afis

Jackie Chan, care a împlinit deja 62 de ani(!!!), a jucat în tone de filme cu arte marțiale cu buget redus, si a devenit celebru abia cu „Maestrul beat” din 1978 (culmea, nu cu scurtele apariții în două filme alături de Bruce Lee!!), o productie pentru amatorii de film cult cu luptători Kung Fu. Dar recunoașterea supremă  avea să vină abia 20 de ani mai târziu, odată cu Rush Hour,unde „evolua” alături de țăcănitul Chris Tucker, expresiv si imprevizibil, inspirat și hazos, cu care a facut un cuplu de exceptie, așa că lumea nu se mai satură și, atâta timp cât este cerere,  se pare că se discuta deja  și despre o  parte a patra. Să fie primit, zic!  Anul trecut Jackie a folosit aceeași rețetă (ca producător) cu Adrien Brody și John Cusack în Dragon Blade, care a fost de tot râsul, dar care a ajuns la break even, așa că nu a deziluzionat total producatorii chinezi, care anul acesta recidivează masiv.

4

Așadar, în acest caz, cu cel mai cunoscut regizor finlandez de la Hollywood – Renny Harlin (Die Hard 2, Cliffhanger și Deep Blue Sea), cu vedeta din Jackass- Johnny Knoxville- și cu cei mai cunoscuți actori asiatici-Fan Bingbing (ce am mai râs când am citit numele acestei actrițe!), Eric Tsang și Michael Wong- Jackie încearcă din nou marea filmului cu degetul. Dar pentru că nu a avut la dispoziție un Brett Rattner plus un diliu cum e Chris Tucker, rezultatul e unul puțin diferit. Şi nu pot să afirm că este unul total nepotrivit, dar scenariul pare o compilaţie din toate filmele de acţiune, cu o staţionare reverenţioasă pe cele ale lui Tarantino, de la care vrea să importe ineditul şi ieşirea din normă.

6

Povestea este una bătătorită deja de atâta folosinţă, dar o salvează fabuloasele coregrafii de arte marţiale ale lui Jackie, remarcabil, inventiv şi „titirezat” cum îl ştim, dar şi faptul că acest policier de tip clasic este foarte action. Oricum ar fi, aşa plin de truisme şi previzibil de la început până la sfârşit, filmul e de vară,  şi nu trebuie eliminat de pe o listă  a producţiilor ce ne cheamă în sălile de cinema.

index

La filmările din Hong Kong a avut loc și un tragic accident , când cameramanul Chan Kwok-hung (51 de ani) s-a înecat la o scenă în care o barcă se răstoarnă. Culmea, în film  personajul lui Jackie  nu știe să înoate, dar în realiate a sărit în apă pentru a-i ajuta pe cei care se zbăteau să ajungă la mal.

2

Ideea după care s a făcut Skiptrace îi aparține tot lui Jackie Chan, şi ea ne duce împreună cu acţiunea prin spaţii miraculoase (precum Mongolia), fiind  din perspectiva asta un veritabil road movie ce valorifică  mareţia inegalabilă a naturii acelei zone de lume, dar şi spaţii culturale inedite şi mai puţin accesate, polarizându ne şi maniera de filmare, dar și felul în care imaginile de excepţie pun în valoare filmul, cu mult mai mult decât majoritatea personajelor pe care ne face impresia că le-am mai văzut de nenumărate alte ori- excepţia fiind surprinzătorul Jackie Chan, la fel de rapid , de înzestrat şi spectaculos cum ne-am obişnuit să îl ştim. Şi asta în ciuda faptului că are deja…62 de ani! Wow!

Regie: Renny Harlin

Scenariu: Jay Longino, BenDavid Grabinski

Cu: Jackie Chan, Johnny Knoxville, Bingbing Fan, Eric Tsang, Michael Wong, Eve Torresc

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s