A Dog Year (2009)

Posted: 10/02/2015 by MarcelPlaton in Cronică TV
Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

a-dog-year-2009-movie-cover-14389

Astăzi vă voi scrie câteva cuvinte despre un film simplu și emoționant jucat de un mare actor: este vorba de A DOG YEAR, o dramă  din 2009, care îl are în rolul principal pe Jeff Bridges și pe care îl difuzează postul de televiziune Cinemax.

Printre atâtea blockbustere, francize și filme cu bugete exorbitante, această poveste cinematografică simplă și umană, pare aproape neverosimilă. Și totuși viața a arătat că de multe ori schimbarea …vine pe patru picioare. Filmul narează povestea unui scriitor aflat deopotrivă  într-o angoasă a vârstei mijlocii și într-o criză de inspirație, care întâlnește un border collie cu un comportament haotic și  distructiv. Abuzat de fostul stăpân, Devon nu pare să mai aibă nici încredere în oameni și nici busolă, asta până când este adoptat de Jon Kats, personaj real ale cărui memorii au stat la baza scenariului.

Dog year

În fapt motivul pentru care Jon vrea să îl reabiliteze pe  Devon este acela că se recunoaște în comportamentul câinelui, că  drama de a fi neînțeles este cea care îl domină și pe el, făcându-l la fel de plin de furie și frustrare. Drumul celor două personaje, om și câine, nu este unul ușor, dar în final reușesc amândoi să-și regăsească echilibrul și să devină prieteni nedespărțiți.  Parcursul celor doi este anevoios, are sincope și momente de hiatus, dar încăpățânarea lui Jon de a nu renunța la Devon îi va fi răsplătită înmiit de caldura, iubirea și liniștea pe care acest Border collie le aduce în viața lui.

A dog year 2

Pe Jeff Bridges l-am mai vazut în ultimii ani în câteva personaje notabile: în True Grit, Tron:Legacy, The Giver sau Seventh Son, nici una dintre partituri neapropiindu-se de marile lui creații din The Fisher King , Seabiscuit, The Big Lebowski, sau Crazy Heart  unde este Bad Blake, rol  pentru care a câștigat un Oscar și un Golden Globe.

A Dog Year ne propune un Jeff Bridges matur, profund, care face un personaj introvertit ce își limitează comunicarea cu toți cei din jur și se autoexilează la țară, unde natura, oamenii, liniștea și noul prieten Devon, îl ajută să își regăsească inspirația scriitoricească și echilibrul interior.  Este un film atât de simplu, fără a fi nici un moment simplist, încât ne pune pe ganduri. Iar cei care au avut vreodată un câine, înțeleg cu atât mai mult ce înseamnă el în viața unui om, câte mii de lucruri te învață o necuvântătoare și câtă iubire necondiționată –inegalabilă- revarsă asupra ta. Și nu e o exagerare zicătoarea care afirmă că nimic nu poate egala  codița prietenoasă sau  limbăiala veselă și iubitoare  a unui cățel.

Regia filmului ii aparține cvasi necunoscutului George LaVoo, care a mai scris in 1995 Frisk și în 2007 BloodMonky, pentru ca doi ani mai târziu să coregrafieze acest film simplu, frumos și emoționant, a cărui vizionare o să vă facă plăcere.

 

Regizor: George LaVoo

Scenariu: George LaVoo, Jon Katz

Cu: Jeff Bridges, Lauren Ambrose, Lois Smith, Domhnall Gleeson

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s