Cu o distribuţie care înfloreşte regal- cu Dame Judy Dench, Christoph Waltz, Alicia Vikander , Dane DeHaan, Zack Galifianakis şi Cara Delevingne, regizorul englez Justin Chadwick  ne propune un scenariu de sorginte livrescă, inspirat de romanul lui Deborah Moggach, polişat la maximum, cu atmosferă si character, dar care are o neverosimilitate ce nu poate trece neobservată. Ca-ntr-o piesă schakespeare-iană ( acţiunea ţinteşte exact perioada!) există o etapizare a poveştii, care se dezvoltă însă previzibil, alimentându-se din toate marile istorii cu iubiri imposibile şi oferă o perspectivă agreabilă, dar nu spectaculoasă- cum ne-am fi putut aştepta.

Şi deşi The Winestein Company a făcut eforturi pentru marketizarea acestui film, el nu pare să se ridice la nivelul orizontului de aşteptări creat. Asta nu înseamnă că nu ne face plăcere vizionarea, că nu este jucat bine, că nu ne încântă atmosfera Amsterdamului de secol 17, creionată cu acurateţe şi pitoresc – dar povestea nu are într-atât de multă substanţă  încât să ne vrăjească iremediabil.  E delicată şi  touchy, dar fără subtilitatea care ar fi scos-o din acest cvasi-anonimat, are momente dramatice, dar nu într-atât de solide încât să dea profunzime, propune două poveşti de iubire ilicite care se împletesc teatral, dar parcă le-am văzut deja, aduce personaje interesante, dar nu creează tipologii.

Elementul care destructurează legaturile şi încurcă lucrurile este Bursa de bulbi de lalea, cu licitaţii hazardate şi supraevaluari fără acoperire, care atunci când se prăbuşeşte o face spectaculos, târând după sine destinele personajelor.

Pelicula este narată, dar nu de personajul principal-Sophia- aşa cum ne-am aştepta, ci de servitoarea ei- Maria- însăşi implicată într-o iubire ce pare să se îndrepte către o fundătură. Coaliţia celor două femei încearcă să pună în fapt un scenariu îndrăzneţ , menit să le salveze din situaţia incompatibilă cu morala vremii şi să echilibreze balanţa iubirilor lor imposibile. Totul pare sa se aşeze într-un firesc ce împacă toate caprele cu toate verzele, dar povestea se răstoarnă şi  acţiunea se precipită într-o cu totul altă directie.

Întreg scenariul stă ca sub imperiul unui motto despre jocul dragostei şi al întâmplării, hazardul fiind de fapt cel ce guvernează povestea şi o conduce implacabil. Ca în viaţă aş zice, care , nu-i aşa, bate întotdeauna filmul!

 

Regia: Justin Chadwick

Scenariul: Tom Stoppard

Distributia : Dame Judy Dench, Christoph Waltz, Alicia Vikander , Dane DeHaan, Zack Galifianakis , Cara Delevingne, Holliday Grainger, Kevin McKidd

Distribuit in Romania de Forum Film

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s