afis

Poate nu știați că în 2013, Conjuring  obținea 319 milioane de dolari din încasările internaționale, la un buget estimat la 20 de milioane. Apoi povestea inspirată de evenimente reale nu putea decât să facă ”valuri” prielnice unei producții horror, de vreme ce perechea Patrick Wilson și Vera Farmiga a intrat atât de bine în pielea investigatorilor paranormali, Ed (care s-a stins în 2006) și Lorraine Warren (care încă trăiește), încât devenea aproape de neratat ocazia să fie exploatată la maximum această mașinărie de făcut bani.

CON2-2ND-TRL-88553

Așa că nu mă miră faptul că regizorul James Wan, care a scuturat serios spectatorii  de la Saw (2004) până în prezent, a ales să continue povestea bunicuței de 89 de ani, care a inspirat prin munca ei de investigație paranormală regizorii de la Hollywood, astfel luând naștere The Amityville Horror și The Conjuring 1 și 2. Casa în care trăiește include și un muzeu, în care sunt expuse obiecte despre care afirmă că ar fi fost posedate de spirite malefice. Cea mai periculoasă (pe care o vedeți la finalul filmului), păpușa Annabelle, este păstrată sub un geam de sticlă, pentru a nu fi atinsă. Se zvonește că a aparținut unei studente la o școală de asistente, Donna, din Connecticut, păpușa fiind posedată de spiritul unei fete care a fost ucisă.

CON2-2ND-TRL-89927

Povestea reală este următoarea: În anul 1977, în Enfield, burgul situat în nordul extrem al Londrei, se afla casa familiei Hodgson. Peggy Hodgson (Frances O’Connor) era o mamă obișnuită cu 4 copii, Margaret (Lauren Esposito), de 12 ani, Janet (Madison Wolfe), de 11 ani, Johnny (Patrick McAuley) de 10 și Billy (Benjamin Haigh), în varstă de numai 7 ani. Femeia era despărțită de tatăl copiilor, care a avut în schimb grijă să facă gemeni cu o vecină din apropiere.

CON2-04390

În seara zilei de 30 august, când copiii se pregăteau să doarmă, paturile lor au început să se miște. Femeia a mers îngrozită la vecini, să le spună ce se petrece în casa ei. Apoi s-a dus la poliție. În secția locală există și astăzi un raport în care apare declarația următoare: „un scaun s-a ridicat 4 metri de la podea, fără să fie atins”. Polițiștii au rezolvat cazul prin expresia „nu a încălcat nimeni legea, așa că nu putem interveni”. Au fost 30 de martori la aceste evenimente! Dacă vreți mai multe amănunte există o carte bine documentată de către jurnalistul Guy Lyon Playfair, al cărei titlu este This House Is Haunted. El a fost cel mai dedicat investigator, alături de Maurice Grosse, și el membru al Societății de studiere a fenomenelor paranormale din Marea Britanie.

CON2-08717r

Revenind la actorii principali, Vera Farmiga și Patrick Wilson, vă spuneam că duc mai departe ceea ce au început în 2013, iar efectele vizuale sunt păstrate la același nivel. Ei se încadrează perfect în tiparele investigatorilor de fenomene paranormale, fără să facă prea mult efort! În schimb puștoaica Madison Wolfe face o figură frumoasă (a se citi “de groază”, pentru că e un horror) și să vă amintesc că ea a mai jucat în Joy, anul trecut, alături de Jennifer Lawrence.Fetița de 14 ani s-a lansat în comedia The Campaign (Will Ferrell-Zach Galifianakis), apoi rapid a ajuns să interpreteze rolul fiicei lui Woody Harrelson -Audrey Hart- în True Detective. O ascensiune rapidă pentru un copil care merită felicitări pentru maniera de abordare a rolurilor.

CON2-FP-028

Pelicula este excelent filmată, cu cadre lungi și unghiuri cuprinzătoare, care fac să crească tensiunea fără să fie nevoie de alte elemente ajutătoare! E de ajuns coloana sonoră, ce completeaza in stil clasic pentru o productie de gen desfășurarea evenimentelor, adâncind, amplificând și făcând să explodeze tensiunea! Iar cel mai important aspect este faptul că ai mereu senzația că familia Hodgson este mereu în cătarea unui inamic invizibil (care până la urmă își arată fața), și ăsta este “schepsisul” filmului, cârligul emotional care ancorează pelicula și o tractează (și pe noi cu ea!) până la final!

CON2-FP-123

Vă garantez, că în ciuda râsetelor forțate pe care le-am auzit în sală (cele mai multe pentru a masca de fapt emoția sau chiar frica), veți tresări de destule ori la apariții bruște, uși trântite sau chipuri schimonosite, semn ca groaza este autentică, prin urmare amatorii genului nu vor fi dezamagiți!

Regie: James Wan

Scenariu: Carey Hayes, Chad Hayes, James Wan, David Leslie Johnson,

Cu: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe, Frances O’Connor, Lauren Esposito, Patrick McAuley, Benjamin Haigh, Bob Adrian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s