FREE SOLO- un documentar răvășitor despre limitele umane

Posted: 13/02/2020 by MarcelPlaton in Film
Etichete:, , , , , , , ,

 

free-soloAlex Honnold nu e Han Solo și nu e Spider Man! Este un un tânăr născut în Sacramento, California, care va împlini 35 de ani și care a devenit cunoscut în toată lumea pentru ascensiunea liberă din 3 iunie 2017 (fără corzi sau hamuri de siguranță, doar în pantaloni, tricou, încălțări de alpinism și rezervorul de praf de cretă) a lui El Capitan-975 m, o proeminentă stâncă din granit din Parcul Național Yosemite.

Și „El Cap” nu provoacă doar prin înălțime, ci solicită o urcare dură din punct de vedere tehnic și asta o confirmă alpiniștii care l-au testat în primii 150 de metri. Free climbing-ul pe acest masiv nu a mai fost încercat înainte dintr-un simplu motiv: orice mică greșeală înseamnă moarte. După cum spune și unul dintre prietenii lui Alex înainte de încercare, „este ca o finală la Olimpiadă pentru cucerirea medaliei de aur și dacă nu câștigi aurul, vei fi ucis”. Și același personaj continuă mucalit: „Let’s hope it’s a low-gravity day”

alex-honnold-free-solo

Totul a durat aproape 4 ore, timp în care cei care au filmat, fotografiat și observat au avut inima cât un purice, mai ales în punctele dificile (cum este ruta de escaladă Freeblast Route, care e netedă ca în palmă și fiecare mica ieșitură e folosită ca punct de susținere) sau când Alex era în poziții acrobatice (numite amuzant, poziții a la Karate Kid). Există și un moment comic, care destinde puțin tensiunea urmăririi acestui documentar, în momentul în care Alex întâlnește câțiva cățărători care se odihneau pe stâncă, care sunt derutați de apariția lui, deși unul dintre ei este îmbrăcat într-un costum de unicorn și Alex ar fi trebuit să fie cel surprins.

alex-honnold-free-solo-el-capitan-2016

Dar ce e interesant la acest documentar este și faptul că se prezintă și reacțiile celor din echipa de filmare (vă veți reîntâlni cu alpinistul Jimmy Chin, cunoscut deja pentru expedițiile sale incredibile, pe care le documentează cu fotografii și clipuri remarcabile) care se pun și în postura unor martori la o posibilă cădere a lui Alex. Și deși nu sunt pesimiști sau nu insistă asupra acestui aspect, e un scenariu la care s-au gândit. Sunt câteva cadre filmate cu căderi (din fericire, doar cu asigurare) care măresc suspansul acestui documentar. Și nu trebuie uitat faptul că acești cameramani și alpiniști, încearcă să fie cât mai discreți, să nu se uite direct către Alex, să nu îl încurce și să fie cât mai temperați în ceea ce privește emoțiile. Până și simpla pomenire a lui Ueli Steck-alpinistul poreclit mașina elvețiană, care căzuse în Nepal cu câteva luni înainte de filmarea documentarului, este una care dă privitorilor fiori, dar lui Alex i se pare o dispariție normală, peste care poate trece cu ușurința celui care a învățat deja o lecție importantă- moartea face parte din viață.

Alex este de departe cel mai detașat, aparent fără nici o emoție, foarte echilibrat și chiar amuzat, mai ales când spune că e mai bine să te cațeri liber, decât cu o coardă de 60 de metri sub tine, care de cele mai multe ori mai mult te încurcă. El este ca un samurai în fața unei provocări, care înainte de a porni la atac își calculează fiecare mișcare. Și e normal să fie așa: e de ajuns o singură greșeală sau o simplă alunecare și e GATA! Acest mod de a te cățăra este atât de periculos, încât doar o mică parte dintre alpiniști alege această manieră și din acest mic procent, mulți nu mai sunt.

free-solo-el-capitan-alex-honnold-chalk-hands

De fapt atât moartea, cât și viața trăită la maxim sunt prezente pe tot parcursul filmului! La fel și dragostea și prietenia: a lui Alex față de iubita lui (despre care vorbește continuu), sau  dintre Alex si coechipieri, la rândul lor alpiniști împătimiți!

Vă recomand cu căldură acest documentar National Geographic spectaculos, plin de adrenalină, o mărturie emoționantă a unui om care își dinamitează limitele și care nu poate trăi decât așa!

Foto credit Jimmy Chin

Free Solo” (2018, documentar). Regia: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi; Imaginea: Jimmy Chin, Clair Popkin, Mikey Schaefer; Montajul: Bob Eisenhardt; Cu: Alex Honnold, Sanni McCandless, Tommy Caldwell, Jimmy Chin, Mikey Schaefer.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s