poster-film-caini

S-ar părea că anul acesta s-a deschis sezonul la thrillere în cinematografia româna, de vreme ce, după TUDO al lui Iura Luncaşu avem acum această producţie semnată ca scenariu şi regie de Bogdan Mirică. Iar dacă primul alegea o abordare mai light a genului, mai mult pe sugestie, în stil blair- witch project, cel de-al doilea optează pentru o variantă viscerală, care îţi induce o emoţie acută şi te lasă într-o perplexitate nemaîntâlnită de mult în cinematografia noastră.

1

Amândouă însă fac asta în stilul carpato-dunărean clasicizat de Mioriţa, Moara cu noroc sau Baltagul, iar ceea ce ne sperie cu adevărat nu este ce am fi tentaţi să credem, ci oamenii reduşi la dimensiunea lor animalică, ilustrând celebrul citat din Plaut “homo homimi lupus”-  fără sentimente, fără morală, fără limite, banul, câştigul, puterea fiind singurele criterii de acţiune şi scopul suprem în viaţă.

Meritorie la Bogdan Mirică este maniera de abordare ce amalgamează thrillerul psihologic cu westernul, drama şi comedia noire, şi mai ales dialogul pe alocuri atât de profund, încât e de-a dreptul filosofic, înţelesurile mergând către ontologie şi determinism, fără a perverti limbajul simplu şi a-l intelectualiza artificial şi nenecesar. Subsidiarul dialogului este magistral insinuat, cu o artă ce promite mult şi validează inteligenţa (nu doar artistică!) a unui regizor care – nu mă îndoiesc- o să mai spună/facă multe în cinematografia noastră.

5

Valorificându-şi experienţa din scurt metraj şi serial, Bogdan Mirică este într-atât de înzestrat ca scenarist şi regizor, şi pare să aibă deja o asemenea siguranţă în “coregrafierea” peliculei, încât e clar că meseria asta este pentru el vocaţie. Iar faptul că a studiat  scenaristica şi producţie la prestigioasa Universitate Westminster, adaugă stilului lui o tuşă europeană ce îl face cu atât mai interesant în peisajul cinematografic, mariajul dintre reperele continentale cu cele culturale autohtone devenind cu atat mai special.

images

CÂINI este un film pe care îl vezi scrâşnind oripilat din dinţi, cu scene de o violenţă instictuală, la care eu am mai închis şi ochii! Dar partea care terifiază în mod şocant este cuprinsă în ceea ce nu se vede, în povestea care se insinuează dincolo de vizual, care ţi se înşurubează insidios în minte, în reculul pe care îl ai dupa scenele de o violenţă copleşitoare, în sugestia intrinsecă a tot ce se vede şi se aude pe ecran, într-un aşa mod, încât la final avem certitudinea că am asistat la un thriller autentic, nu la o producţie care mimează genul.

4

Imaginile picturale (ce pot părea pe alocuri prea statice), sunetul în priză directă, natura ca personaj- totul concură la coagularea treptată a atmosferei, într-un crescendo bine temperat şi cu o ştiinţă a detaliului demnă de luat în seamă.

Cât despre distribuţie, nu pot să spun decât: Chapeu bas!

6

Marele talent al lui Gheorghe Visu se întâlneşte cu acela al unui actor care polarizează prin personajul ce domină scenariul într-un mod frust şi abominabil: Vlad Ivanov interpretul lui Samir. Alături de ei îi vedem pe: Dragoş Bucur, înzestrat şi “pe val”, Emilian Oprea, într-un rol mult prea mic pentru posibilităţile lui actoriceşti, frumoasa Raluca Aprodu ( o veritabilă Anne Hathaway a noastră!) şi Costel Caşcaval, toţi bine poziţionaţi în personajele pe care le livrează cu acurateţe şi realism, lucru notabil pentru filmul românesc, ce uneori pare să nu fi depăşit un prag ce îl face încă mult prea teatral. Cu un palmares în care găsim deja 4 premii importante ( Un certain Regard la Cannes, Trofeul Transilvania la TIFF si premiile pentru cel mai bun actor (Gheorghe Visu) si mentiune specială a juriului (Bogdan Mirică) la Festivalul de Film de la Sarajevo), CĂINI este abia la începutul unui parcurs care se prefigurează remarcabil.

8

 

All in all, CÂINI este un film cu îndeajuns de multă substanţă artistică, balansat, bine scris şi jucat, echilibrat în notele particulare şi universale ale mesajului şi cu destule “clou”-uri ca să facă o figura frumoasă la Premiile Academiei Europene de film- unde a fost nominalizat acum câteva zile.

Regia si scenariul: Bogdan Mirică

Cu: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Gheorhe Visu, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval, Emilian Oprea, Teodor Corban, Catalin Parschiv, Constantin Cojocaru,Ela Ionescu , Ioachim Ciobanu

Distribuit de Transilvania Film

 

Produs de 42KM Films, EZ Films, Argo Film

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s