1

Ori de câte ori revăd un film al copilăriei sau adolescenţei, sau un nou episod al unei francize care datează de atunci, mă întreb cum o să rezonez găsind totul upgradat la zilele noastre, în alte culori, cu alte efecte, personaje, actori, viziuni. Iar răspunsul vine firesc, cam acelaşi de fiecare dată. Sufletul nu îmbătrâneşte – doar mintea! Dacă sufletul cu care priveam în acel “atunci” este nepervertit  în “acum”, emoţia este acolo, fascinaţia e prezentă, şi trăim totul cu ochii dilataţi şi respiraţia tăiată, exact ca prima oară. Dacă însă mintea deja a îngropat sufletul şi a preluat “conducerea” navei care suntem, atunci vom altera tot ce ne-ar putea face să ne bucurăm iar deplin, să fim autentici şi să ne regăsim trepidaţia şi energia începutului, uimirea, aventura.

poster

Star Trek Beyond este fără îndoială unul dintre filmele aşteptate, aşa că presiunea lansarii lui e mare, mai ales că de la acest nivel nu te poţi baza exclusiv pe notorietatea şi puterea cu care o franciză de legendară, care a făcut istorie şi a deschis literalmente drumuri în cinematografie, va trage producţia propulsând-o.  Asta, evident, dacă te numeşti J J Abrams, şi ai de apărat un nume care este deja legendar în lumea filmului pe care a făcut-o mai bogată şi mai profundă cu Mission Impossible III, Star Wars , Startrek , Lost, Undercovers, Super 8 sau seria Alias. Aşa că acest Star Trek 3 ne ţine în chingi pe toate planurile, uimindu-ne cu scenariul care are de toate – fără să fie însă “vărzos”, cu cât de action e – într-un fel cuceritor care ne exaltă adrenalina, şi cât de frumos este construit vizual, fără să inoveze spectaculos, dar integrând fluid, natural elementele clasice ale seriei.

5

Şi DA, incredibil, au trecut deja 50 de ani de la lansarea serialului Star Trek, de aceea  acest Beyond este un tribut adus în primul rând lui Nimoy (cel care l-a întruchipat pe Spock și care s-a stins anul trecut, la 83 de ani), dar și lui Anton Yelchin, (navigatorul rus Chekov) care luna trecută a pierit într-un stupid accident.

ANTON

JJ Abrams este producătorul, dar regia îi aparține lui Justin Lin, omul care a dat un boost francizei ”Fast and Furious”, el fiind un promotor al cinematografiei cu unghiuri largi, care exaltă şi cultivă mişcarea, ceea ce se va vedea din plin şi în acest Star Trek. În plus, scenariul scris de Simon Pegg (care e Scotty din 2009) și Doug Jung e presărat cu umor și nuanțat filozofic, pe alocuri discursul devenind de-a dreptul motivaţional, aşa că filmul este destinat să fie un succes din toate punctele de vedere.

3

Chris Pine și Zachary Pinto conduc bine Enterprise și echipa, iar în tabăra răilor plusează excelent Idris Elba, semn că și titul are toate şansele să devină renume: filmul e dincolo de așteptări, e plin de forță de la început și până la sfârșit, debarcându-ne la final vrăjiti de încleştarea galactică a luptei pentru viaţă şi libertate, de imaginile spectaculoase şi efectele CGI memorabile, de acţiunea trepidantă care ne pompează adrenalină în sisteme, de coloana sonora impresionantă (cu  piesa Slegehammer cântată de Rihanna, cu Sbotage de la Beastie Boys, dar şi cu pasaje simfonice copleşitoare),  şi de imaginativul excepţional pe care îl vehiculează cu mână de fier şi minte de magician- Mr. Justin Lin.

8

Sigur că fanii…maturi vor suspina după intrigile, subiectele, misiunile vechi, dar în era filmelor cu bugete uriașe a cam expirat timpul pentru o producție cu o structură “nostalgică”: e nevoie de efecte reușite, de armata de creatori de vrăjitorii vizuale, de cascadori, de costume, de tot ce face ca un joc SF oarecare (Unreal sau Half Life) să se transforme într-o asemenea măsură, încât să te facă în 2016 să crezi că faci parte din el. Și asta în dauna vechiului spirit Star Trek atât de viu încă! Dar avem de ales?      Nu, spun răspicat, fiindcă filmul este vindicativ în a clama şi câştiga locul ce i se cuvine în inima şi gândul nostru, într-un mod atât de categoric încât (culmea!­) deja aşteptăm următorul episod al epopeii USS Enterprise. ENGAGE!!!

Regie: Justin Lin

Scenariu: Simon Pegg, Doug Jung, Gene Roddenberry

Cu: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Idris Elba, Sofia Boutella

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s