SHAZAM!, noua propunere DC Extended Universe

Posted: 04/04/2019 by michaelaplaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

MV5BYTE0Yjc1NzUtMjFjMC00Y2I3LTg3NGYtNGRlMGJhYThjMTJmXkEyXkFqcGdeQXVyNTI4MzE4MDU@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_

Dacă grupa de vârsta căreia i se adresează Shazam! ar fi fost ceva mai mică, aş fi zis că e o poveste de adormit copiii! Dar – din pacate- copiii rareori se mai adorm în ziua de azi cu poveşti minunate în care binele şi răul se înfruntă în spaţii fantastice sau într-unele familiare, în care eroul este dincolo de orice un suflet pur ce vine cu un rol mesianic predestinat, în care valorile morale şi legile Universului sunt poziţionate exact aşa cum trebuie şi din care – discutand- putem să învăţăm lucruri esenţiale pentru viaţă.

Și chiar dacă  funcţia care pare sa fi devenit lately mult mai importantă decât mesajul unui film este aceea de entertainment, ne bucurăm şi noi alături de publicul ţintă de încă un supererou. Iar pentu că saltul de la 14 la 30 de ani nu este unul care să poata fi asimilat uşor când doar corpul se transformă- nu şi mintea, avem de-a face cu situaţii nostime în care personajul are toate caracteristicile preadolescentului- dar trebuie să acţioneze şi să ia decizii ca un matur- ceea ce e o sursă principală a comicului într-o peliculă care face saltul de la universurile îndeobşte întunecate şi ostile ale filmelor DC- la comedia light – cu poveşti care acordă şanse (şi posibilitatea sequell-urilor!)

rev-1-SHZM-07360r_High_Res_JPEG

Povestea este una înduioşătoare, cu un copil ce îşi cauta mama (şi identitatea, nu?) traversând experienţe multiple de asistat social, până când are şansa să ajungă într-o familie ciudată dar adevărată. Căci deşi pare o „adunare” multirasială disfuncţională, până la urmă se dovedeşte o uniune reală bazată pe tot ceea ce defineşte o familie.

Problematica pe care o propune filmul este una majoră- asta dacă alegeţi să vă gândiţi la mesaje, în fapt personajele fiind aproape toate într-un parcurs iniţiatic în care existenţa li se adună laolaltă cu valorile esenţiale în viaţă, pe care toţi le învaţă pe parcurs. Aşa că e motivaţională fără dubii această poveste despre iubire, grijă, sacrificiu, solidaritate şi apartenenţă, după cum în aceeaşi măsură vorbeşte despre invidie, avariţie, trădare, lene şi răutate. Ideea de căpătâi rămânând însă aceea că există un erou în fiecare din noi- gata să iasă la lumina dacă are şansa (magică!)

rev-1-SHZM-11351r_High_Res_JPEG

Cu scene de „combat” în aer şi la sol, cu dileme morale şi dezamăgiri ale personajelor ( cu parcursuri în viaţă nu tocmai fericite), cu efecte speciale captivante pentru copii, ceva întorsături interesante din condei ale scriptului, Shazam! este antrenant şi nostim tocmai pentru ca regizorul David F. Sandberg  a ales această abordare care pare să fie la modă acum – actiune si dialog efervescent datorat diferenţei dintre vârsta reală a personajului care se transformă în erou şi eroul însuşi. Iar magia este acolo, la îndemână-  în decorul actual care te invită să te inserezi, în povestea devenirii unor copii, în istoria unei familii clădite pe sentimente și valori chiar daca nu și pe legături de ADN, în firescul catchy al scenariului și în deschiderea și lumina unui pozitivism de care avem atâta nevoie ca să contracarăm agresiunea nimicului care ne înconjoară!

rev-1-SHZM-04238r_High_Res_JPEG

Fără să ocolească cliché-ele, dar reinventând puţin story-ul, Shazam! este o ofertă pe care nu ai cum să o refuzi, dacă eşti genul de persoană căreia îi plac poveştile optimiste şi deschise, hazoase şi pline de acţiune.

rev-1-SHZM-05637_High_Res_JPEG

Distribuţia ne aduce câteva fete fresh de actori bine poziţionaţi în partiturile lor, dar şi prezenţa lui Mark Strong în rolul de villain care îi iese foarte convingător . Dar el poate mult mai mult decât atât, şi deşi joacă destul, încă nu a găsit „rolul” vietii- acela care să îi pună total în valoare talentul.

“SHAZAM!”  îl aduce de asemenea în rol principal pe Jack Dylan Grazer (“IT”), în interpretarea celui mai bun prieten al lui Billy, distribuţia incluzându-i de asemenea pe Faithe Herman (“This is Us”), Grace Fulton (“Annabelle: Creation”), Ian Chen (“Fresh Off the Boat), Jovan Armand (“Hawaii Five-0”), Marta Milans (“Killer Women”) şi Cooper Andrews (“The Walking Dead”).

Proaspăt, revigorant şi nostim, Shazam! este ca o bomboană mentolată după care bei apă minerală, tonul şi personajele, comicul şi coloana sonoră, castingul şi CGI-ul adăugând fiecare câte ceva pentru că întregul să fie agreabil şi light- numai bun pentru o vizionare de primăvară, orice vârstă ai avea!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s