index

De ce să mai mergi la alt Bourne după atâtea “bornăieli” (trei cu Matt Damon și unul cu Jeremy Renner)? Merită să îl mai vezi pe Matt cum vrea să spulbere dezamăgirile provocate de Jeremy (care nu are nici o vină!) într-un parteneriat profitabil cu Paul Greengrass, care revine după două încercări regizorale foarte reușite? Răspuns sincer: DA!

8

 

Timp de 123 de minute nu poți spune că filmul trenează în vreun fel, căci totul e într-o continuă alergare, de zici că agenții CIA sunt pe alcaline! Mai puțin, Tommy Lee Jones, care la cei 70 de ani arata consumat, se târâie, oftează, răsuflă greu (dar nu ca Vader!) și pare obosit…la propriu + Vincent Cassel, care are deja si el 50, şi epuizat poate de veşnicele roluri de june prim, nu pare să mai fie atât de sprințar! In contrabalans sunt Alicia Vikander, Julia Stiles și hip hoperul Riz, care aduc suflu tânăr și agilitate. Iar Matt Damon în super formă este cel care îi adună pe toți cu arcanul și îi trage după el fără urme de oboseală.

9

Filmarea a la NYPD Blue cu camera mișcată și dinamica schimbărilor de imagini de tip jaquard când pe față, când pe spate, fac pelicula să fie trepidantă și alertă într-un fel care captează atenţia spectatorului. Bourne, mă rog- David Webb pe numele de naștere, aleargă, se aruncă (și cade fără plasă de la et 5!!), urmărește cu mașina, cu motorul…e titirezat de zici că e frat-su mai mic al lui …Mission Imposible, altoit cu Jakie Chan! Nu prea vorbește, pentru că nu îi stă în caracter, că nici nu are timp, ca și celălalt  personaj, asasinul mut, „The Asset” (Vincent Cassel). Arată bine pentru luptă, dă un singur pumn în opozant, precum Brad Pitt în confruntarea din Troy (când cu o săritură măiastră a şi înfipt săbiuța în uriașul adversar), nu are timp de aventuri romantice ca Bond, și nu schițează nici un zâmbet. Iar asta ar trebui să fie perfect!

Am înțeles și toate mesajele gen : nu ne mai spionați și când mergem la budă, nu ne tăiați netul când vrem să postăm de la demonstrație, jos corupția, sus patriotismul –  care sunt prea evidente ca să nu fie o şa de bătut zdravăn ca să priceapă tot mapamondul, plus marea iapă de peste ocean.

3

Și totuși ceea ce îi lipsește filmului este puţin mai multă imaginaţie, (faptul că un vehicul SWAT e mai tare ca orice mașină din Mad Max, m-a lăsat într-o stare de perplexitate nu tocmai laudativă), dar şi lipsa sentimentului, a unei fărâme de suflet care să contrabalanseze austeritatea incursiunii într-un sistem dur, dominat şi el de interese şi corupţie, cu o rigiditate cazonă în care nici una dintre cele două figuri feminine ( Alicia Vikander şi Julia Stiles) nu taie vreo breşă.

4

Dar nu încape îndoială că filmul este „male oriented” în mod categoric, aşa că fetele să se descurce cu „materialul clientului”, sau mama lor să le facă alt romance care să le placă, pentru ca la Bourne se dă doar cu pumnul, se trage cu arma şi se fărâmă maşini. Dar e super action, trebuie să recunosc, şi dacă ai predilecţiile mele în materie de filme, e cazul să alegi vizionarea asta când chiar eşti in the mood pentru genul ăsta de adrenalină cinematografică.

2

Asta a fost , de bine zic, căci piaţa are acum destule comedii romantice, sf-uri sau filme de animaţie care să fie o alternativă feminină la acest action movie pentru băieţi, care – nu mă îndoiesc- o să placă pentru că reţeta e clasică, verificată, safe, şi – în plus- lasă o coşcogeamite poarta deschisă pentru alt episod în care să-l urmăm pe neasemuitul Jason Bourne/Matt Damon şi să trepidăm la cât de tare e! Off, asta e, avem nevoie de modele, recunosc, iar personajul ăsta nu e chiar de lepadat! Long live the franchise!!!

Regie: Paul Greengrass

Scenariu: Paul Greengrass, Christopher Rouse, Robert Ludlum (autorul trilogiilor)

Cu: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles, Riz Ahmed

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s