afis

Nu era cu putinţă ca un regizor de talia lui Ridley Scott să rateze o  poveste precum cea a lui John Paul Getty al III-lea, unul dintre moștenitorii magnatului John Paul Getty, dar a știut  în acelaşi timp să ne servească cu multă abilitate, dozat şi ceva din apucăturile celui care a fost la vremea lui cel mai bogat om de pe planetă.

Filmul All the Money in the World se axează pe episodul răpirii nepotului celebrului magnat John Paul Getty, care avea pe atunci doar 16 ani, motivul răpirii ( cum altminteri!!!) fiind obținerea a 17 milioane de dolari pentru eliberarea moștenitorului. Felul în care bătrânul Getty nu s-a lăsat impresionat de amenințările răpitorilor și maniera în care a refuzat să plătească această sumă,  sunt dibaci prezentate de regizorul britanic care a împlinit anul trecut 80 de ani.

Deși în 1979 nu știam nimic despre el, în era VHS-ului l-am remarcat cu Alien, și de atunci m-am bucurat de producțiile semnate de el care mi-au consolidat părerea că este unul dintre cineaștii cei mai de forță ai cinematografiei actuale. Până și faptul că actorul Kevin Spacey filmase toate scenele pentru rolul celui mai bogat om din lume, apoi fiind înlocuit cu Christopher Plummer, demonstrează că deși presat de TIMP, Ridley Scott a reușit să refilmeze totul, fără ca acest lucru să compromită în vreun fel conceptia regizorală a filmului. Deși ca actor îl apreciez foarte mult pe Kevin Spacey, nu există comparaţie cu o legendă  precum Christopher Plummer, la 88 de ani cel mai în vârstă actor din istoria Hollywood-ului care a primit un Premiu Oscar ( la 82 de ani!) şi care încă joacă!

Și mai spuneam aseară după vizionare, că șansa unor actori mai tineri (cum sunt Mark Wahlberg sau Michelle Williams) să joace cu un profesionist de asemena calibru, îi face și pe ei să se comporte ca atare, adică să lupte să se ridice la nivelul impus de un maestru!

Scena de început a filmului (deși am văzut de 3 ori un tramvai gol care se plimba în buclă) pare una desprinsă din filmele lui Pasolini, (adică e perfectă pentru atmosfera pe care regizorul vrea să o creeze) ducându-ne ușurel de la o viață lipsită de griji la Roma, până  la o viață de captiv în Calabria, şi asta  în doar câteva minute. Și de aici până la final sunt surpinse moduri de reacție ale unor oameni simpli, dialoguri de un umor sumbru sau reacții brutal de sincere și dureroase.

Discursurile se axează pe un umor care generează un ușor disconfort, dar stimulează reevaluarea judecăților familiare, iar satira este prezentă în câteva scene aparent absurde!

M-am convins la sfârșitul filmului că soluția de a ieși de sub titulatura de „ cel mai bogat sau cel mai faimos om”,  este a decide când să spui: ”suficient” pentru a te bucura de ce ai. Nu îi invidiați pe cei care au foarte mulți bani, pentru că, de cele mai multe  ori, sunt oameni care nu se bucură de aproape nimic , iar marile averi nu reprezintă  o combinație fericită. Pentru că oricât de mulţi bani ai avea, ei nu iţi aduc nici sănătate, nici iubire, nici echilibru si nici liniştea si bucuria de a fi pur şi simplu! Perfecţiunea stă in simplitate, iar banii de cele mai multe ori reprezintă complicaţia supremă.

Iar Ridley Scott nici nu a mai amintit faptul că nepotul magnatului după 5 luni de captivitate a ajuns să ducă o viață depravată,  a paralizat total la 25 de ani , a orbit , a trăit 30 de ani într-un scaun cu rotile și a murit în 2011, singur și abandonat, la doar 54 de ani!

Vă recomand aşadar All The Money In The World, un film care, deși nu va fi un candidat la Oscar- este o reușită!

Citat:

Fletcher Chase (Mark Wahlberg): No one has ever been richer than you are at this moment. What would it take for you to feel secure?

Jean Paul Getty (Christopher Plummer): More.

Regizor: Ridley Scott

Scenariu: David Scarpa, după cartea scrisă de John Pearson

Cu: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Timothy Hutton, Charlie Plummer, Romain Duris

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s