afis

Am impresia că Adrian Sitaru este setat cumva pe modul “la foc continuu”, de vreme ce în 2016 a punctat nu cu unul, ci cu două filme notabile. Primul a fost incitantul Ilegitim, după un scenariu inedit şi şocant pe care regizorul îl partajează cu Alina Grigore (protagonista filmului alături de Robi Urs) – iar cel de-al doilea- acest FIXEUR, o peliculă (puţin cam prea) echilibrată din mai toate punctele de vedere, excelent condusă şi jucată.

Şi ne bucurăm că ILEGITIM, acest film provocator prin implicaţiile psihanalitice la vedere,  a avut un parcurs festivalier notabil: după premiera mondială de la Festivalul Internaţional de film de la Berlin, unde a câştigat Premiul C.I.C.A.E – „Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai” (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă), au urmat prezenţe la altele la fel de prestigioase în Portugalia (Indie-Lisboa), Turcia (IFF) şi Lituania (Vilnius), marcând încă o dată faptul că cinematografia mondială este sensibilă la creaţiile regizorilor români.

images

Noul FIXEUR, este o împletitură a două poveşti de viaţă care se intersectează şi aduc în discuţie probleme morale majore, a căror rezolvare este lăsată cumva într-un fel de suspans, într-o stare de vag care ne dă şansa să continuăm în propria imaginaţie să oferim orice deznodământ poveştilor.

Pe de-o parte este istoria lui Radu- jurnalist, aspirant la un post al Agentiei France Presse, o persoană morală, şi un profesionist dedicat meseriei, ce are o legătură cu o colegă, mama a unui băieţel ce are nevoie de îndrumare. De cealaltă parte este drama Ancăi, adolescentă de 14 ani dusă în Franţa să se prostitueze, care repatriată se confruntă şi cu dificultatea reinserţiei în viaţa curentă, dar şi cu frica de a-i fi denunţat pe proxeneţi.

6

Filmul  pune reflectorul deopotrivă pe România cea cu oameni frumosi,  binevoitori, instruiţi şi morali, dar şi pe aceea dominată de obscurantism, sărăcie, drame personale sau de familie, întâmplări cu mafii locale sau cutume balcanice.

index

Ceea ce este remarcabil la Adrian Sitaru este maniera în care conduce scenariul şi reuşeşte să aducă percepţia asupra evenimentelor la o  asemenea stare de echidistanţă, încât ne trezim iremediabil implicaţi emoţional într-o măsură în care orice alt ghidaj regizoral ar fi diminuat-o major. Aşa că se pare că el stăpâneşte calea de mijloc, echilibrul între planurile din care este structurat acest script partajat de Adrian şi Claudia Silişteanu, care mai are şi avantajul de a fi valorificat o poveste reală din experienţa personală de jurnalist a scenaristului.

3

Excelent în rol este Tudor Aaron Istodor, un actor de o naturaleţe şi expresivitate remarcabile, de altminteri selectat alături de alţi nouă tineri confraţi europeni în programul Sooting Stars din cadrul Festivalului Internaţional de la Berlin, care se va desfăşura între 9-19 februarie, şi unde mi-ar plăcea să îl vad în Gala ce va avea loc în ultima zi. Din punctul meu de vedere Tudor este un actor foarte  înzestrat    ( poate şi genetica îl ajută cumva, căci este fiul Maiei Morgenstern şi al lui Claudiu Istodor!) cu un potenţial nelimitat şi o versatilitate ce îi permite să abordeze partituri cu stilistici diverse, aşa că activitatea lui cuprinde deja roluri în filme semnate de regizori de marcă precum Lucian Pintilie, Fanny Ardant, Radu Muntean, Paul Negoescu, Alexandru Maftei, prezenţa în numeroase spectacole de pe scena Godot Café sau a Teatrului Evreiesc de Stat, dar şi în seria BBC “The Plantagenets” , în care a fost Edward al II-lea.

2

Strălucitoare de-a dreptul este apariţia tinerei Diana Spătărescu, uluitor de naturală în rolul Ancăi, fata răpită de proxeneţi, un copil talentat, care sper că se va orienta către actorie ca opţiune de carieră viitoare.

ÎI mai vedem şi pe Adrian Titieni, colaborare păstrată din distribuţia la Ilegitim, (unde face un rol mare!) şi pe Andreea Vasile, iubita lui Radu protagonistul filmului, aşa că ei întregesc imaginea globală de film foarte bine jucat.

1

Iar Adrian Sitaru poate să fie mândru că a livrat o peliculă care merită nu doar un “bravo” , dar şi atenţia publicului român care să preţuiască această producţie inspirată şi echilibrată, care ne mai şi avantajează ca imagine pe noi, românii.

Regia: Adrian Sitaru

Scenariul: Claudia si Adrian Silisteanu

Distributia: Tudor Aaron Istodor, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Diana Spatareanu, Sorin Cocis, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Cristian Ilinca

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s