STORKS

Posted: 23/09/2016 by michaelaplaton in Animatie

images

Nici nu mă gândesc să nu încep prin a vă spune că este un film minunat, înduioşător şi plin de înţelesuri, şi că vizionarea lui nu se poate să nu te umple de energie pozitivă, de bucurie autentică şi de dorinţa de a iubi şi a fi iubit. În plus Berzele astea mai vin în cioc şi cu un răspuns care se potriveşte oricărei întrebări de genul: cum apar copii, există Moş Crăciun…dar Zâna Măseluţă ..sau Iepuraşul de Paşte? Aşa că anunţaţi toată suflarea de mici şi mari că, după ce vezi Storks..eşti lămurit, cu filosofia asimilată în amănunt şi cu toate înţelesurile integrate, aşa că să facă bine şi să pornească cu toţii într-un exod către sălile de cinema să se întâlnească repejor cu berzele şi istoria lor miraculoasă. Zic deci că e un “must see” şi ar trebui să luati afirmaţia ca pe o axiomă, căci nu ştiu cine nu are nevoie de drăgălăşenie, iubire, regăsire, înţelegere, credinţă şi miracol!

3

Regia şi-o împart Nicholas Stoller şi Doug Sweetland, primul, deopotrivă şi scenarist bifând câteva comedii reuşite (Get Him To The Greek, Vecini de coşmar 1 si 2, Zoolander2, Gulliver’s  Travels) , cel de-al doilea dând lovitura prin nominalizarea la Oscar a singurului lui film, Pronto, căruia-iată- îi adaugă aceste minunate Berze, care nici măcar nu au în distribuţie voci ale unor actori celebrii, dacă îi exceptăm pe Jeniffer Aniston şi pe Ty Burell.

Povestea filmului este  atât de simplă încât o poţi rezuma într-o propoziţie dezvoltată, dar cuprinde atâtea înţelesuri şi accesări ale rezolvărilor de care vieţile noastre au nevoie imperioasă, încât vizionarea pare intrarea într-un portal în care redobândeşti puterile copilăriei nepervertite, deci absolute.

Şi deşi filmul pare că se referă la…berze, eroina principală este orfana Tulip, eşuată în berzodromul care e o afacere privată, căreia îi corespunde Junior , un băieţel neglijat de părinţii workoholici , care îşi doreşte un frăţior cu puteri de ninja cu care să îşi împartă copilăria. Şi nu o să vă povestesc tot, vă las pe voi să descoperiţi adevărurile acestei fabule-parabole, care închide în povestea berzelor ce livrează acum colete în loc de copii, o concluzie definitivă: nu orice rebranding este bun, şi când faci o schimbare, ea trebuie să fie un semn de progres, nu o demolare a unui lucru bun, doar pentru că e vechi.

4

Filmul introduce şi două personaje iubibile, doi lupi alfa ce au cucerit unanim publicul, şi pe care e posibil să îi vedem ca protagonişti ai unei alte pelicule- pe principiul hollywoodian  „daca ceri, ţi se va da”!

Călătoria initiatică a lui Tulip şi a bărzoiului animat de gânduri de inşefire are un parcurs aproape clasic, ei evoluând în tandem şi descoperind adevăratele valori, cele pe care e bine să nu le debarci niciodată din viaţă, căci fără ele eşti imediat depersonalizat, găunos, manipulabil.

5

Aşa că rar în ultima vreme am mai fost atât de încântată după o vizionare, atât de infuzată cu energie pozitivă, atât de destinsă şi încrezătoare că nu e totul pierdut. Şi nu oare chiar asta este menirea artei? Să însufleţească, să emoţioneze şi să focalizeze atenţia celor cărora li se adresează, către bine, adevăr, valoare, frumos, de cele mai multe ori opunându-li-se antitetic corespondentele lor negative, aşa, ca să fie lecţia completă şi să înţeleagă toate iepele cărora li s-au bătut şeile.

1

Trebuie să menţionez neapărat şi coloană sonoră, măiastru aranjată de Mychael Danna, muzicianul canadian cu o activitate de excepţie în industria filmului, pe care o începea prin ’99 cu Girl Interrupted şi o continua cu Little Miss Sunshine, excepţionalul The Imaginarium of Doctor Parnassus al lui Terry Gilliam, apoi cu Monneyball, Life of Pi, Transcendence, The Captive, Foxcather şi The Good Dinosaur. Îl talonează îndeaproape fratele lui mai mic, Jeff, un compozitor de mare talent, acest tandem redutabil reuşind să livreze un sound extraordinar pentru Storks.

7

Desenele sunt minunate, semn că această producţie Warner Animation Group are toate şansele să se clasicizeze, mai ales că subiectul este…de interes global şi de… excepţie!

Recomand aşadar Storks , şi nu oricum: cu sufletul deschis şi zâmbetul în priviri, din toată inima şi cu speranţa că deopotrivă adulţi şi copii se vor bucura de o experienţă cinematografică ultra agreabilă! ( ..dar să ştiţi că se potriveste orice alt superlativ aţi dori să alegeţi voi!)

  • Regia : Nicholas Stoller, Doug Sweetland
  • Cu: Ty Burrel, Katie Crown, Jennifer Aniston, Andy Samberg,Keegan-Michael Key, Danny Trejo, Kelsey Grammer, Jordan Peele, Anton Starkman, Stephen Kramer Glickman

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s