A STAR IS BORN by Bradley Cooper

Posted: 17/10/2018 by michaelaplaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

afis

Aflat la primul lui film în calitate de regizor şi co-scenarist- Bradley Cooper livrează cu această melodramă exact cantitatea necesară de love story, spusă cu tonul potrivit, jucată excelent într-o poveste de o simplitate cuceritoare, în fapt o dramă despre cum traumele copilăriei sapă răni insurmontabile în mintea şi sufletul personajului. Şi cu adevărat „a star is born”- căci Lady Gaga este o apariţie excepţională descotorosită de imaginea de produs de marketing – şi care lasa la vedere doar fata frumoasă şi talentată care ne cucereşte pur şi simplu. Căci dincolo de talentul ei incontestabil de cântăreață- este, iată- o actriţă înzestrată care în acest dipol Ally- Jackson face o figură mai mult decât frumoasă, reușind să-i dea o replică de pe poziții de egalitate lui Bradley Cooper- din ce în ce mai rafinat, mai complex și mai profund ca actor.

Înduioşătoare până la lacrimi, povestea lor de iubire pare adevărată – căci ne conving deopotrivă personajele şi mai ales chimia lor extraordinară, care ne spune mult despre flerul de regizor al lui Bradley- care nu a vrut-o decât pe Gaga pentru acest rol, neluând în calcul nici o altă actriţă. Iar aici ea îl răsplăteşte fiind într-un fel minunat simplă, talentată, carismatică, vibrantă- într-un rol care o aureolează. Extraordinar în personajul Bobby este Sam Eliott- un actor subevaluat- cu o prezenţă şi o voce amândouă deosebite, care aici joacă rolul fratelui mult mai mare al lui Jackson, un fel de „mamă” pentru acesta- copil făcut la bătrâneţe de un tată alcoolic şi dezinteresat de familie.

4

Melodramatic fără să fie siropos, filmul este despre iubire şi sacrificiu, despre neputinţa de a depăşi traumele copilăriei şi de a face faţă statutului de star. Extraordinar jucat de Bradley- Jack Maine cel introvertit şi depresiv se lupta nu doar cu fantomele şi resentimentele trecutului, ci şi cu drama de a fi nevoit să trăiască permanent cu o afecţiune traumatizantă- pierderea auzului cu tinitus- cu atât mai greu de suportat pentru un cântăreţ.

1

Şi se pare că filmul este atât de bine primit de public şi critică, încât alegerea acestui subiect de remake a fost uber-inspirată, o garanţie aproape pentru un succes de răsunet. O certifică şi scorurile deja contorizate de soundtrack-ul lansat odată cu pelicula- care a debutat pe prima poziţie în Billboard 200 și UK 40 Albums Charts și aflandu-se pe locul 1 în topurile iTunes din peste 75 țări, incluzând Statele Unite, Lady Gaga contorizând al cincilea album consecutiv care debutează pe prima poziţie în topurile internaţionale.

3

Delicat, înduioşător şi sensibil dar cu o poveste puternică- A Star is Born pare a fi unul dintre cele mai de succes remake-uri, felul în care scenariul translează în lumea zilelor noastră, în muzică lor, în atmosfera recognoscibilă şi iubită a concertelor de anvergură, fiind în măsură să ne cucerească, această versiune strălucind din toate punctele de vedere şi uimindu-ne cu talentul ştiut al eroinei ( Gaga)  şi cu cel mai puţin cunoscut al protagonistului (Bradley Cooper)- cântăreţ, chitarist şi compozitor de talent! În plus el pare să aibă şi un spirit antreprenorial demn de semnalat căci este şi producător al filmului şi al albumului! Hat off, Bradley, ai dat lovitura!

5

Şi nu pot să nu remarc abilităţile lui incontestabile de regizor- căci doar unul de talent este capabil să-i pună pe actori în cea mai bună lumină a lor, făcându-i să dea tot pe ecran într-o manieră care onorează pelicula, scenariul, spectatorul, folosind mai toate tehnicile consacrate: de la gros planuri emoţionante la panoramări, de la travelling la focalizări, de la dialoguri nostime la situaţii dramatice, de la sugestie la imagine frustă, totul spus cu o coerentă şi o contructie fluidă, într-un limbaj permeabil şi plin de substanţă.

Aşa că A Star Is Born este după cum se vede „sortit” succesului, drept urmare o să ne reîntâlnim cu el la Oscaruri- unde e imposibil să nu ia ceva, oricât de acerbă ar fi competiţia!

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s