afis-2

E normal să îţi doreşti miraculosul în viaţă , după cum e la fel de normal să nu ştii unde să îl găseşti! Dar dacă vei merge să vezi Fantastic Beasts, ai o şansă să înţelegi că totul e în poveste! Aşa că e de ajuns să îngădui magiei să intre în viaţa ta, să crezi că dincolo de realitatea anodină există şi altceva, o lume fantastică în care operează –paradoxal- cam aceleaşi legi! Aşa că prietenia, dragostea, loialitatea reprezintă aceleaşi valori şi în această dimensiune a fabulosului. Fantastic Beasts este –fără îndoială- o creaţie uimitoare, un film care te urmăreşte după vizionare şi al cărui reverb se face simţit cu şi mai mare acuitate la o revizionare, căci filmele de suflet trebuie şi sunt neapărat revăzute iar şi iar…

Şi cu siguranţă încheierea francizei Harry Potter- care a făcut milioane de fani- are un rol în crearea orizontului aşteptărilor tuturor celor cărora poveştile cu magi adolescenţi şi şcoli de vrăjitorie le-au populat imaginaţia şi le-au hrănit simţirea şi elanurile. Aşa că reinserţia în acest univers fabulous vine exact atunci când simţeam că ne mai trebuie şi că locul lăsat liber de  Harry şi prietenii lui, nu a putut fi ocupat de nimeni, deşi încercări au tot fost.

2

Acum J.K. Rowling este şi producătoarea acestui film minunat pe care îl regizează cum numai el ştie David Yates, care anul acesta ne-a oferit şi versiunea lui la Tarzan, iar din 2007 a tras la foc continuu 4 filme cu Harry Potter, reuşind să ne uimească de fiecare dată. Ca să nu mai pomenim de faptul că numele lui se regăseşte pe aproape toate listele cu topurile regizorilor remarcabili.

4

Tandemul Rowling- Yates e infailibil aşadar, şi mută inspirat acţiunea în perioada prohibiţiei, într-o Americă citadină, care ne freşte de o eventuală plictiseală în acelaşi decor de la Hogwards, acum interferenţele dintre lumea reală şi aceea a vrăjitorimii conduse de…o preşedintă (!!), fiind parcă mai organice. Evident, la baza scenariului este aceeaşi luptă a binelui cu răul, personajul care debutează în acest prim episod al noii saga, fiind – evident- un idealist. Şi abia aşteptam să îl văd pe Eddie Redmayne interpretându-l pe Newt Scamander, după excepţionalele performanţe din The Theory of Everything- unde a fost Stephen Hawking si The Danish  Girl- în care făcea un dublu personaj de excepţie, Einar Weghener/ Elli Elbe. Acum, vrăjitorul considerat prea ciudat până şi de ai lui, porneşte o luptă însufleţită de iubirea pentru animalele fantastice, pe nedrept considerate toate periculoase, şi, ca atare vânate de magi.

6

Newt este adultul cu suflet de copil a cărui blândeţe şi energie de lumină au darul să îmblânzească până şi cele mai de temut bestii fantastice, care sub mângâierea şi atenţia lui îşi găsesc adăpost într-o dimensiune creată special pentru ele. Newt este un fel de Noe sui-generis, adăpostind într-o valiză vrajitorească- în fapt intrarea într-un portal – niffler-i, bowtruckle-i şi demiguise-i  care convieţuiesc laolaltă sub ocrotirea lui.  Iar dacă în această istorie aterizează şi un brutar simplu şi prietenos, o fostă auroare împreuna cu sora ei mentalistă, plus congresul magilor, uite cum căpătăm dimensiunea globală a luptei pe care Newt şi prietenii lui o vor duce şi cu răul, dar şi cu vrăjitorimea hotărâtă să extermine creaturile fantastice.

8

Distribuţia este minunată, căci alături de Eddie Redmayne îl vedem pe Colin Ferrell într-un rol antagonic, dar exersat în acelaşi registru magic în Winter’s Tale din 2014, pe Samantha Morton- mamă sadică şi luptătoare împotriva vrăjitorilor, Jon Voight- obişnuit cu apariţiile de tot felul, acum patron de ziar si tată de senator, pe Katherine Waterston într-un rol care o poziţionează cel puţin în viitorul film al sagăi, de vreme ce este cea care i-a furat inima lui Newt, şi pe Ezra Miller, cel al cărui personaj, Credence, adaugă o dimensiune horror neaccesată până acum de scenariile cu Harry Potter.

3

Dar mai presus de toate sunt efectele CGI, absolut fabuloase, care par atât de reale, încât împreună cu imaginea 3D te plasează de-a dreptul în mijlocul acţiunii acaparatoare astfel pe de-a-ntregul, ceea ce nu ne miră în nici un fel, dacă ne amintim că regizor este David Yates.

Filmul este minuţios construit, cu acţiune cât încape, cu un touch de horror, cu fantasticul manifest aproape- de veridic ce e, cu puţina dinamică de policier şi, evident cu o strălucire de iubiri infiripate , pe care le vom vedea cum cresc în viitorul film al seriei aflat deja în pre-producţie şi anunţat să apară în 2018.

7

Itinerariul nostru cinefil trebuie aşadar neapărat să includă acest reper care este Fantastic Beasts and Where to Find Them, dacă nu pentru alt motiv, cel puţin pentru acela că ne răspunde  la câteva întrebări fundamentale: unde ne regăsim sufletul curat şi elanurile minunate ale crezului într-o cauză dreaptă, unde se mai întâmplă ca întotdeauna la final binele să învingă- şi care este locul unde te reuneşti cu magia atotputernică? Iar răspunsul este unul singur: în poveste!

Regia : David Yates

Scenariul: J.K. Rowling

Distributia: Eddie Redmayne, Colin Ferrell, Samantha Morton, Jon Voight, Katherine Waterston, Ezra Miller, Carmen Ejogo, Dan Fogler, Ron Perlman

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s