Michael Cuesta este un regizor care ”suferă” să realizeze filme de acțiune și asta e o boală grea care la el avansează de la fiecare producție cinematografică. Să luăm pe rând filmele pe care le are in portofoliu:L.I.E (un action movie  avându-l în rol principal pe Paul Dano), apoi câteva episoade din Six Feet Under,Dexter sau Homeland,  Kill the Messenger,de  acum 3 ani, cu Jeremy Renner și zbang, anul acesta, cu asasinul american, în care rolul principal este deținut de un actor (Dylan O’Brien) ce s-a lansat ca vârcolac. Vârcolac, vârcolac, dar dacă e antrenat de Michael Keaton, poate iese un viitor Bourne sau, în caz de eșec, un Jack Reacher. După cum i-o fi norocul!

Încep mulțumindu-i domnului Cuesta, și mai mult cohortei de scenariști (Stephen Schiff Michael Finch, Edward Zwick și Marshall Herskovitz) pentru includerea în periplul orașelor lumii și a unei ascunzători de prizonieri din România, dar și mai mult pentru arătarea, chiar și preț de câteva secunde a unei Dacii Duster, pe care din păcate eroul nu o fură, el preferând o Alfa Romeo Brera! Ce gusturi de mojic, domle!

Și să nu uit: îndelungi aplauze pentru carnagiul de la începutul producției, datul în bobi cu plutoniu și pentru efectele (gen Transformers) provocate de explozia unei bombe  la mare adâncime acvatică.

În rest, nu ai de ce să sari în sus de bucurie că îl vezi Michael Keaton, nici măcar la Sanaa Lathan, care a avut parte și de filme mult mai bune și nici măcar la nepoțica Shiva Negar, care în afară de faptul că e frumușică, doar cochetează cu actoria.

Dar vizitele scurte și dese prin Roma, Varșovia și Istanbul, plus urmăririle cu mașini vor face deliciul amatorilor de filme de acțiune, ușurele prin conținut, fără mult e răsturnări de situație (doar răsturnări de mașini), fără povești încâlcite, care să-ți pună părul pe moațe. Poate cartea lui Vince Flynn e mai convingătoare și chiar reușește să îi ducă pe unii cititori în prima linie a războiului împotriva terorismului. Dar faptul că mai mult de 20 milioane  de copii ale cărții scrise de Flynn au fost vândute în toată, nu înseamnă că e literatură obligatorie. Și Sandra Brown a vândut multe siroape , dar ele nu sunt un must have, și ca atare n-am cărțile ei în bibliotecă.

Revenind la film, mai pot aprecia munca celor de la CBS Films, care au supravegheat producția și marketingul și nu uit nici de Lionsgate, care s-a ocupat de distribuție. Când ești în gașcă alături de mari jucători, aproape orice film ai face e un succes.

In altă ordine de idei, cred că mai interesant  ar fi fost pentru unii iubitori de film să mai lase Israelul și Iranul în pace și să să meargă pe dovezile de bună credință ale Coreei de Nord, Rusiei sau Chinei. O fi mai greu cu decorurile, cu limba sau cu alegerea actorilor? Mamă, ce dileme am și eu!

Cum toate războaiele se poartă numai în State, asasinii sunt mai bine antrenați acolo. Se pare că întrebarea e pe buzele multora : cine e mai tare și mai tare decât Navy Selas, Sayeret Matkal, Gathak, SAS sau Brigada Leopardului de Zăpadă? Eu cred că răspunsul corect este Spetsnaz! Hahaha …iar filmele despre ei sunt foarte rare! E amator cineva?

Regia: Michael Cuesta

Scenariu: Stephen Schiff, Michael Finch, Edward Zwick, Marshall Herskovitz

Cu: Dylan O’Brien, Michael Keaton, Sanaa Lathan, Shiva Negar, David Suchet, Taylor Kitsch, Navid Negahban, Scott Adkins, Charlotte Vega, Joseph Long, Mohammad Bakri, Tolga Safer, Khalid Laith, Sharif Dorani, Vladimir Friedman, Shahid Ahmed

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s