index

Pare de necrezut (chiar şi pentru cei din generaţia mea­­), dar de la primul Ghostbusters au trecut deja 30 de ani, iar acum, sub bagheta lui Paul Feig, Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones si  Chris Hemsworth, încearcă să resusciteze subiectul cu fantomele şi vânătorii lor, şi să pompeze aer cald în această franciză în aşa fel încât să o înalţe iar. Şi culmea e că le reuşeşte aproape la toate capitolele, pentru că au operat o întorsătură abilă de condei scenaristic şi regizoral, menită să atragă şi să ţină în poveste diferite categorii de public, pedalând pe tot atât de variate modalităţi cinematografice care să le  dea actorilor „combustibil” şi să nu prăbuşească zepellinul Ghostbusters cu numarul 3.

2

Aşa se face că personajele principale sunt acum femei, cu o delicioasă excepţie- Kevin- o apariţie care acordă o revanşă spectaculoasă mitului conform căruia femeile frumoase sunt şi proaste de cele mai multe ori. Prin urmare, personajul pe care îl face Chris Hemsworth este acela al unui actoraş plin de sine, frumos până la perfecţiune şi aproape tot atât de prostănac şi autosuficient. Dar i se iartă tot, căci e adorabil în această partitură care îl scoate vremelnic din rolul de nătărâmb, şi îl distribuie în acela de super villain. Nu vă spun mai mult ca să nu vă stric bucuria vizionării, dar nu puteam să nu apreciez unicitatea acestui rol, în care am fi tentaţi să nu-l vedem sub nici o formă pe Chris, dacă nu suntem gata să îi acordăm şi creditul de a fi un actor bun, nu doar unul arătos.

3

Ideea e că  toate cele patru apariţii feminine ne amuză şi ne bucură fiecare în felul ei distinct, echipa  „vânătoreselor” dovedindu-se redutabilă, şi în lupta cu fantomele, dar şi în aceea cu viaţa care uneori te conduce în aşa fel, încât te face să îţi uiţi elanurile adolescentine, idealurile, visele şi prietenii alături de care voiai să le adevereşti.

1

Iar protagonistele urmează şi ele tiparul general al scriptului care aruncă plasa cu care să prindă spectatorul, încercând prin cele patru tipologii să agaţe un public nu doar numeros, dar şi divers. Aşa că avem savanta nonconformistă şi aparent dură, dar care rămâne credincioasă viselor ei (Melissa McCarthy), femeia simplă de culoare – puternică, inventivă, curajoasă şi inteligentă (Leslie Jones), fiziciana eminentă care abdică şi încearcă să îşi înnăbuşe temeritatea devenind profesoară într-o universitate prestigioasă –  şi ciudata genială, dar sarită de pe fix (Kate McKinnon) – care pare-se e preferata majorităţii, poate şi pentru că pare un fel de corespondent feminin al celebrului dr Emmett L. Brown interpretat inegalabil de Christophor Lloyd în Back to the Future al lui Robert Zemeckis. În câteva roluri minuscule ca întindere dar “majuscule” ca maiestrie artistică , îi vedem pe minunatul Charles Dance, pe Bill Murray, pe Sigourney Weaver şi pe Ed Bagley Jr, cu  o apariţie cameo specială- fulgurantă dar cuceritoare- bucurându-ne chiar Prinţul Întunericului, Ozzy Osbourne.

6

Aşa că, părerea mea e că Mr Feig a nimerit-o cu această continuare, căci pentru un sequel care are înainte două filme ce s-au bucurat de succes, nu e chiar simplu să te ridici şi să marchezi! Oricum nu prea îi înţeleg pe cei care aruncă imediat cu cataroiul vorbelor mizere în comedii de genul acesta! Că doar nu s-or fi aşteptat ca Ghostbusters 3 să migreze stilistic în zona cinematografului de artă, sau să se „rebranduiască” într-o dramă psihologico-cataclismică, de la vizionarea căreia să mergi direct la psihanalist!! Fiţi seriosi, oameni buni, şi dacă se poate, daţi-vă peste cap şi transformaţi-vă din hateri în spectatori deschişi la umor de toate felurile, la comedie benignă cu personaje nostime, la bucuria destinderii care nu te problematizează ci te destresează. O să îmi multumiţi, vă asigur, căci o vizionare lejeră şi agreabilă, într-o companie plăcută- face minuni chiar şi (sau mai ales!) pentru veninoşi care caută noduri şi când nu au la îndemână papura! Daca nu veţi reuşi o să îmi pară sincer rău pentru voi, căci după cum bate vântul paranormalului comedios în acest Ghostbusters 3, mintenaş vine şi cel cu numarul 4!

Regia Paul Feig

Scenariul Paul Feig, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Ivan Reitman, Katie Dippold

Distributia Melissa McCarthy,   Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones, Chris Hemsworth, Charles Dance, Ozzy Ozbourne, Bill Murray, Ed Begley jr

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s