Afis_Bunul Dinozaur

Regizor: Peter Sohn

Scenariu: Bob Peterson, Peter Sohn

Cu: Jeffrey Wright, Frances McDormand, Maleah Nipay-Padilla, Ryan Teeple, Jack McGraw, Marcus Scribner, Raymond Ochoa, Jack Bright

Se pare că pentru mine şi predilecţiile mele cinematografice, perioada asta e propice, dacă mă gândesc la faptul că abundă filmele de animaţie. Nu toate însă sunt doar pentru copii, căci-dacă stai să decojeşti înţelesurile, constaţi că e mult mai mult acolo şi că orice vârstă ai avea, găseşti un miez demn de luat în calcul. Aşa că Bunul dinozaur m-a bucurat cu povestea lui de copil atipic ce năzuieşte către adolescenţă, sperând ca asta să se întâmple lin şi –poate- fără mari eforturi. Viaţa te duce de cele mai multe ori însă în cu totul alte direcţii şi te provoacă să îţi cucereşti statutele vârstei înfruntând adversităţi nenumarate, dintre care cea mai de complicată eşti tu însuţi.

Filmul este scris de către Bob Peterson, cel care se află în familia Pixar din 1994 şi a primit o nominalizare la Oscar pentru “Finding Nemo”şi o alta pentru “Up”, în calitate de co-regizor şi scenarist, dar a bifat ca actor de voce şi alte personaje minunate din Ratatouille, Cars, Monsters Inc, Finding Nemo, Monsters University sau The Incredibles. Aşa că aşteptam mult de la The Good Dinosaur şi nu am fost dezamăgită!

good-dino-3Fabula preistorică introduce două personaje drăgălaşe şi hazoase, pe Arlo- dinozaurul firav şi speriat care se căzneşte să se ridice la aşteptările părinţilor egalându-şi fratele şi sora, dorindu-şi să îşi pună amprenta pe silozul familiei în semn de recunoaştere a încheierii unei etape, şi pe Țâr, o adorabilă creatură umanoidă care îmi reaminteşte de junioara unei familii care a facut carieră cinematografică-The Croods. Onomatopeic, dar atât de expresiv în comunicarea non-verbală,Ţâr- Spot, aşa cum e numele original, ne cucereşte prin candoare şi drăgălăşenie, şi aproape lăcrimam şi noi cum am mai făcut-o şi la ET, la Never Ending Story sau Momo, când cei doi prieteni atât de diferiţi şi totuşi atât de legaţi- trebuie să se despartă.

dinoÎn fapt filmul se bazează pe o reevaluare a teoriei asteroidului care a căzut pe pământ şi a dus la dispariţia dinozaurilor, aici cataclismul fiind eludat, iar viaţa planetei albastre luând o altă turnură. Stăpânitori ai terrei, dinozaurii evoluează şi ajung la aceeaşi stratificare socială pe care a cunoscut-o omul perioadei preistorice.

Obligat să pornească într-o aventură care îl desparte de familie, Arlo se maturizează pe parcursul călătoriei iniţiatice care îl învaţă adevăratele valori şi felul în se fac alegerile importante în viaţă. Plin de înţelesuri majore, filmul curge miraculos, cu desene colorate şi întâmplări cu tâlc, bucurându-ne sufletele şi facându-ne să ne amintim de copilăria noastră.

the-good-dinosaur-still-1Oricum, toţi părinţii responsabili vor iniţia discuţii post vizionare şi vor culege roadele şi înţelesurile, pentru că nu exista modalitate mai eficientă de a învăţa un copil despre ceva, decât povestea. Aşa că Bunul Dinozaur cu gândirea lui pozitivă se insinuează în lumea noastră şi ne vorbeşte pe îndelete despre prietenie, despre curaj şi sacrificiu, despre durere şi tenacitate, dar şi despre locul fiecăruia în familia lui. La final suntem alături de el când ajunge iar acasă- acum maturizat şi înţelept- şi aplaudăm frenetic momentul în care îşi pune amprenta alături de ai lui, marcând faptul că este vrednic de acest lucru.

Foarte frumos film, cu peisaje şi personaje minunat desenate, dintre care micul Spot cu ochii blânzi şi mârâit de căţel, dar cu instincte de predator- se detaşează fără îndoială. Aşa că vă recomand să mergeţi la The Good Dinosaur cu mic cu mare, îngăduindu-vă să râdeţi şi să fiţi fericiţi, să vă bucuraţi sau să trăiţi aventura aceasta uimitoare, pe care ne-o aduce Forum Film.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s