Labyrinth of lies/ Labirintul minciunilor

Posted: 16/05/2016 by michaelaplaton in Festival, Film
Etichete:, , , , , , , , , ,

 

labyrinth-of-lies-641813l

Un alt film pe care ni-l propune Festivalul Filmului European a fost  Labirynth of Lies- Labirintul minciunilor in regia lui Giulio Ricciarelli, un film in registrul grav, despre cum a inceput in anii 60 timpurii investigarea criminalilor nazisti. Este filmul calatoriei initiatice a unui tanar avocat dornic de afirmare, o cruciada a catorva impotriva mult mai multora, cu un reflector necrutator pe nepasare, masinatii politice si un sistem pietrificat. Vazandu-l suntem si mai constienti de efortul pe care doar o mana de oameni l-au facut, cu mijloacele rudimentare ale acelor timpuri, sustinuti de o exemplara dorinta de a afla adevarul cu orice pret si de a-l restitui in forma lui integrala omenirii, supravietuitorilor ororilor naziste de la Auschvitz, familiilor lor…posteritatii. Exercitiul in sine –istovitor si dur- nu este nici pe departe unul steril, el ducand la celebrul proces al nazistilor care a schimbat radical fata Germaniei postbelice si a condamnat sute de nazisti.

im-labyrinth-des-schweigens-146651l-1600x1200-n-d3b692ba

Personajul principal, tanarul avocat …de la Procuratura din Leipzig, pare a avea o adevarata opsesie cu privire la nazistii care dupa teminarea razboiului si-au reluat viata ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic, reintorcandu-se la vechile indeletniciri ( brutari, profesori,avocati) si reinodandu-si existentele ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic. Este de-a dreptul tulburator leitmotivul venirilor si plecarilor  celebrului dr Mengele, pe care autoritatile germane nu il arestau,  nu il cercetau si nu il puneau sub acuzare, asa facandu-se ca desi criminal de razboi fiind a trait linistit in America de Sud sub o identitate falsa, pana s-a stins in mod natural prin anii 70.

im-labyrinth-des-schweigens-128299l

Lupta tanarului procuror pare un pic maniacala, dar momentele in care apare impreuna cu prietenii, cu iubita, il umanizeaza si ii confera alta dimensiune, diferita de schematismul initial. Mai mult, el are si o drama personala- disparitia tatalui, si el avocat- despre care credea ca nu a fost membru in partidul lui Hitler- si care se dovedeste ca nu fusese chiar modelul absolut pe care il venerase fiul. Vestea aceata il scurcircuiteaza, il scoate din sistem si il face sa se piarda pentru o seara, dovedindu-se insa apoi un alt motor in cruciada lui antizazista.

Si sa nu va imaginati ca lucrurile au mers simplu si lin, X,, trebuie sa infrunte pe rand sau simultan ironia colegilor, adversitatea sistemului, neimplicarea autoritatilor, ocultarea subiectului chiar de catre cei care ar fi trebuit sa il aduca la lumina, lipsa unei echipe adecvate numeric unui demers de o asa anvergura.

im-labyrinth-des-schweigens-206483l

Si desi sunt momente in care personajul pare ca a capotat, gaseste resurse sa se remonteze si sa isi urmeze misiunea.

Labirintul minciunilor este fara indoiala un film interesant, care fara sa inoveze ceva, spune in mod credibil o poveste adevarata si prilejuieste un restitutio –chiar daca nu „in integrum” a unei felii din existenta contemporana europeana. Nu o face stralucind hollywoodian, ci cu acea rigoare germana proverbiala, cu o cadenta  care include efortul, zbaterea, tribulatiile si neputintele celor care s-au inhamat la acest demers sisific.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s