Filmul ăsta este unul care o să fie inclus fără probleme în grilele tuturor televiziunilor, şi o să-l vedem la nesfârşit, pentru că dincolo de orice, răspunde unor cerinţe necesare şi suficiente pentru producţiile de categoria B: are ceva acţiune, e cu bătăi şi împuşcături, cu politişti corupţi şi traficanţi, în distribuţie se regăsesc actori cunoscuţi şi are un final mulţumitor, care încheie ori pontos, ori lasă loc pentru o continuare. Asa că din postura unei atari producţii, Sleepless are o construcţie într-atât de previzibilă încât o să îi facă pe mulţi să se umfle în pene că “intuiesc” scenariul mai ceva ca mama Omida! Iar ăsta e un atu la public, oricare ar fi acela.

Personal aveam aşteptări mult mai mari de la Baran bo Odar care ne-a scurtcircuitat puţin cu The Silence din 201o, un policier arthouse misterios, cu suspans şi stil, atent manufacturat şi excepţional jucat, pe un scenariu scris chiar de regizor. Aşa că Sleepless e un fel de pas înapoi într-o zonă mult mai comercială, ceea ce înseamnă ori o turnură în cariera, ori un experiment bifat.

Cert e că distribuţia nu reuşeşte să ridice îndeajuns filmul, ţinând locul unui scenariu mai elaborat şi mai bine structurat, prezenţa lui Jamie Foxx (excepţional în Ray sau Django Unchained! ), a lui Michelle Monaghan (devenită “vizibilă” de pe la True Detective încoace) şi Dermot Mulroney (care joacă în mod constant dar în roluri secundare) nereuşind să propulseze pelicula dincolo de bariera categoriei.

Asta nu înseamnă că filmul nu este oarecum agreabil, căci există mulţi fani ai acestui gen care se vor bucura să mai vadă ceva uşor, care să nu îi problematizeze, ci doar să îi distreze. Iar acest lucru se întâmplă, după cum am observat şi din reacţia sălii la vizionare.

Luat însă la bani mărunţi, Sleepless rămâne un echivalent pe acţiune-crimă al  comediilor lejere la care lumea doar râde fără să judece în vreun fel sărăcia scenariului sau jocul artificial al actorilor, care chiar şi deţinători de Oscar ce sunt (ca Jamie Foxx!) tot nu reuşesc să joace la un anumit nivel dacă scriptul nu are substanţă.

Oricum, Sleepless nu este într-atât de prost încât să nu merite vizionarea, ci pur şi simplu nu se ridică la nivelul aşteptărilor noastre în ceea ce îl priveşte pe regizor şi pe actorii din rolurile principale.

Şi ştiţi părerea mea: în orice film e de găsit ceva interesant, după cum fiecare peliculă îşi are publicul ei!

Regizor: Baran bo Odar

Scenariu: Andrea Berloff , Frédéric Jardin (cel care a regizat și a scris scenariul la „Nuit blanche”)

Cu: Jamie Foxx, Michelle Monaghan, Dermot Mulroney, Scoot McNairy, Gabrielle Union, Octavius J. Johnson, Tim Connolly, Drew Sheer, Chelsea Hayes

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s