afis

Din multe puncte de vedere Downton Abbey, distribuit în România de RoImage 2000, ar putea fi filmul britanic al anului, căci bifează la toate capitolele care fac o producţie să devină memorabilă. Scenariul se revendică dintr-o întâmplare reală- vizita din 1928 a Regelui George V şi a reginei Mary la Wentworth Woodhouse, eveniment care, cu siguranță, a bulversat prin importanță comitatul Yorkshire şi pe locuitorii lui.

Şi nu ştim dacă a fost doar succesul excepţional al serialului care a rulat timp de 6 ani sau/şi presiunea fanilor cărora le lipseau atmosfera şi poveştile de la Downton Abbey, dar filmul este o adevărată gemma de umor fin, acţiune cu puţin suspans, dezvăluiri neaşteptate şi tradiţii englezeşti ale vremii, cărora li se adăugă puţin romance, o intriga legată de bani şi moşteniri alaturi de personaje cuceritoare.

unnamed-file-16e9c09

Downton Abbey este o ocazie extraordinară pentru scenaristul Julian Fellows de a reintra în captivanta lume a artistocratiei portretizate de clanul Crawley și vine în întâmpinarea fascinaţiei publicului pentru acea epocă aflată în pragul destructurării, dar şi a predilecţiei pentru poveştile siropoase şi intrigile domestice pe care sunt grefate inedite istorii de iubire, unele chiar „avangardiste” ( incursiuni în undergroudul gay, mezalianţe cu foşti angajaţi, copii nelegitimi, căsătorii morganatice, iubiri interzise)

downon-abbey

Este meritul lui Michael Engler, regizor de mare talent căruia îi datorăm serii care au făcut carieră şi au devenit repere ale genului (Chicago Hope, Six Feet Under, Sex and The City, Deadwood, Psych, Parenthood, 30 Rock, Brooklyn Nine-Nine, Downton Abbey) de a reitera atmosfera şi farmecul inegalabil al acelor ani de început de secol în care istoria se precipita să ia cu asalt cutumele unei lumi ale cărei rădăcini erau adânc înfipte în mentaitatea unui popor ale cărui generaţii aveau sisteme de valori şi gândire diferite. Iar întâlnirea dintre cele două are ca rezultat acceptarea unor concesii făcute timpului – din partea celor mai în vârstă- şi găsirea echilibrului între tradiţie şi noutate- în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi.

hqdefault

Cu un casting ce străluceşte stelar, Downton Abbey o poziţionează pe Dame Maggie Smith în fruntea ierarhiei acestor talente de excepţie, felul în care o întrupează pe Violet Crawley dând măsura unei măiestrii artistice fără limite. Puternică, acidă, cu un umor care face deliciul spectatorilor şi o prezenţă ce domină panoplia de personaje, matriarha clanului dă impresia că ar fi lipsită de puterea de a accepta, de a se reconcilia şi de a fi în acord cu vremurile – aparență dinamitată de finalul în care o descoperim altminteri decât pare.

1996bb30d5adce712d3c974bb77ceeff

Alături de Elisabeth McGovern, Hugh Boneville, Matthew Goode, Michelle Dockery, Tuppence Middleton, Lesley Nicol, Kevin Doyle şi Jim Carter ( ca să amintesc doar o parte a magnificei distribuţii preluate din seria tv!) – apare o altă stea: Imelda Staunton- în rolul Lady Bagshaw, personajul care o potenţează pe Lady Violet într-o interacţiune ce devine memorabilă.

Cu o poveste care amalgamează magistral suprafaţă şi subsidiarul, importanta protocolului şi ieşirea din normă, umorul savuros al dialogurilor, qui pro quo-ul şi crizele iminente, Downton Abbey este o producţie impecabilă la toate capitolele. Lumile paralele (a sevitorilor şi a stăpânilor) guvernate de rigori ce par de neclintit se intersectează însă  până în final, căci nimic nu e imuabil în viaţă, iar epocile evoluează laolaltă cu mentalităţile.

downtonabbeyx750

Costumele fabuloase semnate de designerul Anna Robbins reprezintă rezultatul unui studiu meticulos al vestimentaţiei vremii şi o plusvaloare absolută a acestui demers artistic de mare ţinută ce continuă ceea ce începuse cu seria tv, într-un film de epocă ce are toate atributele unei pelicule menite să devină de neuitat.

Unic, exeptional cinematografiat, elegant şi stilat în cel mai autentic stil britanic, Downton Abbey satisface dorinţele fanilor serialului nefăcând concesii masive noului public şi rămânând echidistant în prezentarea problemelor începutului de secol XX, reuşind asta fără a-şi pierde din farmec, valorificând tot ce a creat legendara serie tv.

Distribuitor pt România RoImage 2000.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s