Alita poster

Dacă îmi imaginam că nu ar mai putea nimic să mă uimească la un film de genul acesta, Alita mi-a dat peste cap previziunile şi m-a făcut să constat că resursele şi mijloacele cinematografiei actuale sunt infinite.

Căci proiectul pe care James Cameron îl gândeşte de peste 20 de ani s-a materializat în 2019 – când evident, transpunerea pe marele ecran a seriei manga create de Yukito Kishiro avea la îndemână mijloace tehnice de excepţie, evoluţia CGI-ului dinamitând orice limită şi făcând posibilă ecranizarea acestui scenariu pe care îl co-semneaza James Cameron, Laeta Kalogridis  care a lucrat la Terminator:Genesis, Altered Carbon și Pathfinder , Robert Rodriguez căruia îi datorăm  Machete, Desperado și Sin City, dar şi Yukito Kishiro însuși- creatorul primordial al cărților.

Din această colaborare extraordinară s-a născut un film uimitor ca efecte speciale, cu o poveste în care preceptele morale şi valorile sunt exact ce trebuie să fie – cu un pic mai multă violenţă decât mi-aş fi dorit- dar până la urma atunci când se întâlnesc forţele răului cu ale binelui- se iscă încleştări care nu au cum să fie altfel.

alita-battle-angel-574920l

Minunat desenate, personajele ce vin din universul manga îşi găsesc aici o viaţă nouă, CGI-ul celor de la WETA devenind atotputernic şi reuşind să materializeze tot ce a imaginat autorul, performanţele în direcţia aceasta fiind uluitore.

La vremea lansării din ianuarie 2019, Alita: Batttle Angel aproape diviza comunităţile de critici şi fani, filmul în care Christoph Waltz are – în sfârşit – un rol pozitiv propunând o Rosa Salazar complet computerizată într-un cyborg fără memorie pe care savantul îl activează, redându-i  treptat şi identitatea- într-o poveste captivantă şi plină de suspans, cu scene fabuloase de combat cu fiinţe cibernetice într-o lume distopică.

alita-battle-angel-462988l

Şi într-atât de mult a prins la public acest script, încât încă de la lansare se aştepta şi urmarea, pentru care s-au semnat petiţii, s-au intervievat protagoniştii şi producătorii, făcându-se valuri aproape fără precedent. Reacţia celor de la Disney  a fost inițial reţinută, în ciuda faptului că sunt zvonuri că James Cameron- căruia îi semnalase potenţialul cărţilor manga chiar Guillermo del Toro – ar avea material pt o trilogie, iar felul în care curge povestea lasă nenumărate portiţe deschise pentru continuare (un exemplu fiind subsidiarul personajului Nova interpretat de Edward Norton- plin de substanţă şi mister). Se pare totuși că dorința fanilor e lege chiar și pentru o companie de notorietatea celei înființate de celebrul Walt, așa că în urmă cu trei zile a fost confirmată decizia unei continuări, ceea  ce i-a exaltat pe fanii – care acum sunt în delir!

MV5BMzI5MDliMzMtYTQyNC00OTA3LTk0YWUtM2JkMzE5YTUzZDllXkEyXkFqcGdeQXVyNzI1NzMxNzM@._V1_SX1777_CR0,0,1777,939_AL_

Îi mai vedem în film şi pe Mahershala Ali şi pe Jeniffer Connelly, ambii înrolaţi în slujba răului –primul fiind un puternic interlop, cealaltă -fosta soţie a doctorului Dyson Ido – ambii iniţial ingineri de top, cu drumuri şi alegeri diferite după dispariţia fiicei lor şi destrămarea căsniciei.

Filmul focusează pe acţiune într-un mod spectaculos, cu scene ce ne impresionează cu arme uluitoare şi lupte ce îţi taie respirația- cu o estetică similară celei din Ready Player One, care şi el rulează pe HBO, aşadar este o altă invitaţie pentru cei cărora le place genul, iar extrapolând ajungem la Ghost în the Shell– în care găsim aceeaşi idee de a prelua corpuri şi a înlocui conştiinţe într-o lume SF distopică.

MV5BNjg2OTc0NzcwNl5BMl5BanBnXkFtZTgwMzQzNjQ3NjM@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_

Cu o dinamică acaparatoare a scenelor şi personaje cu un design creativ, Alita: Battle Angel rămâne un film impresionant ce se poate alătura unor spectacole vizuale din SF-uri culte precum The Fifth Element al lui Luc Besson, Dark City regizat de Alex Proyas sau Speed Racer imaginat de Lana şi Lili Wachowskie, celebrissimele creatoare ale seriei Matrix.

Şi deşi acţiunea se petrece în 2563, adolescenţii se poartă la fel, prima iubire este aidoma iubirilor din toate timpurile, iar imaginea relaţiilor dintre părinţi şi copii nu diferă de cea de azi. Aşa că acest SF manga cu cyborgi punk pe care îl difuzează HBO, va avea câte ceva pentru toate gusturile şi toate vârstele, într-o poveste care deşi pe alocuri e puţin încâlcită, rămâne o aventură epică înzestrată cu toate atributele pentru a ne ţine în chingi pe durata celor 122 de minute.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s