TENET by Christopher Nolan , action thriller SF

Posted: 18/09/2020 by michaelaplaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Ultimul film al lui Christopher Nolan este de vineri, 18 septembrie,  în cinematografele din România şi ne prilejuieşte întâlnirea cu un cu totul alt gen decât cel cu care regizorul lua cu asalt cinematografia în 2017 când apărea Dunkirk.

Insomnia, The Prestige, The Dark Knight, Batman, Interstellar şi Inception sunt repere glorioase ale unei cariere destinate succesului, căci producţiile lui Nolan au toate atributele filmelor care uimesc, problematizează şi plac publicului obişnuit ca de fiecare dată regizorul să ridice standardele.

Tenet este un action SF la fel de aşteptat precum celelalte blockbustere -Wonder Woman 1984, Dune şi Balck Widow- anunţate să aibă premeiere până la sfârşitul anului, asta dacă pandemia nu ne rezervă statistici într-atât de sumbre încât să se amâne aceste evenimente. Personajul principal- al cărui rol messianic este evident – acţionează în lumea spionajului internaţional într-un scenariu puzzle a cărui rezolvare reprezintă o invitaţie pentru spectator.

Şi deşi unii ar putea spune că dialogul nu e la înălţime iar marii actori din distribuţie nu au avut parte de vreo provocare, Nolan rămâne un maestru absolut în a pune lucrurile cap la cap într-un fel unic ce elevează totul.

Personajul acestui film este un veritabil Bond de culoare, ultra  elegant şi într-atât de eficient în ceea ce face, încât nu-şi strica ţinutele impecabile în timp ce evoluează într-un scenariu ce pare rupt din celebrele Skyfall, sau Thunderball- în care Sean Connery era agentul 007.

Distribuţia este una demnă de numele lui Nolan, aşa că îl vedem pe Michael Cane, apoi pe Robert Pattinson (următorul Bruce Wayne din The Batman),  pe Elisabeth Debiki, cea care a întruchipat-o pe Lady Diana în The Crown şi chiar pe Kenneth Branagh care este Sator şi pe care regizorul l-a distribuit într-un rol principal şi în Dunkirk – semn al preţuirii talentului şi măiestriei lui.

Eroul din Tenet este interpretat de John David Washington, care pare să fi moştenit talentul şi farmecul celebrului lui tata- Denzel Washington, şi căruia Christopher Nolan îi oferă ocazia unui rol principal care să  continue o carieră ce a început promiţător cu BlakKKlansman pt care a fost nominalizat la Golden Globes, Ballers,The Book of Eli sau The Old Man and The Gun din 2018 în care juca alături de Robert Redford, Casey Afflek, Sissy Spacek, Danny Glover şi Tom Waits.

Deşi calchiază pe alocuri reţeta excepţionalului Inception, Tenet nu mai reuşeşte să ne lase fără suflare cu întorsăturile de situaţie şi imaginarul scenariului care ne uimea iremediabil în 2010, dar are destulă acţiune şi elemente tentante încât să fie o vizionare agreabilă.

Asta dacă vă încumetaţi să reîncepeţi să frecventaţi cinematografele care  au anunţat că au luat toate măsuri pentru ca spectatorii care le vor trece pragul să fie în siguranţă.

Filmul este distribuit in Romania de Vertical Entertainment.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s