„Birds of Passage”/ Păsări călătoare /

Posted: 14/03/2019 by michaelaplaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

pajaros-de-verano-558757l-576x0-w-52373ab1

Fascinant şi acaparator, filmul regizorilor Ciro Guerra şi Cristina Gallego ne reconectează cu lumea apusă a triburilor columbiene- aceea în care totul se făcea după precepte ancestrale şi în care ritualurile erau parte din viaţa cotidiană – într-un matriarhat ce pare rupt de lume, cu o anume logică -barbară însă- şi credinţe ce se pierd în negura timpului.

Conducatoarea clanului Pushaina, Ursula, este păstrătoarea datinilor şi autoritatea supremă în familie, uneori mult mai atentă să nu calce pe lângă tradiţie, decât să nu facă un rău iremediabil – însemnele puterii ei fiind un superb colier de agate şi un talisman care îi vorbea cu vocea strămoşilor sub forma viselor premonitorii.

pajaros-de-verano-237017l

Conectaţi cu natura şi parte a ei, băştinaşii wayuu au o limbă arhaică pe care o amalgamează cu spaniola conchistadorilor – accesul la câştiguri fabuoase din traficul cu marijuana aducându-le nu doar occidentalizarea letală, laolaltă cu  pervertirea minţii – dar mai ales a sufletului – care marchează şi sfârşitul tribului decimat de orgoliul conducătorilor şi de legea talionului atotstăpânitoare.

Cu imagini fabuloase ale unor dansuri rituale şi sugestii ale unei viziuni ontologice asupra vieţii care este văzută metafizic, Birds of Passage – livrează o incursiune emoţionantă într-o felie de istorie a populaţiilor băştinaşe columbiene dominate de superstiţii.

pajaros-de-verano-145393l

Banul vine nu doar cu bunăstarea care îi racordează pe traficanţi cu lumea civilizată, dar şi cu pierderea identităţii în favoarea unui confort care scălambăie sufletele.

Într-un paradox absolut , mama familiei îşi sacrifica nepoţii şi copiii doar pentru a urma nişte precepte devenite anacronice- totul cu o aparentă lipsă de sentiment şi emoţie.

pajaros-de-verano-264737l-576x0-w-c6a451fa

Titlurile celor cinci părţi (cânturi) în care este structurat filmul oferă şi cheile citirii acestei istorii crude de viață- în care intra de-a valma trădări, violuri, omoruri, pierderi, sacrificii, iubire, orgoliu, nebunie şi dramă, parcursul acestei pelicule uimitoare fiind presărat cu decupaje din înţelepciunea unui popor pe care drogurile l-au distrus.

pajaros-de-verano-506982l

Aşa că din momentul în care Ursula decretează: „ Am pierdut sufletul, acum nimic nu ne mai apară!” existențele membrilor tribului wayuu se dezintegrează şi nimicul pune stăpânire pe primul cartel de traficanţi de droguri din Columbia.

Extraordinari în rolurile principale,  Natalia Reyes, Carmina Martinez şi Jose Acosta se detaşează din această distribuţie care aduce pe ecran o lume imaginată cu talent de cei patru scenarişti , într-o creaţie care a avut premiera la Cannes  în cadrul secțiunii Quinzaine des réalisateurs și a fost inclusă în listă scurtă a filmelor pentru Oscar 2019, bucurându-se de succes în cinematografele din SUA, Canada, Australia, Brazilia, Danemarca, Germania, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Elveția, Mexic, Brazilia și Marea Britanie.

De azi în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s