DraculaUntold

Buna lume si popor, iata-ma la Dracula Film Horror & Fantasy Festival, care este in desfasurare aici la Brasov. Predestinat ca si Sighisoara evenimentelor legate de Dracula & company, Brasovul este un oras european civilizat, curat si frumos, cu oameni pe masura. Sa revenim la festival: seara de deschidere a apartinut organizatorilor –care au pregatit in tema sala si foierul teatrulului Sica Alexandrescu, si distribuitorului RoImage –care ne-a facut o dubla surpriza: proiectia in avanpremiera nationala a filmului Dracula Untold, si un ID pe care Luke Evans – Dracula himself- l-a filmat special pentru festival. Frumos!

Sa revenim la oile, pardon la vampirii nostri. Daca ramasese ceva nespus despre Dracula, iaca au gasit americanii bresa si au mai trantit un blockbuster care inhata povestea de dinaintea transformarii voievodului Vlad in sangerosul vampir. Sincer, cred ca filmul ar putea purta si sigla Explore the Carpathian Garden pentru ca in el sunt referiri clare la Tihuta, Cozia, Transilvania si Valahia, dar si nume romanesti: Cazan, Lucian, Vlad, Nicolae, Petru si Dimitru. E adevarat ca peisajul pare mai degraba din Lord of the Rings, dar asta e, sa nu fim pricinosi.

In fapt aici este rescris putin mitul, caci metamorfozarea voievodului este voluntara si din dragoste, el facand acest sacrificiu pentru a putea capata puterile de care avea nevoie ca sa isi apere tara, familia , râul, ramul…Asa ca isi vinde sufletul Diavolului cu scopul nobil de a face fata invaziei turcesti, pe care o stopeaza cu mainile goale si de unul singur, ca un super erou veritabil, un Super Tepes, care reuseste sa isi pastreze iubirea din suflet si controlul asupra setei de sange, chiar si dupa transformare. Cool, nu?

In fapt ar trebui sa multumim in corpore cinematografiei americane, iar lui Bram Stoker personal, chiar daca nici macar nu banuia in 1897 cand a publicat Dracula, ca acest roman va deveni piatra de temelie a genului horror, prima ecranizare „Nosferatu, o simfonie a ororii „ din 1922, o capodopera a curentului expresionist, ridicand standardele la un nivel de exceptie, pe care s-au straduit sa il atinga de-alungul timpului regizori si actori celebri: Tod Browning si Bela Lugosi in 1931 cu Dracula, in anii 60 Christofor Lee, au urmat Werner Herzog cu Klaus Kinski, apoi Francis Ford Copola si Gary Oldman in 1992, niciuna dintre ecranizari nereusind in fapt sa depaseasca capodopera initiala a lui Murnau.

Si daca americanii au exploatat copios mitul Tepesian, in Romania avem doar doua productii care merita mentionate: cea a lui Doru Nastase, din 1979 cu Stefan Sileanu in rolul lui Vlad si avandu-i in distributie pe Alexandru Repan, Ernest Maftei si Emanoil Petrut si o portretizare a copilariei domnitorului in filmul „Mircea” al lui Sergiu Nicolaescu, in fapt o licenta, pentru ca din punct de vedere istoric Vlad nici nu se nascuse in acea epoca.

Revenim la Dracula Untold, ultima ecranizare cu cel mai celebru vampir al tuturor timpurilor, legenda care bantuie mentalul colectiv de sute de ani. Rolul principal este jucat de catre Luke Evans, actorul galez carismatic si indeajuns de misterios ca sa imbrace haina lui Tepes. Cu o cariera de succes si roluri de substanta, el este la inaltimea personajului interpretat. L-am mai vazut in Cei trei muschetari, unde e Aramis, in Clash Of The Titans unde il intruchipeaza pe Apollo, in Immortals, in Fast and Furious 6 si mai ales in The Hobbit 1 si 2 unde este Bard Arcasul. Un actor expresiv,temperamental al carui aspect meridional il face foarte potrivit cu acest nou rol.

Filmul are cateva scene notabile, cu efecte speciale de calitate, care nu inoveaza, dar plac si care vor face deliciul publicului de pretutindeni, pentru ca subiectul este unul de interes, povestea –fara indoiala-captivanta, iar personajul mai mult decat ofertant.

In afara lui Luke Evans mi-a atras atentia Charles Dance in rolul Diavolului, un actor special, de mare forta care capteaza spectatorul la fiecare aparitie, nu doar cu figura lui expresiva, dar mai ales cu arta interpretarii ce vine dintr-o abordare multilaterala a partiturii, el fiind actor,regizor, scenarist si producator.

Asadar va recomand sa vizionati acest film, distribuit in Romania de Ro Image 2000 si apoi mai discutam despre Dracula, spus sau nespus.

Comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s