The Maze Runner – Labirintul

Posted: 16/09/2014 by MarcelPlaton in Film
Etichete:, , , , , , , , ,

the_maze_runner-wide

Azi va scriu despre The Maze Runner – un film care incearca sa recreeze ideea veche de cand lumea cu Labirintul lui Dedal din care Ariadna il ajuta pe Tezeu sa evadeze, folosind insa noile achizitii ale stiintei care difera de mitul primordial. Aici este vorba de un experiment pe care savantii dintr-o societate distopica il creeaza pentru niste adolescenti dezradacinati si obligati sa traiasca intr-o izolare controlata in mijlocul unui labirint pe care o echipa de alergatori se cazneste sa il cartografieze, batandu-l la picior, cum se spune – in fiecare zi. Si asta se intampla pe lumina (intre ore stiute numai de ei), pentru ca noaptea in labirint circula niste entitati biomecanice care ii vaneaza pe cei ramasi inauntru cu scopul declarant de a-i intepa, nu de a-i manca. Ce sa zic …intepatul are avantajul ca reincarca in mintea victimei amintirile sterse, dar si dezavantajul ca o face sa moara in chinuri.

Avem si o Ariadna, il avem si pe Tezeu, numai ca in film sunt adolescenti si ii cheama Thomas si Teresa, iar uratii aia balosi si mecanizati sunt ipostaze ale Minotaurului. Nici ideea labirintului nu e nouta, daca ne gandim doar la cateva productii, precum Il Laberynto del Fauno din 2006, in care o fetita evadeaza din realitatea razboiului intr-o lume fantastica, The Cube -al lui Vincenzo Natali- din 1996, Your Highness din 2011 –cu Natalie Portman si James Franco, dar si mai vechiul Labyrinth, din 1986, in care ii vedem pe Jennifer Connelly, dar si pe David Bowie in rolul goblinului Jareth.
Asadar, nimic nou sub soarele labirintic hollywoodian cu acest Maze Runner. Si daca, n-am fi vazut megastructurile din Lord of the Rings sau The Hobbit, spre exemplu, am fi fost poate impresionati de acest labirint cinetic, pentru ca am uitat sa va spun –in fiecare noapte el isi schimba configuratia dupa un anumit algoritm.
In povestea asta aterizeaza susnumitul Thomas – exact persoana care iese din norma si care are capacitatea si curajul sa gaseasaca calea spre iesirea din acest experiment. Ce se intampla cand o face impreuna cu alti cativa…veti vedea in urmatorul Maze Fast Runner ( titlu dat de mine), caci DA deja stim ca va urma o continuare.
Doua vorbe despre Wess Ball regizorul : este debutant 🙂 si, cateva despre Dylan O’Brien, interpretul lui Thomas : are 23 de ani, primul lui rol a fost in Teen Wolf, Un varcolac adolescent din 2011 si are o interpretare tipica pentru astfel de roluri, fara nimic special. Cel pe care l-am remarcat insa este Thomas Brodie-Sangster ( var de grad doi cu Hugh Grant), care la 24 de ani, are o față de 15 ani si vreo 28 de roluri in filme precum Nanny McPhee, Tintin, Pinocchio, Tristan si Isolda, The Last Legion dar si in Game of Thrones. O figura speciala, cu o privire curioasa de pisica gata de aventura, constienta de cele 9 vieti din portofoliu. Ultimul, dar nu cel din urma, este Will Poulter, un actor britanic, cunoscut pentru rolul Eustace Clarence Scrubb din filmul The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (2010) si Kenny din We’re The Millers ( 2013).
Ar mai fi un actor care mi-a atras atentia (el e ultimul, pe cuvantul meu), pentru ca mi-l evoca pe Denzel Washington tanar. Il cheama Aml Ameen, este britanic, are 29 de ani si pe langa rolurile de pana acum a scris, regizat si produs in 2011 filmul The Pick Up, in care si joaca rolul lui Adrien. Asadar, sper sa-l mai vedem in partituri cat mai substantiale, pentru ca imi face impresia ca promite.
Va invit la cinematograf sa vedeti, incepand de vinerea aceasta, Maze Runner, un film distribuit in Romania de catre Odeon.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s