Strumfii ăştia par a fi bucuria momentului, într-atât sunt de drăgălaşi, năzbâtioşi şi nostimi, aşa că nu ne rămâne decât să-i alegem ca opţiune de vizionare, pentru că e câte ceva de văzut şi gândit pentru fiecare, orice vârstă ar avea.Şi poate nu ştiaţi că micile creaturi albastre au apărut pentru prima oara prin…1958!! Le-a imaginat Peyo şi le-a publicat iniţial în Le Journal de Spirou, pentru ca adevărata notorietate să vină abia în 1981, după ce studiourile Hanna and Barbera au dat startul serialului animat care avea să aibă 256 de episoade  difuzate până în 1990. Au urmat apoi şase filme, care au inovat la rândul lor şi au ţinut alertă atenţia celor mari şi mici asupra nostimelor fapturi albastre cu codiţe pufoase ca de iepuraşi.

Smurfs:The lost Village a avut şansa de a-l avea ca regizor pe Kelly Asbury, cel care scria scenariul filmului Disney din 1991- Beauty and The Beast, regiza Shrek 2, Gnomeo & Juliet şi minunata animaţie Spirit: Stallion of The Cimarron, aşa că dintr-un început am avut aşteptări mari, pe măsura talentului şi experienţei. Iar aşteptările mi-au fost chiar depăşite de această producţie minunată pentru orice vârstă, căci sunt din plin substanţă cinematografică, mesaj şi înţelesuri, totul prins într-o lume imaginată cu har şi iubire. Satul pierdut, pe care îl caută toată lumea, deşi pare să fie doar un mit- este plasat într-o pădure feerică, populată de creaturi de basm ce ne amintesc pe alocuri de Avatarul lui Cameron, fără să copieze însă nimic.

Povestea se încheagă atunci când Strumfiţa, singura fată din satul strumfilor, o minunată în toate cele, începe să îşi pună întrebări existenţiale cu privire la venirea ei pe lume şi la scopul ei în viaţă. Şi pentru că are prieteni buni, ei o însoţesc în această aventură, nu doar spectaculoasă, ci şi plină de primejdii şi neprevăzut. Căci la fel de pitoreşti rămân şi acum personajele Gargamel şi Azrael, motanul malefic, dar şi puzderia de strumfi numiţi după îndeletnicirile lor, în fapt talente. Şi nu am să vă stric surpriza dezvăluindu-vă noutatea absolută a filmului, dar vă spun că o să fiţi uimiţi de întorsătura pe care o iau lucrurile , în aşa fel încât subiectul să rămână fresh şi să poată fi exploatat şi pe viitor. Şi nu mă îndoiesc nici de succesul acestui film, şi nici de faptul că strumfii vor reintra în sfera de interes a celor mici, căci înainte de toate sunt iubibili şi merchandise friendly, ceea ce va dezlănţui o altă isterie ca de fiecare dată când apare un desen amimat de succes, ale cărui personaje tranformate în figurine, desene, păpuşi, accesorii, devin subit un must have pentru mari şi mici.

Povestea animată transmite copiilor o morala pozitivă ce vorbeşte despre pace și armonie, fiind în fapt o demonstraţie despre puterea prieteniei și rolul fiecaruia în echipă. Adulții vor aprecia şi ei aventura, dar şi personajele unice, candoarea, suspansul și umorul  – ce devin astfel ingredientele unei experiențe memorabile.

Vocile personajelor aparţin unor nume mari ale ecranului, semn că jobul este unul şi plăcut şi profitabil, iar scenariul pe care l-a pus în fapt Kelly Asbury a fost interesant pentru Julia Roberts, Mandy Patinkin, Demi Lovato, Joe Manganiello, Rainn Wilson, ventrilocul Jeff Dunham sau Michaelle Rodriguez, filmul beneficiand şi de o versiune dublată în care veţi recunoaşte vocile lui Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Mihai Bisericanu sau Andra. Adaugăm muzica antrenantă şi amuzantă, culorile minunate ale desenelor şi atmosfera de poveste din lumea celor mici, şi nu uităm nici faptul că micii strumfi albaştri sunt nişte creaturi imaginare- şi avem toate ingredientele care fac din Smurfs: The Lost Village unul dintre cele mai aşteptate filme de animaţie ale anului, într-atât este de interesantă turnura actuală a scenariului, care trece de la live-action movie înapoi la animaţie. Nouă nu ne pare rău, căci avem nevoie de lumea asta minunată în care binele învinge întotdeauna, în care iubirea conduce, prietenia salvează, iar creaturi imaginare ne servesc lecţii de caracter şi curaj, devenind modele pentru noi oamenii ce începem să uităm încet încet sub ofensiva societăţii pline de tare în care trăim, care sunt adevăratele valori. Iar dacă părinţii nu ar mai privi desenele animate ca pe un simplu act de entertainment, ci ar merge la înţelesurile lor atât de valoroase, copiii ar avea mult mai mult de câştigat.

Regizor: Kelly Asbury

Scenariu: Stacey Harman, Pamela Ribon, Peyo

Cu: Demi Lovato, Rainn Wilson, Joe Manganiello, Jack McBrayer, Danny Pudi, Mandy Patinkin, Julia Roberts, Jeff Dunham

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s