digiposterCraiasa_1080x1920Am tot spus că îmi plac poveştile, fabulele şi parabolele. Şi asta nu pentru tâlcul lor, ci mai ales pentru felul în care ne conduc în fantezie, în miracol. Aşa că rareori lipsesc de la vizionările desenelor animate, oricum ar fi ele, dar le prefer pe cele subtitrate. Pentru părinţi însă e mult mai lejer un film dublat, deşi aşa se pierde tot farmecul vocilor originale, care de obicei aparţin unor actori cunoscuţi, dar şi coloana sonoră –minunată aproape de fiecare dată.

În cazul acestei versiuni nu poţi să nu admiri personajele atât de frumoase şi tiparul aproape clasic al scenariului care urmează într-o oarecare măsură povestea originală a lui Hans Christian Andersen. Provocarea pe care a lansat-o Frozen acum doi ani este însă atât de greu de depăşit, încât prin comparaţie aceasta Crăiasă a Zăpezii păleşte.

Oricum pentru grupa mică de vârstă , adică până prin clasele primare, filmul este frumos, deşi nu pot să nu remarc lipsa de experienţa a Elenei Gheorghe şi a Simonei Pătruleasa, în roluri principale, semn că fiecare trebuie să fie la locul potrivit- adică pe scenă sau la pupitrul ştirilor, lăsând actorilor profesionişti ce este al lor. Este doar o părere de adult, care sesizează altfel lipsa de naturaleţe sau stânjeneala firească a unei persoane care nu e obişnuită cu genul acesta de lectură.

Fusion x64 TIFF File

Cu prima ecranizare aparută în 1957 şi încă vreo câteva notabile pe parcursul timpului, acest nou scenariu pus pe peliculă de Maksim Sveshnikov şi Vladlen Barbe (doi iluştri necunoscuţi, primul mai degrabă scenarist) nu aduce mari inovaţii minunatei poveşti initiale, dar merge pe un tipar clasic ce inventează un personaj secundar drăgălaş (vezi Olaf din Frozen sau pinguinii din Madagascar) aici o vidră, şi face o volută în story-ul iniţial cu trolul care e din altă poveste; dar el este personajul pe care frumuseţea, sinceritatea şi bunătatea Gerdei îl convertesc la “pozitiv”, după ce e prezentat drept mesagerul din slujba maleficei Crăiese.

Deşi pelicula a apărut în 2012, ea vine abia acum la noi, prefigurând anotimpul hibernal care rezonează cu tema, şi cu siguranţă va face deliciul celor mici întotdeauna fericiţi să vadă o altă poveste.

CraiasaPe de altă parte nu pot să nu mă gândesc că imaginarul excepţional al poveştii lui Andersen ar merita un film cu actori şi CGI cu costume fabuloase şi scenografie uimitoare , căci nu ştiu ce-or fi avut Alba ca Zăpada sau Scufiţa Roşie în plus, de au avut parte de ecranizări, cu duiumul, în ultimii ani, în care cinematografia a integrat excepţional imaginile generate de computer, fixând o altă limită a felului în care e în stare un film să livreze miraculosul.

Aşa că salutăm noua intrare pe ecrane şi îi sfătuim pe părinţi să îi ducă repejor pe juniori la Crăiasa Zăpezii , pentru ca apoi să aibă prilej de discuţie despre prietenie, iubire necondiţionată, sacrificiu, ajutor, şi puterea incomensurabilă a binelui care poate transforma totul, chiar şi răul cel mai rău.

Regizor: Vladlen Barbe, Maksim Sveshnikov

Scenariu: Vladlen Barbe, Donald Roman Lopez (english adaptation)

Cu: Anna Shurochkina, Ivan Okhlobystin, Galina Tyunina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s