Chiar de la titlu ne dăm seama că ni se pregăteşte ceva “complicat”, creativitatea perifrastică bessoniană fiind capabilă să dea de furcă oricui nu poate să proceseze în ritmul pe care el îl propune; căci Valerian şi oraşul celor o mie de planete devine un pretext pentru a zburda în arealul fără margini al imaginaţiei, unde totul este cu putinţă şi unde limitele sunt dinamitate pur şi simplu.

Şi totul este atât de fresh şi descatuşat, încât pare că Luc Besson îşi retrăieşte copilăria cu această transpunere  cinematografică a benzilor desenate ale autorilor franco-belgieni Pierre Christin şi Jean-Claude Mézières, mult mai cunoscuţi în Europa şi prea puţin în restul lumii. Povestea celor doi călători spaţiali a influentat, spun unii, chiar Star Wars (de unde şi asemănările cu saga lui Lucas şi unele personaje sau nave care au fost descrise în cărţi), aşa că totul ne pare familiar celor ce iubim SF-ul. Cât despre citate, cu surprindere placută am remarcat chipuri, jocuri de culori sau ape pe care le-am întâlnit în Avatar, pe parcursul celor 137 de minute- ba având senzaţia că retrăieşti în lumea barului din Războiul stelelor, ba că eşti în Pandora printre n’avii, sau în grădina gardienilor galaxiei, şi- evident- chiar în al 5-lea element (căci era musai să revină într-un fel mai mult decat aluziv la acest film devenit antologic, pe care cu toţii l-am vazut şi revăzut cu bucurie)

Ce n-am anticipat însă, a fost prestatia Rihannei, cu un uimitor potenţial de dansatoare şi chiar de actriţă, aşa că mă aştept să recidiveze oricând, mai ales că un nume ca al ei este un veritabil magnet pentru o anumită categorie de public, nu neapărat acelaşi cu cel ce preferă filmele lui Besson.

În rest, mult design, efecte 3D, dar toate construite sub atenta supraveghere lui Besson care ştie să ia ochii adolescenţilor, dar şi pe cei ai hipsterilor.

Înălţătoare este şi idea centrală – că oamenii şi extratereştri să trăiască în pace şi înţelegere, dar dacă începutul e bun, pe parcurs construcţia regizorală se diluează, în ciuda faptului că suntem prinşi într-o inflaţie de amănunte şi personaje inutile.

Nici flirtul dintre personajele principale nu pare veridic, chiar dacă are sens. Valerian nu are experienţa taximetristului Korben Dallas din The Fifth Element, deşi rolul său presupune că e un agent înzestrat cu mulţime de abilităţi. “Ţarancuţa” Laureline are sarcina de a se instrui sub obladuirea talentatul agent temporal, dar în realitate ea se descurca muuuult mai bine decât mentorul ei. Iar relaţia lor, deşi se vrea una care sa coaguleze emoţia, pare mai degraba formală şi plicticoasă, în parte pentru că filmul se bazează pe o carte de benzi desenate din anii 1960 care centra altfel subiectul, sau poate, pentru că tinerii actori nu au suficientă experienţă şi chimie pentru a aprinde imaginatia spectatorului (aici îl invoc din nou pe Bruce Willis, care de la Moonlighting încoace m-a fermecat cu stilul lui carismatic de cuceritor).

Distribuţia conţine câteva nume cu greutate (Clive Owen, Ethan Hawke, Herbie Hancock, Rutger Hauer), cărora însă li s-au încredinţat roluri mult prea mici pentru marele lor talent, aşa că pare să fi fost folosiţi ca să dea bine pe afiş, de vreme ce nu sunt exploataţi corespunzător. Noi ne-am bucurat să îi vedem oricum, pentru că orice partitură ar avea, ne vrajesc cu abilităţile lor actoriceşti, şi mai ales cu charisma lor de staruri autentice.

Dar pare că până la urmă cea mai mare pierdere a acestui scenariu flamboaiant,  este lipsa suspansului care ar fi punctat salutar pe o asemenea construcţie, în ciuda acestui “amănunt” filmul strălucind şi la propriu şi la figurat pe toată durata lui.

Aşteptam aşadar cu încredere viitoarele peripetii ale călătorilor, că deh, 21 de volume reprezintă resurse îndestulătoare pentru ecranizari cu bugete de toate mărimile. Aici a ţinut “cineva” cu tot dinadinsul să îi dea pe mână domnului Besson 200 de milioane de dolari, cu condiţia ca suma să fie dublată din încasări.              Kampai!!

Regizor: Luc Besson

Scenariu: Pierre Christin (comic book), Jean-Claude Mézières (comic book), Luc Besson

Cu: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke, Herbie Hancock, Rutger Hauer

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s