afis

Mulţi încep să afirme că Ben Affleck ar fi mult mai talentat ca regizor, şi că Argo- cel de 3 ori oscarizat şi moţat cu alte 3 Golden Globe, a avut şi multa Bafta (3 buc!) şi ar fi marcat ieşirea pe piaţă a unui regizor de talent şi viitor.

1

Cu acest Live By Night el ne azvârle în perioada tumultuoasă a anilor 20 ai secolului trecut, într-o Americă în care prohibiţia dădea frâu liber mafiei să ia cu asalt oraşele, punând mâna pe afacerile ultrabănoase cu băuturi, narcotice şi prostituţie. Încadrată temporal şi susţinută de grija infinitezimală pentru detalii, pelicula este aproape un document ce devoalează maşinaţiile din spatele afacerilor oneroase, mergând la mecanismele interioare ale fenomenului, care se sprijineau pe lipsa de scrupule, cruzime, goana după bani sau “traseismul” infracţional. Şi toată această poveste cu mafioţi şi războaie violente pentru supremaţia pe piaţa fărădelegilor este “îndulcită” de două poveşti de iubire pe care protagonistul –Joe Coughlin- (interpretat convingător şi cu şarm de Ben Affleck) le trăieşte pentru a învăţa tot două lecţii majore de viaţă: prima, că dragostea nu însemnă acelaşi lucru pentru toţi oamenii, si cealaltă – că iubirea cea adevărată, inegalabilă, irepetabilă, este unică.

2

Între aceste două jaloane sentimentale, scenariul trasează întâmplări specifice erei aceleia tulburi în care viaţa unui om care stătea în calea mafioţilor nu reprezenta nimic. Iar scenariul i-a ieşit lui Ben, ca şi regia dealtfel- căci nu este simplu să joci şi să regizezi în acelaşi timp, iar rezultatul să fie unul care să te facă să aplauzi. Iar o mare parte din această reuşită se datorează distribuţiei care adună laolaltă actori cu talent şi charismă, în roluri care li se potrivesc perfect!  Zoe Saldana este Graciella Suarez, aici o fascinantă cubaneză, sufletul pereche al lui Joe;  actriţă complexă şi versatilă ea se apropie de maturitatea artistică şi sper să reuşească să depaşească faza Neytiri – deşi ştim deja că va juca şi în următoarele 3 Avatar, adică până în 2022. Între timp o să mai fie de două ori Gamora cea verde şi… ce s-o mai găsi prin ograda hollywoodiană.

11

Alături de ea, Elle Fenning, Aurora din Maleficent 1 şi în curând şi 2, este o apariţie antitetică, eterică, de o frumuseţe răpitoare, care, împreună cu talentul, pare să fi convins – de vreme ce anul trecut a făcut 6 roluri, iar în 2017 pare ca va repeta performanţa.

live-by-night-518761l-imagine

Cea de-a treia prezenţă feminină este Sienna Miller, englezoaica plină de şarm cu o cariera interesantă  în film, televiziune şi teatru, care o interpretează aici pe frivola Emma, amanta unui sef mafiot şi iubita secretă a altuia- nu va spun a cui, ca să îşi păstreze povestea incognito-ul.

5

Acest trio feminin şi poziţionarea lui faţă de protagonist este cel ce înnoadă şi deznoadă scenariul în punctele cheie, aşa că devine foarte important felul în care personajele acestea punctează în economia filmului, fiecare dintre ele intrând şi ieşind din acţiune într-un mod dramatic. Căci dincolo de povestea cu mafioţi, rămâne drama umană a unei vieţi sincopate, în care aventura este dublată de strategie şi fler în “afaceri”, lecţia finală fiind aceea că nu puterea şi banii sunt lucrurile de căpătâi în viaţă , ci iubirea!

6

Pe generic îi mai vedem şi pe Brendan Gleeson în rolul tatălui comisar  intransigent, pe Chris Cooper, un excelent actor de eşalonul doi, şi pe fiul lui Clint Eastwood, Scott, o prezenţă constantă de-acum în distribuţiile filmelor bune din ultima vreme ( vezi Snowden, Fury, Suicide Squad, The Longest Ride)

4

Şi deşi critica de peste ocean nu a fost generoasă cu acest Live By Night, mie mi-a plăcut prin felul riguros în care este manageriat subiectul, prin jocul de ţinută al actorilor şi prin culoarea epocii pe care o surprinde scenariul, care şi el îi aparţine tot lui Ben, care – să nu uităm, are deja un Oscar pt talentul scriitoricesc, pe care  l-a împărţit în 1997 cu prietenul lui, Matt Damon, şi în strălucita companie a lui Gus Van Sant, semnatarul regiei dramei Good Will Hunting.

1 3

Efervescent şi dramatic, surprinzator şi crud, intens ca o felie de viaţă reală, filmul este o incursiune agreabilă şi emoţionantă într-un trecut dominat de violenţa mafiei şi de fanatismul KKK-ului, într-o Americă ce încerca să îşi statueze valorile făcând cu greu faţă provocărilor timpului.

Regia Ben Affleck

Scenariul Ben Affleck

Distributie Zoe Saldana, Ben Affleck, Elle Fanning, Sienna Miller, Chris Cooper, Brendan Gleeson, Scott Eastwood, Anthony Michael Hall

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s