Unbroken

Este un proverb latin care spune așa: “Nu în câte poți face, ci în câte poți îndura stă adevărata putere”. Povestea lui Louis Silvie „Louie” Zamperini, născut în 26 ianuarie 1917 și stins pe 2 iulie 2014 este una incredibilă. Zamperini a fost talentat de mic, dar  pe principiul brânză bună în burduf de câine, a avut noroc cu fratele mai mare, care a tras de el să îl orienteze spre ceva ce i-ar putea schimba viața. Și chiar i-a schimbat-o! Tânărul a ajuns până la urmă la Jocurile Olimpice din 1936, de la Berlin (da,da… acelea în care Jesse Owens a câștigat patru medalii de aur chiar la jocurile unde Hitler vroia să dovedească supremaţia rasei ariene) şi, deşi s-a clasat pe locul 8 în finala probei de 5.000 de metri, a alergat ultimur tur de pistă în 56 de secunde, atrăgându-i atenţia lui Adolf Hitler, care a ţinut să îi strângă mâna la finalul cursei și să îi spună: Aha, tu ești ăla cu finishul rapid!

După ce am citit despre fostul POW, eram sigur că ecranizarea poveștii de viață va fi una romanțată! Eroare! N-a fost așa! Angelina Jolie (care a debutat în regie in 2011 cu “In the Land of Blood and Honey”, o peliculă despre iubirea dintre un soldat sârb şi o femeie bosniacă, în timpul războiului din Bosnia) este din nou regizoare, însă  a avut noroc și de frații Coen- aici scenaristi, dar și de un caz inspirat din fapte reale. Se știe foarte bine că pe lângă faptul că membrii juriului care votează câștigătorii premiilor Oscar sunt bărbați și albi, se dau în vânt după ecranizări care au ca subiect evenimente întâmplate în realitate. Mai mult, George Lucas a afirmat acum câteva zile în cadrul emisiunii de la CBS- This Morning- că juriul este influențat politic.  Și dacă stau bine să mă  gândesc sunt câteva filme nominalizate anul acesta care se bazează pe întâmplări reale, după cum urmează: American Sniper, The Theory of Everything, The Imitation Game și chiar Whiplash.

Zamp5 Zamperini

Revenind la povestea din Unbroken (care se bazează pe cartea scrisă de Laura Hillenbrand- Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption) vă mai spun că Zamperini (Jack O’Connell) se înrolează pe bombardierele B-24, supraviețuiește unei prăbușiri, apoi rezistă eroic 47 de zile pe mare, într-o bărcuță de salvare, alături de doi camarazi și suportă 2 ani de torturi și umilințe neimaginabile din partea japonezilor. Asta este în câteva cuvinte, dar filmul e mai profund: are trei părți, prima fiind povestea lui Louie din al doilea război mondial cu flashback-uri din copilăria de emigrant italian care nu vorbea bine engleza și cum au reușit cuvintele fratelui cel mare să îl orienteze spre atletism, dar și să reziste în timpul în care a fost naufragiat pe mare sau în lagărele japoneze (If you can take it, you can make it” sau „a moment of pain is worth a lifetime of glory”). Apoi agonia pe mare timp de 47 de zile, presărată cu detalii șocante relatate de cei doi supraviețuitori (din păcate, al doilea personaj, Phil, interpretat de Domhnall Gleeson este șters brusc în film, după momentul capturării). Meritul aparține fraților Coen, care sunt maeștri în concentrarea pe un singur personaj, în detrimentul celor din jur. Și, în sfârșit, ultima parte este cea a prizonieratului, mult mai dur decât episodul de naufragiat pe mare. Toți actorii sunt foarte bine aleși (felicitări castingului!), dar direcția greșită spre care se îndreaptă filmul este cea a relatării poveștii unui sfânt și nu a unui erou (există și un cadru, care aduce a crucificare). Aș fi vrut să îl cunosc mai bine pe omul Louie, cel care întors din prizonierat cade în depresie și în patima alcoolului (chiar supraviețuitorul declara că ani buni a avut coșmaruri cu gardienii lui, în special cu torționarul Watanabe (interpretat de un star rock, Takamasa Ishihara), poreclit ”The Bird”. Apoi mântuirea lui și transformarea într-un propovăduitor al cuvintelor Domnului. Dar, cu siguranță aceste aspecte nu ar fi dus la emoția pe care o stoarce greaua suferință și la o vânzare masivă de bilete.

UNBROKEN Zamp4

Angelina Jolie progresează ca regizor, numai și pentru faptul că s-a înconjurat de adevărați specialiști în domeniu, cum ar fi Roger Deakins, cel care a luat premii, ca director de imagine pentru  The Shawshank Redemption (1994), No Country for Old Men (2007) și Skyfall (2012). Dacă faci abstracție de numele ei, filmul nu pierde din valoare… dar poate un alt regizor mai experimentat ar fi exploatat mai bine scenariul pregătit bine de către frații Coen. Să nu se înțeleagă că spun despre Unbroken că dezamăgește, pentru că filmul are de toate: emoție, pericol, tragism, lecție de supraviețuire. Ceea ce afirm este că așa un subiect de generos se putea transforma într-o măreață realizare cinematografică.

Viața nu ne întreabă ce ne dorim și, personal, nu cred că suntem răsplătiți pentru ceea ce facem. Uneori se întâmplă să trecem printr-un veritabil test de supraviețuire din care numai foarte puțini reușesc. Aceștia din urmă nu fac altceva decât să își testeze limitele și să vrea mai mult. În felul acesta ei  descoperă cine sunt și ce reprezintă, atât pentru cei din jur, cât și pentru ei înșiși.

După multiplele șuturi pe care le iei de la viață, poți deveni mai bun sau mai rău. Dar… tu alegi!

 

Regizor: Angelina Jolie

Scenariu:Laura Hillenbrand , William Nicholson , Richard LaGravenese , Joel Coen , Ethan Coen

Cu: Jack O’Connell, Domhnall Gleeson, Garrett Hedlund, Alex Russell, Luke Treadaway, Finn Wittrock, Jai Courtney, Spencer Lofranco

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s