Interstellar-3

Fiecare film are steaua lui , dupa cum si oamenii au o soarta! Asa ca imi doresc din tot sufletul sa nu polarizeze atentia criticii cine stie ce productie, ca sa ii sufle lui Christopher Nolan Oscarul de sub nas! Caci-indubitabil- Interstellar este un film de Oscar: scenariul care are aproape 3 ore este atat de bine construit si dozat, incat te tine captiv in poveste si reuseste sa te faca sa fii prezent la modul participativ pana la ultimul cadru, finalul nefiind unul siropos, si nici previzibil.

Si daca ziceam ca Gravity, filmul lui Alfonso Cuaron de anul trecut, a spart topurile cu 7 Oscaruri, 6 Bafta si tot atatea Golden Globe, nefiind nici pe departe atat de elaborat si complex ca Interstellar, atunci cota de piata de pe IMDB a acestuia din urma (de 9,3)vorbeste de la sine.

Despre regizor –Christopher Nolan- stiti deja destule, iar filmele lui-The Prestige, The Dark Night, Insomnia, Batman Begins, Inception sau The Dark Night Rises- vorbesc toate aceeasi limba a valorii, originalitatii si modului inovativ in care tanarul cineast britanic se apropie de partituri.

Cu Interstellar – caruia i-a scris si scenariul, alaturi de Jonathan, fratele mai mic – Nolan paseste intr-o alta dimensiune a creatiei sale, marcand o etapa creatoare noua, mult mai plina de substanta si de inedit.

Interstellar-

N-am sa va spun povestea –ca sa o descoperiti voi singuri- dar am sa amintesc aici o alta pelicula care –la vremea ei – ne-a scurcircuitat: Contact- a lui Robert Zemeckis din 1997, in care alaturi de o Jodie Foster matura si implicata, il remarcam si pe tanarul Mathew McConaughey (in rolul parintelui Joss!), sperand ca el sa confirme. Iar dupa un traseu care a bifat mai multe comedii romantice usoare in care era –evident- june prim, a trecut prin roluri mari, cum e cel din A Time to Kill al lui Joel Schumacher, unde a jucat alaturi de Sandra Bullock, Kevin Spacey si Samuel L. Jackson, o drama tulburatoare din 1996, foarte bine cotata de public.Le mentionez in panoplia rolurilor notabile ale lui McConaughey si pe cele 3 care au venit in avalansa: in The Wolf of Wall Street, True Detective si, mai ales,Dallas Buyers Club, in care a punctat decisiv la Oscar impreuna cu Jared Leto intr-un rol secundar de compozitie. Ii tinem pumnii pentru Interstellar, unde ni se dezvaluie matur, expresiv si implicat, reusind sa fie veridic in rolul de vaduv cu doi copii, astronaut si inginer, un om cu o minte creativa si dinamica, nevoit sa lupte nu numai pentru viata lui, dar si pentru viitorul omenirii. Desi ii reprosez lui Nolan limbajul prea tehnic uneori, trimiterile si panseurile filosofice care nu sunt pentru marea masa a publicului, sper ca imaginea, structura interna a filmului, personajele si mai ales povestea- sa cucereasca si sa ajunga la inima spectatorului, asa cum merita acest film, care pana in final se dovedeste pozitiv ca energie si inaltator ca mesaj.

O avem in film si pe Anne Hathaway, care a reusit sa se extraga din rolurile de frumusica in comedii romantice si, de prin 2005, de la Brokeback Mountain al lui Ang Lee- devenit antologic- a experimentat si alte registre: Cat Woman in The Dark Night Rises ( tot al lui Nolan! ) si mai ales Fantine din Les Miserables, musicalul care ne-a uimit pe toti, regizat de Tom Hooper.

Cat despre Michael Caine, pe numele lui real Maurice Joseph Micklewhite, are deja 81 de ani si geniul actoriei in sange. Este notabila si prestatia Jessicai Chastain- proaspata si credibila in rolul lui Murph matura, neobosita, iscoditoarea si plina de incredere fiica a lui Cooper, dar si acelea ale lui Casey Affleck, Matt Damon si Mackenzie Foy care debuta in Twilight Saga: Breaking Dawn –unde e Renesmee si continua acum doi ani cu Cindy din The Conjuring, pentru ca acum sa o joace pe Murph tanara, copila razvratita si geniala care va salva omenirea.

story-interstellar-zimmer-r

Nu pot sa inchei fara sa il amintesc pe Hans Zimmer- compozitorul muzicii din acest film, caruia Nolan i-a trimis cu doi ani inainte de a se apuca de scris scenariul-o scrisoare in care il ruga sa ii sugereze cateva idei muzicale, nedandu-i insa detalii despre ce va fi vorba in script. Zimmer a scris o tema pentru pian si orga de 4 minute,pe care ascultand-o, Christopher Nolan a spus:”E cazul ca sa ma apuc de facut filmul asta!” “Bine, dar am compus doar o tema scurta!!”-i-a replicat Zimmer.” Da, dar acum stiu care este nucleul acestei povesti!” a raspuns regizorul, care a continuat sa asculte acesta tema muzicala pe tot parcursul elaborarii scenariului si turnarii filmului. Minunata povestea (pe care am aflat-o din The Hollywood Reporter),nu?

Interstellar este –fara indoiala- unul dintre filmele cele mai asteptate ale anului, un proiect ambitios, exceptional realizat, care incearca sa ne transmita un mesaj optimist: creativitatea si puterea de a merge inainte a omenirii nu cunosc bariere; atunci cand oamenii cred cu adevarat in puterea lor, in capacitatea de a o lua perpetuu de la capat, de a trece peste limitele propriei lor conditii pieritoare, li se dezvaluie o lume fascinanta in care totul este posibil.

Am plecat de la vizionare cu o stare stenica de bucurie in spatele careia se ghemuia insa nelinistea ca felul inconstient in care este exploatat pamantul ar putea sa ne duca intr-o situatie limita. Nu pe noi-cei care traim azi-poate nici pe copiii nostri…..dar oare avem dreptul sa nu gandim perspectivist si sa nu avem in vedere si un alt viitor al planetei decat cel apropiat??

Mergeti la Interstellar asadar,si dupa ce il veti fi vazut, mai vorbim (la superlativ, va asigur!)

Regia: Christopher Nolan

Scenariu: Jonathan Nolan, Christopher Nolan

Muzica: Hans Zimmer

Cu: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn, Michael Caine, Casey Affleck, Matt Damon, John Lithgow, Mackenzie Foy, David Gyasi, Wes Bentley

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s