De ce eu

După multă vreme cinematografia românească aduce în prim plan un subiect tare, într-atât  de interesant și sensibil încât ar fi meritat o docu-dramă, care să cerceteze și să pună reflectoarele pe un caz controversat: sinuciderea din 2002 a procurorului Cristian Panait.

Tudor Giurgiu pleacă de la acest subiect și centrează ficțiunea pe dilema morală a tânărului procuror, presat să dea un verdict injust – care proteja o grupare mafiotă bihoreană și incrimina un procuror de caz cinstit. Drama lui Cristian, devenită emblematică, cu zbaterile și meandrele ei, se sprijină pe o scenă reală, recreată unu la unu în film, percheziția pe care ar fi trebuit să o facă acasă la procurorul Alexandru Lele, care reușește să evite magistral o plasare de probe incriminatoare invitând să asiste o televiziune locală.

De ce eu1

Ceea ce ne șochează în film este mecanismul interior al circuitului șpăgii, sponsorizărilor electorale și protectoratelor mafiote, felul în care pentru interese financiare și de clan sistemul te strivește fără nici un scrupul. Despre teoria conspirației s-au scris mii de pagini, s-au facut filme și documentare de excepție, iar unii dintre noi am trăit chiar puneri în scenă și fabricări de dosare menite să lapideze profesional sau moral. Este felul în care privilegiații își apără pozițiile și averile într-un sistem al corupției de tip piramidal, în care unii au ajuns să se vândă pe nimic, în speranța că vor propăși în vreun fel.

Cred că memoria lui Cristian Panait ar merita chiar un fel de “restitutio in integrum”, felul în care a ales mai degrabă să moară decât să cedeze și să-și abandoneze principiile, reprezentând un model pentru mișcarea de rezistență spirituală, în fapt – chiar un fel de apostolat întru adevăr și dreptate.

de ce eu2

Mahatma Gandhi  spunea :” Întâi te vor înjura. Pe urmă vor râde de tine. Apoi, te vor declara nebun. După aceea vor încerca să te compromită. Într-un târziu, vor face tot posibilul să te lichideze. Dacă scapi cu viaţă din toate acestea, vei fi un om mare.” Din păcate, Cristian Panait a devenit un om mare în moarte, și drept ar fi ca vinovații să plătească pentru  dispariția lui,  printr-un  proces cu o rezoluție justă, care să repună democrația noastră pătată în drepturi.

În rolul principal, Tudor Giurgiu l-a distribuit foarte inspirat pe Emilian Oprea, un tânăr actor de la teatrul Maria Filotti din Brăila, cu o intensitate a privirii și o expresivitate ieșite din comun, alături de care au partituri notabile și Mihai Constantin, Andreea Vasile, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Lucreţia Mandric şi Virgil Ogăşanu.

De ce eu3

„De ce eu?” reprezintă cea de-a doua selecţie a regizorului Tudor Giurgiu la Festivalul de la Berlin, „Legături bolnăvicioase” fiind proiectat în Panorama în 2006.

Publicul festivalier berlinez a reacționat pozitiv la acest thriller politic, care pune destul de acut problema legăturilor dintre mafie și putere, și după a cărui vizionare ești înclinat să te apleci cu atenție asupra cazului de la care pornește scenariul, dar și asupra a ce se întâmplă în jur. E adevărat că trăim vremuri urâte, în care privilegiații își apără cu orice preț pozițiile și averile, neezitând să calce pe cadavrele celor care se opun- alegând să nu își abandoneze principiile morale sau deontologice. Filmul este plin de dramatism, scenariul,  ai cărui co-autori sunt Tudor Giurgiu și Loredana Novak, dozând tensiunea până în ultimul moment, ceea ce  ține spectatorul captiv în poveste, reușind  totodată să creioneze un personaj central care să nu fie un om perfect, credibilizându-l pertinent.

Nu mă îndoiesc că și spectatorii români vor rezona la această peliculă în care vor recunoaște deprinderi pe care o democrație ar fi trebuit să le eradicheze deja, și că deîndată ce vor intra în contact cu subiectul, vor fi mai atenți la ce se întâmplă cu ei,dar şi în jurul lor!

Regia:Tudor Giurgiu

Scenariu: Loredana Novak, Tudor Giurgiu

Cu: Emilian Oprea, Sore Mihalache, Andi Vasluianu, Mihai Constantin, Dan Condurache, Andreea Vasile, Olga Delia Mateescu, George Remeș, Virgil Ogășanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s