ub beau poster

Un beau dimanche, este un film din 2013, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto în același an, este regizat de o actriță care a jucat în peste 80 de filme și care a debutat în regie în 1986 cu un scurt metraj – Quinze août. În 1990 a realizat primul lung metraj, Un week-end sur deux, urmat în 1994 de Le fils préféré, iar lovitura de grație o dă în 1998 cu Place Vendôme, film care a obținut douăsprezece nominalizări la Premiul Cesar și premiul pentru cea mai bună interpretare feminină (Catherine Deneuve). De data asta, actrița/scenarista/regizoarea îl distribuie în film pe fiul său, Pierre Rochefort, care a fost nominalizat anul acesta la Premiul César pentru Cel mai bun actor într-un rol principal.

Ceea ce atrage de la început la acest film este maniera de prezentare a personajelor: de la ulițarnicul suplinitor, la o mamă despărțită și până la un copil aflat în întreținerea unui tată cam neglijent. Apoi dialogurile care sunt scurte și încărcate de mesaje și emoție. Și cel mai important aspect este felul abil în care regizoarea îi face pe tinerii actori să dea ceea ce au mai bun în ei, aici amintindu-i pe cei doi actori principali: Pierre Rochefort și Louise Bourgoin, dar foarte inspirată este și alegerea actriței care joacă rolul mamei aristocrate – Dominique Sanda- pe care am mai văzut-o în The Conformist. Regizoarea Nicole Garcia comută acțiunea când pe malul mării (felicitări directorului de imagine Pierre Milon), când pe dealuri verzi însorite, cu mult tact, dând senzația privitorului că face parte din această călătorie.

un beau index

Cele trei personaje petrec 3 zile (e sărbătoarea Rusaliilor) împreună și chiar dacă finalul este previzibil, este de admirat modul în care personajele interacționează. Și El și Ea sunt niște singuratici, care au renunțat la a mai da un sens vieții, dar care cred în a face ceea ce le place. Ei apartin unor lumi diferite, dar au ceva în comun: știu cum să scape de realitatea înconjurătoare și să își vadă de visurile lor.

Am observat în film și ceva urme de satiră la adresa burgheziei franceze care nu renunță la a mânca homar și a savura consommé, joacă tenis, și afirmă că a preda nu este o meserie decentă, iar relațiile cu persoane de rang inferior nu pot fi unele serioase.

Un beau dimanche este un film emoțional, despre secrete și familie și chiar despre responsabilitate.

 

Regizor: Nicole Garcia

Scenariu: Jacques Fieschi, Nicole Garcia

Cu: Louise Bourgoin, Pierre Rochefort, Dominique Sanda, Deborah Francois, Erif Ruf, Benjamin Lavernhe, Jean-Pierre Martins, Olivier Loustau, Mathias Brezot

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s