TheoryDe data asta am știut povestea lui Stephen Hawking, dar mi-am amintit  și de Jason Becker, un extraordinar chitarist, care suferă de aceeași maladie, boala Lou Gehrig (scleroză amiotrofică laterală). Și unul și celălalt au creat, dupa instalarea bolii, adevărate opere reușind să comunice folosind mișcarea ochilor. Jason declara într-un interviu: I am grateful and lucky to be surrounded by love and generosity.! Iar Stephen Hawking spune în film : „There should be no boundaries to human endeavor. However bad life may seem, where there is life, there is hope.”

The-Theory-of-Everything_Eddie-Redmayne

Mintea mea încă nu poate să înțeleagă, cum când ești prizonier într-un trup nemișcat, poți să afirmi așa ceva, să lucrezi sau să iubești. Nu degeaba Hawking este considerat cel mai inteligent om de pe Pământ! Cu toate că am putea afirma că este omul care și-a depășit timpul…

Filmul lui James Marsh (Man On Wire, Project Nim, Shadow Dancer) pe un scenariu care a așteptat 10 ani, i-a dat șansa lui Eddie Redmayne să joace rolul vieții lui! Eu l-am remarcat abia în Les Miserables, unde îl interpreta pe Marius, cel care îi dădea replica Amandei Seyfried care era Cosette. Jocul lui în acest film –Theory of Everything – a fost atât de reușit, încât Stephen Hawking i-a scris un email regizorului în care spunea că în câteva scene din film și-a văzut propria persoană. Personajul lui Redmayne chiar este unul complex si i-a prilejuit exact rolul de compoziție pe care și-l dorește orice actor! Evident că a presupus multă pregătire fizică (un dansator l-a învățat să își controleze mișcările corpului, apoi a slăbit aproape 7 kg, s-a întâlnit cu 40 de pacienți care suferă de ALS și a petrecut zeci de ore în fața oglinzii pentru a-și studia mișcările gurii). În plus, în pauzele dintre duble stătea nemișcat în poziții cocoșate ajungând chiar în situația în care un medic osteopat i-a spus că există un mare pericol și anume, coloana vertebrală să iasă din aliniamentul corect. Dar creația lui strălucita a dat roade și Eddie este fericitul posesor al unui Golden Globe și al unui BAFTA, lângă care îi doresc să asorteze și un Oscar.

Scenariul, care a așteptat atâta amar de ani, a pornit de la o carte scrisă de fosta soție a lui Stephen Hawking, iar Anthony McCarten marturisea că i-au trebuit trei ani să o convingă pe Jane Hawking să accepte adaptarea pentru marele ecran.

Theory-of-Everything_612x381

Să faci un film despre geniul științelor exacte, fără să încarci producția cu amănunte plictisitoare, detalii științifice sau insistarea pe anumite aspecte ale vieții private, care nu ar fi fost de interes, e dificil. Eu, personal am preferat această variantă romanțată și –paradoxal pentru o dramă- plină de umor. În același timp este subliniată și importanța soției care a stat lângă el aproape 30 de ani și a făcut sacrificii, refuzând chiar, într-un moment critic, să îl decupleze de la aparate. În multe cazuri (cum am mai vazut și în Mar Adentro al lui Alejandro Amenábar sau Le scaphandre et le papillon în regia lui Julian Schnabel) persoanele care susțin aceste cazuri fără vindecare își sacrifică anii, idealurile și chiar viața făcând asta doar din iubire, ceea ce e mare lucru!

The Theory of Everything este dincolo de drama biografică – povestea triumfului minții asupra corpului, o dovadă de netăgăduit că instanța reflexivă este cea care prevalează, și că atunci când medicii iți spun că mai ai doar câteva luni sau câțiva ani, depinde doar de tine și de câtă forță interioar ai, să întorci soarta în favoarea ta.

Un film emoționant, puternic și adevărat-precum viața însăși, un motiv să fim mai încrezători în forța noastră interioară și în menirea pe care o avem în lume.

Regizor: James Marsh

Scenariu: Anthony McCarten, Jane Hawking

Cu: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior, David Thewlis, Harry Lloyd, Emily Watson, Simon McBurney

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s