Regia: Graham Annable, Anthony Stacchi

Scenariul:Irena Brignull, Adam Pava

Cu: Ben Kingsley, Jared Harris, Nick Frost, Isaac Hempstead Wright, Elle Fanning

The-Boxtrolls

Cui i-a placut Coraline si ParaNorman sa se incoloneze cu tot neamul si sa mearga repejor la The Boxtrolls, aceasta fabula frumos construita si desenata, plina de invataminte de valoare, pe care parintii or sa vada ei cum le-or explica alora mici, devreme ce jonglam cu dileme existentiale si morale. Si unde mai pui ca ele nu sunt sugerate, ci apar explicit formulate sub forma unor panseuri dubitative ale unora dintre personaje, care ba se intreaba care e esenta binelui si a raului…ba, ce mai e liberul arbitru in ziua de azi. Asta in conditiile in care povestea este plasata intr-o Anglie post victoriana, intr-un imaginar oras al branzei, unde dobandirea “cascavalului” devine modus vivendi suprem. Bag seama ca si la ei tot asta inseamna expresia “ sa impartim cascavalul”.

Boxtrolii cu pricina nu sunt nici pe departe ce par: mici monstri hulpavi care mananca si copii, dar si vietile concetatenilor. In fapt descoperim in micile fapturi niste suflete creatoare, duioase, speriate, care nu-si doresc altceva decat sa traiasca in armonie si pace. Evident ca avem si partea raului, gasca de exterminatori, care pentru un profit copios porneste un razboi impotriva micilor troli de cutie.

Avem in antiteza lumii terestre cu cea subterana si evolutia de la copil rasfatat si cu fite a lui Winnie, fiica mai marelui orasului, dar si felul curat, cinstit si atent in care trolii il cresc pe Ouţ, baiatul pe care –ziceau oamenii- l-ar fi mancat cu ani in urma  micile creature din cutii.

Parcursul filmului devoaleaza insa adevarul si in final personajele sunt aratate fara masti, toata lumea rasufland usurata ca –nu-i asa- binele invinge intotdeauna.

Personal am ramas cu o dilema nerezolvata: ce se intampla pana la urma cu cascavalul?? Il halesc doar privilegiatii, ca si pana acum, sau picam in utopie comunista si dam la toti (!) dupa nevoi?

Cat despre vocile originale, ele apartin unor actori mari cum e Sir Ben Kingsley-innobilat de regina si laureat cu Oscar, dar ii avem si pe Isaac Hempstead Wright, Elle Fanning, Simon Pegg si  Nick Frost, dand viata personajelor animate.

Asadar inca un film pentru cei mari, ca sa-l decodeze celor mici, o satira a societatii actuale, intr-o fabula cu de toate, distribuit in Romania de catre RoImage 2000.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s