Annabelle

Posted: 10/10/2014 by MarcelPlaton in Film
Etichete:, , , , , , , ,

Annabelle

Sa fiu sincer, cand am vazut afisul de la Annabelle, eram sigur ca e o idee mai veche  pe care o vazusem in sezonul 5 , episodul 6 din Twilight Zone, un episod cu Telly Savalas, intitulat Living Doll-Talky Tina, prima data difuzat in 1963, dar pe care eu l-am vazut mult mai tarziu la  TV Novi Sad. Si pe vremea aia ma chinuia intrebarea: Era personajul jucat de Telly Savalas un nebun sau era un episod horror? Replicile memorabile erau: ‘My name is Talky Tina, and I love you very much.’ ‘My name is Talky Tina, and I’m going to kill you.’ ‘My name is Talky Tina, and you’ll be sorry.

Pentru mine acel episod ( vazut la o vasrta frageda) a fost unul de groaza, abia apoi venind spre mine  Freddy Krueger, Jason Voorhees, Ghostface, Michael Myers si Chucky. Am mai bâţâit niţel la The Shining, Omen, The Thing , Vineri 13, Evil Dead  si The Exorcist, dar am castigat in rezistenta la tot ceea ce a urmat. Recunosc  ca eram pregatit pentru vizionare si culmea, am fost prins pe picior gresit la o scena, nu va spun la care…. Si nici povestea cu Living Doll nu a fost ideea filmului! Ei bine, pe scurt , povestea lui Annabelle este urmatoarea: Ed (RIP) si Lorraine Warren, fondatori în America ai New England Society for Psychic Research, au format un cuplu de investigatori de fenomene paranormale, zic unii, a peste 4000 de cazuri. Munca lor a inspirat cateva realizari cinematografice- The Amityville Horror,  The Conjuring si A Haunting in Connecticut, iar  cativa ani buni Lorraine si cu ginerele ei, Tony Spera, au tot facut prezentari video si foto  legate de experientele si intalnirile cu entitati demonice . Anul acesta a fost facuta o prezentare despre Annabelle, care a inspirat productia despre care vorbesc. Nu e nevoie de drujbe, bai de sange si morti vii ca sa faci un film de groaza. Va prezint si cateva detalii despre papusa Raggedy Ann,( care e una amuzanta, nu precum cea din film, de nu ar lua-o nimeni acasa)  cumparata de o mama pentru fiica ei, Donna: in prezent este inchisa intr-o vitrina securizata, in Occult Museum, pentru ca se zice ca acei vizitatori care au luat in deradere papusa si au “insultat-o”, au sfarsit prost.

annabel1

Adevarul e ca dupa  clasicul Chucky din Child’s Play, Annabelle de anul acesta este cea mai infioratoare papusa si nici un om normal nu ar cumpara asa ceva pentru un adult, darmite pentru un copil.

Apropos de rolurile feminine , in Annabelle, Mia, tanara mama este jucata de Annabelle (sic) Wallis, iar in The Conjuring , investigatoarea Lorraine Warren este interpretata foarte bine de Vera Farmiga ( ce priviri a avut in cateva scene)! Doua actrite de calibru diferit, dar si doua roluri diferite. In The Conjuring scena exorcizarii este superioara oricarei din Annabelle, dar nu vreau sa fac nici o paralela, pentru ca nu e cazul. Totusi regizorul John R. Leonetti ( 58 de ani) foloseste foarte bine unghiurile din care filmeaza, iar elementele prezente in orice film horror se regasesc si aici: scrisul pe tavan, balansoar care se misca cu papusa care isi schimba pozitia, masina de cusut care porneste din senin ( folosita cam mult), transformarea fizica, preotul salvator, usi care se inchid ( si nu se mai deschid). Cel mai mare regrat al meu a fost acela cu Annabelle nu a clipit nici macar o data.

Dar revenind la The Conjuring, ( sunt un om fara cuvant, pe bune) acolo se aduce un suflu nou la cliseele vechi, aici in Annabelle  cliseele sunt lasate” sa sa descurca” ( „eu i-am spus sa nu sa duce”). Mi-am permis sa fac trimiterile la The Conjuring, pentru ca Leonetti a lucrat cu James Wan , ca director de imagine (Dead Silence; Death Sentence; Insidious; The Conjuring; Insidious: Chapter 2 ) si apropo de imagine , in 1991 a fost implicat in Child’s Play 3, regizat de Jack Bender. Lucrurile se leaga, promitea inca de atunci. Acum a ajuns sa foloseasca tehnica noua pentru trucuri vechi si sa le faca sa functioneze bine.

Annabelle este un film de groaza ( chiar daca nu te uiti in spate, noaptea, cand pleci din sala de cinema) pentru cei care nu se uita la filme de groaza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s