Cine ar fi crezut în 2014, când Cristophe Gans a venit cu o reinterpretare a acestei poveşti ( pelicula încheia festivalul de la Berlin un an mai târziu), că în 2017 o să avem o reeditare a celebrului film de animaţie din 1991, de această dată în variantă live-action, dar păstrând acelaşi libret minunat şi aceeaşi poveste? Eu, sincer nu, dar văzând acum pelicula, mă declar- a nu ştiu câta oară vrăjită de basmul în care iubirea învinge orice, ca o putere supremă ce este!

Cu ecranizarea  lui Gans a basmului Gabriellei-Suzanne Barbot de Villeneuve părea că subiectul iubirii interzise dintre frumoasă şi bestie reintră în sfera de interes a celei de-a şaptea arte, dar deşi a avut parte de o punere în scena fastuoasă cu costume minunate, distribuţie notabilă şi scenografie de excepţie, filmul s-a neantizat fără să lase vreo urmă.

După adaptarea pusă în scenă de Jean Cocteau în 1946 şi a altor câtorva spectacole de teatru şi varietăţi, studioul Disney reuşea să tranforme povestea într-un clasic, cu nominalizări multiple la Oscar, într-o vreme în care Academia nu era chiar atât de generoasă nici măcar cu acestea. Aşa că acest cel de-al 30-lea film Disney a smuls milioane de suspine şi lacrimi ale celor înduioşaţi de această poveste şi, poate, în subconştient ne-am dorit încă de-atunci să o vedem într-o versiune jucată (deşi parafraze cinematografice au existat cu duiumul).

Acum însă, acest film care transcrie aproape identic desenul animat primordial (ceea ce îi va nemulţumi pe unii!) vine să completeze magia animată a celui mai iubit musical al studiourilor Disney, cu personaje cărora le dau viaţă câtiva actori ce ne vor uimi. Emma Watson iese de sub incidenţa celebrei Hermione din Harry Potter, şi, metamorfozată într-o tânără frumoasă şi sensibilă, o întruchipează pe Belle admirabil, cântând şi însufleţind acest rol emblematic al fetei inteligente şi speciale care îndrăzneşte să viseze peste de condiţia ei de ţărăncuţă ce trăia într-un sătuc în urmă cu peste 200 de ani. Şi tocmai deschiderea aceasta lasă personajul să evolueze spiritual şi o face pe Belle să poată vedea dincolo de aparenţe, în sufletul Bestiei care, sub puterea iubirii îşi recuperează sufletul şi, dincolo de ego învaţă că dacă iubeşti, trebuie să ai încredere şi să respecţi libertatea celuilalt. Iar lecţia odată învăţată este catharsisul care mântuie şi readuce la dimesiunea umană această creatură damnată de propria aroganţă.

Micile deviaţii de la basmul original sunt insignifiante, CGI- ul completând magistral jocul actorilor, muzica preluând controlul naraţiunii cu piesele clasice, şi deşi ştim totul dinainte în cele mai minuscule amănunte, suntem într-atât de prinşi în poveste, încât o urmăm cu sufletul la gură, sincopând la scenele „terifiante”, ca nişte eterni copii la prima întâlnire cu Frumoasa şi Bestia. Căci nu ştiu ce au desenele şi filmele astea de nu ne mai săturăm să le vedem, de nu încetăm să fim prezenţi în acţiunea lor trăind de fiecare dată împreună cu personajele dramele lor, bucuriile, fericirile şi ispăşirile!!

O fi adevărul intrinsec al oricărei poveşti care ne conduce iniţiatic către întâlnirea cu noi înşine? Sau felul în care ni se serveşte viaţa cu tribulaţiile ei şi cu morala fabuloasă a faptului că justiţia imanentă există şi că de tine depinde ce cale alegi: să rămâi (sau să devii) un om adevărat, ori să te declasezi prin acţiunile tale, lăsându-te în voia sentimentelor şi instinctelor gregare, pradă unui ego care devoră? Eee, şi abia acum ajungem la esenţa a ce reprezintă basmul, o filosofie a felului în care trebuie să vieţuim, un manual ce ne învaţă legile fundamentale ale existenţei!! Vi se mai pare „pueril”? Nu cumva este despre copilul interior al fiecăruia din noi, care trebuie învăţat, ocrotit, iertat şi iubit?

Vă provoc să vă gândiţi la asta după ce veţi fi văzut acest film care vine cu o energie minunată, şi al cărui final este o revelaţie absolută: atunci când vraja se rupe sub puterea iubirii, personajele animate redevin curtenii şi servitorii prinţului iar actorii care le dau viaţă sunt: Emma Thompson, Ian McKellen, Stanley Tucci, Dan Stevens, Gugu Mbatha Raw, Ewan McGregor şi Audra McDonald!!! Iar dacă îi adăugaţi şi pe Kevin Cline – Maurice, tatăl lui Belle, pe Luke Evans în rolui înfumuratului şi egocentricului Gaston şi pe Josh Gad (vocea celebrului Olaf din Frozen), căpătaţi dimensiunea globală a acestei pelicule excelent manageriate de acelaşi Bill Condon care ne-a dăruit ca regizor sau scenarist câteva filme notabile: Gods and Monsters, Chicago, Kinsey, Dreamgirls, Making the Boys sau Mr Holmes, ca să nu mai zic de cele două The Twilight Saga: Breaking Down, criticate de presă dar o cotă de invidiat la Box Office. Şi cum stilistica filmului este într-un fel impusă de păstrarea musicalului iniţial, sarcina regizorului a fost infinit mai uşoară, identificarea pas cu pas a animatiei Disney devenite legendare făcând din acest film mai degrabă o transpunere decât o versiune – ceea ce nu îi ştirbeşte nimic din farmec.

Şi cu siguranţă ca mulţi vor trepida de bucurie că această nouă adaptare live action va avea o plus valoare prin efectele speciale care  -trebuie să recunoaştem- fac din basme feeriile pe care le iubim, şi ne conectează într-un mod special la bătaia inimii lor narative.

Aşa că vă recomand fără rezerve să alegeţi acest film pentru toate vârstele, care o să vă modifice în bine estetica vieţii şi o să vă facă să ieşiţi revigoraţi din sala de spectacol, cu gândul la iubirea adevărată care merită căutată până în ultima clipă!

Regia – Bill Condon

Distributie-  Emma Watson, Kevin Cline, Emma Thompson, Ian McKellen, Stanley Tucci, Dan Stevens, Luke Evans, Gugu Mbatha Raw, Ewan McGregor, Audra McDonald, Josh Gad

Scenariu-  Evan Spiliotopoulos, Stephen Chbosky

Distribuit în România de Forum Film

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s