livresc (de multe ori validat de critica si public) le confera o consistenta si radacini ale complotului , si in plus, daca ti-a placut filmul si el n-a fost devansat de lectura cartii, poti sa faci asta a posteriori.

Before I Go To Sleep porneste de la best sellerul lui SJ Watson si se doreste- in regia britanicului Rowan Joffe – un film misterios  cu o distributie de clasa: Nicole Kidman si Colin Firth, doi “oscarizati” gata sa se confrunte cu tensiunea, volutele si schimbarile de directie ale unui thriller psihologic. Si pana la final nu esueaza, dar cred totusi ca scenariul este putin inconsistent si plin de locuri comune, asa ca ai senzatia ca ai mai vazut filmul asta undeva, candva.

Cat despre Rowan Joffe pare sa prefere si el adaptarile dupa romane, daca ne gandim ca in 2010 a ecranizat Brighton Rock al lui Graham Green cu o distributie prodigioasa : Helen Mirren, Andy Serkis, John Hurt si Sam Riley, un remake dupa o versiune noire-clasica- englezeasca de pe la 1947,  care a avut si recenzii pro, dar si impotriva. Mult mai interesant mi s-a parut The Shutting Of Thomas Hurndall din 2008, care spune povestea adevarata a unui student la fotografie, impuscat in Fasia Gaza in timp ce ajuta niste copii – si ai carui parinti lupta pentru a-i descoperi si  pedepsi pe cei responsabili de aceasta crima.

Cu Before I Go To Sleep, Joffe ne propune o versiune a dramei interioare a unei femei care, in urma unui traumatism, sufera de amnezie retrograda, fiecare zi asternandu-se goala de amintirile pe care trebuie sa le recupereze tinand un jurnal video, existenta ei rezumandu-se la acest loop in care face si reface un puzzle de personaje, situatii, relatii si conjuncturi, penduland , bajbaind si incercand sa-si domine frica, durerea si nesiguranta.  Cu acest personaj- Christine- Nicole Kidman reuseste o introspectie veridica, dar care nu se ridica la nivelul altor roluri de pana acum din pelicule care au facut cariera: Dogville, The Human Stein, The Hours, Moulin Rouge, Eyes Wide Shut ultimul film  al lui Stanley Kubrick, The Others, Australia sau chiar recentul Grace of Monaco.

Insa e neindoielnic faptul ca un actor mare innobileaza orice rol , asa ca trecem la celalat protagonist: Colin Firth care era in ’95 un Darcy perfect in Price & Prejudice, un Lord Henry Wotton de exceptie in Dorian Grey in 2009, si un George al VI-lea de Oscar in 2010 in The King’s Speech.

Profund, charismatic si plin de mister este si britanicul Mark Strong  (pe numele sau real Marco Giuseppe Salussolia), pe care l-am remarcat in RocknRolla lui Guy Ritchie, dar si in Stardust, Tinker Tailor Soldier Spy, Sherlock Holmes sau Closer to The Moon, filmul lui Nae Caranfil, in care joaca rolul principal -Max Rosenthal- demonstrand ca este un actor interesant cu un mare potential, inca neexploatat.

Asadar, va recomand Before I Go To Sleep, un film care nu ne problematizeaza, dar care este agreabil prin prezenta actorilor din rolurile principale, o pelicula distribuita in Romania de catre InterComFilm, ce intra in cinematografe in weekendul urmator.

Publicitate
Comentarii
  1. Brock spune:

    Grreat blog I enjoyed reading

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s