THE OATH / JURAMANTUL

Posted: 14/06/2017 by michaelaplaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , ,

Cineast special, islandezul Baltasar Kormakur ne ofera in “The Oath”/ “Juramantul”, nu doar un thriller psihologic cu o constructie regizorala interesanta, dar face si un rol principal notabil in chirugul care lupta pentru fiica dependenta de droguri, aflata intr-o relatie nociva cu un traficant.

Filmul ne ofera din chiar primul cadru cheia in care sa citim scriptul – un citat din juramantul lui Hypocrate- prin care medicii se angajeaza sa nu produca nici un rau semenilor. Scenariul pune o sumedenie de probleme de etica, morala si deontologie, dar cea mai importanta este dinamica subtila dintre victima si atacator si felul in care se pot schimba ipostazele acestea intre ele. Caci Finnur- chirurg reputat-  isi face un plan menit sa o scoata pe Anna, fiica indragostita de un traficant, de sub influenta acestuia si a drogurilor. Gandita si asumata clar “din iubire” –asadar cu toate circumstantele prezente- strategia prin care tatal planuieste sa actioneze nu este noua si nici spectaculoasa ( am mai vazut cateva filme similar in franciza Taken). Dar Kormakur are subtilitati actoricesti si conduce povestea cu abilitate, dozand tensiunea si jucandu-se cu emotiile. In final, desi  totul este la vedere, desi avem toate datele problemei plus rezolvarea ei, inca ne intrebam daca e bine sa punem semnul egal inainte de “rezultat”.

Si oare ce este mai important? Sa respecti un juramant generic, sau sa iti salvezi copilul de la o disparitie dureroasa si iminenta? Si evident, raspunsul acesta trebuie sa si-l dea spectatorul, care se poate afla de partea victimei (oricare ar fi ea la un moment dat) sau , poate, uneori chiar de partea atacatorului.

Filmul aduce in prim plan violenta, minciuna, agresiunea dura, premeditarea  ura si frica,  acest thriller moderat in toate cele reusind  cu o poveste relativ comuna si cu minim de personaje si mijloace sa ne problematizeze acut, caci discutiile pe marginea subiectului pot fi nesfarsite.

Fara personaje de mare anvergura, filmul se joaca aproape doar intre Finnur ( Kormakur) si Ottar-traficantul pe care il interpreteaza credibil  Gisli Orn Gardarsson, aparitii pale fiind Anna (Hera Hilmar) si Solveig, mama vitrega (Margret Bjarnadottir).

Actor, regizor ( Everest, 2 Guns) si producator de succes ( Everest, Contraband), Kormakur ramane special pentru felul in care ne lanseaza provocari, caci, dincolo de orice, cred ca acesta este scopul filmelor lui, mai degraba decat punerea in pagina cinematografica a unei povesti, si de aceea este important sa ii vedem filmele si sa accesam aceasta plus-valoare.

Filmul si-a adjudecat 9 premii la Edda Awards –Islanda, recompensand coloana sonora, machiajul , montajul, rol secundar feminin si masculin, make-up, scenariu si costume, fiind nominalizat la inca 4 categorii.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s