index

Nu toate poveştile au un final fericit, dar ascultându-le atent, până la urmă descoperi că aparenţa nu are legătură cu esenţa şi ceea ce părea a fi un lucru rău, este –in mod paradoxal- o alegere potrivită. Aşa că “morala” acestei poveşti tulburătoare este explicită, iar catalanul  J.A. Bayona ne conduce către descoperirea ei pas cu pas, ca într-un policier, adăugând filmului încă şi încă un strat de înţelesuri.

Căci acest  A Monster Calls este şi o călătorie iniţiatică pentru majoritatea personajelor care se descoperă pe sine, dar şi un parcurs aproape terapeutic al înfruntării şi eliberării fricilor, furiilor, frustrărilor de toate felurile. Defularea capătă forme extreme – dar manifestarea ei este un fel de catharsis pentru durere şi neputinţă.

images

Captivant se vădeşte faptul că personajul principal (un copil ce este combatant în această luptă,şi care nu ştie – dar învaţă- să îşi managerieze furia), este ghidat de un personaj imaginar, şi că acest  copac înţelept e deopotrivă monstru dar şi ghid spiritual- ceea ce face şi mai interesantă această poveste tristă, dură, sensibilă – într-un fel acaparator, care lasă urme, care te pune în situaţia să te gândeşti la înţelesurile adânci ale vieţii.

7

Atât de bine este structurat filmul – care valorifică bestseller-ul omonim semnat de Patrick Ness- încât abia finalul îţi dezvăluie explicit cheia în care trebuie să înţelegi totul, monstrul revelându-se ca o proiecţie a eului creator ce îi reuneşte dincolo de aceste frontiere pe  mamă şi fiu într-o legătură ce transcende timpul, spaţiul.

5

Aproape filosofic, Copacul cu poveşti ne reconectează cu o parte specială a sinelui nostru, aceea făcută să strălucească, sa vibreze orice ar fi, dându-ne speranţe că putem să punem totul în echilibru – dacă înţelegem că toate răspunsurile la întrebările existenţiale sunt în noi, şi că doar alegând să fim curajoşi şi să ne înfruntăm, să ne asumăm în felul acesta care doare , putem să selectăm din spaţiul infinit al variantelor pe aceea care să fie cea mai potrivită pentru noi şi sufletul nostru.

4

Aşa că această peliculă vine cu emoţii neaşteptate şi cu dezlegări uimitoare, personajele pierzând şi recuperând succesiv sentimente, trăiri, înţelesuri, pentru ca în final să se descopere, să se accepte pe sine şi întâmplările vieţii, extrăgând acea esenţă care conectează sinele de lumină la Univers.

1

Situat într-un balans excepţional condus regizoral, între realitate şi fabulous, Copacul cu poveşti nu încetează să ne ţină într-un suspans magnetic pe care îl construieşte minunat Lewis MacDougall, aflat la primul lui rol principal, după ce a avut o apariţie minoră în Pan acum 2 ani. Şi este atât de expresiv şi atât de convingător în iubirea, furia, încăpăţânarea, deznădejdea sau tristeţea lui, încât pentru mine a fost revelaţia filmului în care a mai stralucit şi Felicity Jones în rolul mamei bolnave a lui Conor, şi au fost impecabili ca întotdeauna, confirmând marele lor talent, Sigourney Weaver şi Liam Neeson. Sigourney este bunica autoritară a lui Conor, desfigurată de durerea de a-şi pierde unica fiică după ce şi-a pierdut soţul, iar Liam este vocea care animă fabulosul copac şi – vedem într-un cadru pe o poză- bunicul protagonistului, şi cel care a inspirat-o pe mama lui să fie o creatoare.

10

Extraordinar regizat, A Monster Calls justifică de ce mr. Bayona are deja în “program” World War Z 2 şi Jurassic Park de anul viitor, şi ne farmecă prin permanenta pendulare între real şi fantastic, între animaţie şi film, efectele speciale uimitoare în care Copacul este întotdeauna unul dintre personaje- tăiându-ne respiraţia ca într-un thriller.

2

Atmosfera unică a acestei drame fantasy ce reprezintă călătoria către curaj, adevăr şi asumare a preadolescentului Conor, este minunat susţinută de coloana sonoră originală semnată de Fernando Velázquez, cu care Bayona a mai colaborat şi la The Orphanage produs de Guillermo del Toro, dar care a compus şi pentru Devil, filmul scris şi regizat de M.Night Shyamalan, experienţa aceasta regăsindu-se în melodicitatea densă şi bogăţia sound-ului simfonic ce adaugă o incontestabilă plus valoare peliculei, aureolând-o sonor.

Aşa că vă recomand ca aproape obligatorie această lectură cinematografică, ale cărei 108 minute vor trece pe nesimţite atunci când vom intra în poveste.

Regia : J A Bayona

Scenariul: Siobhan Dowd, Patrick Ness

Distributia: Liam Neeson, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Geraldine Chaplin, Tobby Kebbell, Lewis MacDougall

Distribuitor : Freeman Entertainment

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s