716686gtUKL._SL1500_

Când două festivaluri care au loc simultan în Bucureşti, American Independent Film Festival și Bucharest Fashion Film Festival,  au în selecţie un documentar- iar acesta îi este dedicat lui Lee Alexander McQueen- e semn că e un must see, așa că vă invit în cinematografe unde pelicula rulează de vineri.

Structurat să adune din interviurile creatorului, mărturii ale familiei/ apropiaţilor dar şi din fabuloasele lui prezentari – o imagine care să pună în valoare personalitatea acestui creator unic, filmul lui Ian Bonhôte este un portret emoţionant al unui designer vizionar.

Pelicula care poartă numele iconicului designer Alexander McQueen a avut premiera în cadrul Festivalului de Film de la Tribeca și a primit 2 nomnalizări la BAFTĂ, inclusiv la categoria Cel mai bun film britanic.

Alexander McQueen

Iar dacă artistul era unul cu o imaginaţie fără stavile, omul purta cu sine o povară pe care nu a reuşit să o debarce niciodată – faptul că a fost abuzat în copilărie neputând fi depăşit cu toată faimă şi averea pe care le-a dobândit.

Provocator până la limita acceptabilului, revoltător de crud în adevărurile artistice pe care le propunea, Lee McQueen era în fapt un suflet trist şi neîmpăcat ce nu a cunoscut adevărata dragoste. Sinuciderea lui (anunţată unor prieteni apropiaţi) este în parte renunţarea la o luptă cu o maladie incurabilă căreia nu îi vedea motivaţia dar îi intuia consecinţele care preconizau un sfârşit traumatizant, şi durerea de a o pierde pe mama lui- un element de echilibru şi iubire necondiţionată care l-a centrat toată viaţa,

McQueen imagine documentar 2

Documenarul foloseşte filmări din prezentările de început ale lui McQueen în care valorifica orice material transformându-l în obiect de design vestimentar, dar şi din fabuloasele şi teatralele parade de la Givency şi Tom Ford, concepte stilistice pe care McQueen le manageria ca un veritabil regizor, unul care afirma:: „Când creez o colecție, vreau să provoc extaz, fiori pe șira spinării. Vreau infarct. Vreau ambulanțe.”

Devenit copilul teribil al houte couture-ului în anii 90, creatorul cu origini modeste dar ambiţie şi talent fără limite, a ajuns unul dintre cele mai mari nume din industria de fashion- în pofida temelor aproape morbide pe care prezentările lui le vehiculau: crima, violul, nebunia, spitalul.

McQueen imagine documentar 1

Documentarul aduce în discuţie felul torturant în care creatorul lupta cu demonii interiori, dar şi abordările lui provocatoare, chiar ireverenţioase uneori, sfidând convenţiile şi ieşind cu totul din normă- însă într-un mod genial.

Aşadar demersul regizorului Ian Bonhôte, co- writer al scenariului alături de Petter Ettedguy, este un tribut emoţionant adus unui tânăr artist cu un talent enorm, pe care însă l-a decimat o permanentă autodistrugere care în final l-a condus către sinucidere.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s