HAOS DE CRĂCIUN

afis_Haos R

Regizor: Jessie Nelson

Scenariu: Steven Rogers

Cu: Diane Keaton, John Goodman, Ed Helms, Amanda Seyfried, Alan Arkin, Marisa Tomei, Olivia Wilde, Blake Baumgartner, Maxwell Simkins, Timothée Chalamet, Alex Borstein

Prin definiție Crăciunul ar trebui să ne armonizeze, nu să ne bulverseze! Cel puțin în teorie, căci practica ne-a demonstrat de zeci de ori că doar haosul și nebunia pot să genereze îndeajuns de multe situatii încât să stăm lipiți de micul sau marele ecran. Și pentru că nu mă așteptam la un film care să îmi pună probleme și să îmi provoace dileme, am primit exact ce mă așteptam, adică o comedie nostimă, cu o distribuție super și cu partituri lejere, care cred că i-a amuzat pe toți cei implicați. Tema centrală este o familie tipic americană, ușor trăsnită, care se reunește prin strădania mamei pentru un Crăciun ca la carte: cu masa plină, cu cadouri, cu adunat în jurul mesei. Fiecare dintre componenții clanului Cooper are o problemă, fie de relaționare, de ego sau de comunicare sau o frustrare majoră rămasă nerezolvată de ani de zile. Așa că fiecare încearcă să își pună o mască socială și să pară ceea ce nu e de fapt, în speranța că se va integra și va răspunde așteptărilor celorlalți.

love-the-coopersNostimă este și modalitatea introducerii naratorului care pe parcurs se dovedeste a fi chiar câinele familiei (asta e, un spoiler se iartă!), care și el trebuie să-și domine apetitul căpătat pe fond de stress. Pelicula îi reunește pe Diane Keaton, Alan Arkin, John Goodman, Amanda Seyfried, Marisa Tomei, Olivia Wilde și Ed Helms într-o înșiruire de întâmplări hazoase, care ne amuză- dar care nu ne vor face să vrem să revedem filmul.

LC-02147_V3_finalCeea ce e absolut remarcabil este faptul că această comedie în registru minor este regizată de Jessie Nelson, nimeni altul decât co-scenaristul și regizorul unui film de excepție: I Am Sam, cu Sean Penn într-un rol de compoziție spectaculos, cu Dakota Fanning în anii ei miraculoși de început și cu Michelle Pfeiffer cu o partitură buna ce întregește o distribuție excepțională. Și cum se poate ca un regizor de un asemenea calibru să facă o simplă comedioară, chiar și cu o distribuție cu nume mari? Răspunsul este unul singur: acum este perioada numai bună de mers la film, căci americanii au un cult pentru vizionări, așa că de sărbători se duc într-o devălmășie la mall-uri unde se îndoapă cu popcorn și nachos, spre bucuria societății de consum care încurajează comportamentele de gen.

LC-01444_R_CAșa că marchetizarea corespunzătoare, numele de pe afiș și toată atmosfera Crăciunului sunt în măsură să genereze săli pline și- implicit- câștigul. Despre nominalizări, roluri exceptionale sau scenariu fără cusur- nu poate fi vorba, așa că ne mulțumim cu energia benignă și cu finalul happy pentru toată lumea și mai bifăm o peliculă stenică pentru zilele ce vor să vină.

Publicitate
Comentarii
  1. Diets high in fat and protein are usually effective for people in losing weight.
    Plantar fasciitis can be treated with rest, orthotics, anti-inflammatory medications, steroid injections and sometimes surgery.
    Kidney failure is a concern among patients with this condition,
    and an early diagnosis is important to prolong the use of the kidneys.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s