What If

Posted: 15/10/2014 by MarcelPlaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , ,

What If

Zilele filmului irlandez, organizate de catre Ambasada Irlandei si ICR si gazduite de Institulul Francez mi-au prilejuit intalnirea cu o comedie romantica savuroasa pe care o puteti vedea si in cinematografele din Romania What If ?/ Ce daca? in traducerea cu care a aparut- Ce-ar fi daca? –rectific eu, care sunt scrupuloasa cu nuantele. Si rar mi-a mai prilejuit asemenea desfatare un film usor, fara nici o meandra a scenariului, cu o delicatete si o franchete a abordarii care te fac sa te gandesti ca mai exista tineri de caracter care isi respecta relatiile, si ca nici cavalerismul si nici romantismul nu au sucombat deja sub asediul stilului urban actual – nepasator si cinic.


Regizorul acestei mici bijuterii a dialogului sprintar si inteligent, dar nu lipsit de licente poetice, este Michael Dowse, specializat pare-se in comedii cu accente noire , pentru ca tot el a facut si Goon si mai ales It’s All Gone Pete Tong- desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Toronto in 2005, an in care cinefilii l-au putut vedea si la TIFF la Cluj.
Sa revenim la What If?, pelicula ce mi-a exaltat trairi juvenile, dar care –mai presus de toate este o rara comedie de limbaj mult mai mult decat de situatie, un film eminamente pozitiv, cu personaje care au fie brese intr-o lume imaginara animata- cum e protagonista Chantry, artista animatoare, fie ilustreaza un caracter cum rar mai intalnesti, ca in cazul personajului principal masculin Wallace, rol in care Dowse l-a distribuit pe Daniel Radcliffe. Si trebuie sa recunosc faptul ca nici o clipa nu l-am vazut in acest Wallace pe celebrul vrajitor Harry Potter, semn ca Daniel al nostru, care are deja 25 de ani, a intuit ca orientarea spre filmele independente si dramele tv il va ajuta sa nu intre intr-un loop al carierei. Mai mult, dupa ce JK Rowling a mai scris inca un scenariu pentru un film cu Harry Potter, Daniel Radcliffe a afirmat ca nu crede ca va juca in film si ca e de parere ca nu ar fi un pas nimerit pentru cariera lui actuala. Vom trai si vom vedea….
In comedia pe care tocmai o elogiam el este Wallace, un tanar student la medicina in ultimul an care se lupta deopotriva cu trauma produsa de divortul din tinerete al parintilor ( si ei tot medici ) si cu faptul ca iubita l-a inselat cu unul dintre profesori. Isi pastreaza insa demnitatea si caracterul nealterate si in plus are un fel de candoare care il face sa para adolescent, desi este barbat. Perechea lui- Chantry, este si ea un suflet pur, iar impreuna au o marota – care va face deliciul finalului de film. ( nu v-o destainui, va las pe voi s-o descoperiti). Personajul Chantry este interpretat de Zoe Kazan, o actrita care a aparut brusc pe ecran la inceputul anilor 2000, eu remarcand jocul ei scurt in Revolutionary Road, film din 2008, cu Kate Winslet si Leonardo DiCaprio si apoi in Ruby Sparks, alaturi de Paul Dano.
Asadar, va sfatuiesc sa nu ratati intalnirea cu What If?- un film romantic, revigorant si stenic, cu un dialog sprintar care o sa va amuze si o sa va faca sa iesiti din sala senini si “young at heart”- cum poate nu ati mai avut ocazia sa fiti in ultima vreme, o comedie pentru care trebuie sa le multumim celor de la Independenta Film.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s