Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile sau Extrem de pervers, șocant de violent și diabolic

Posted: 24/04/2019 by MarcelPlaton in Film
Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

MV5BNmI4MDVhZjUtODNjMi00ZmYwLWI5N2YtZDVlYzM2MjUxZTVkXkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_

Abia ieșit de la vizionarea filmului semnat de regizorul Joe Berlinger mi-au revenit în minte cuvintele citatului din deschiderea filmului, care îi aparține lui Goethe : „Puțini oameni au imaginația necesară pentru a vedea realitatea”. Asta să fie scuza pentru cea care a crezut până în ultima clipă în criminalul narcisist Ted Bundy? Regizorul a ales să construiască filmul din unghiul celei care a crezut în nevinovăția partenerului său- Elizabeth „Liz” Kloepfer- autoarea cartii „The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy” sub pseudonimul Elizabeth Kendall, publicată în 1981 și în care descrie cei 6 ani petrecuți alături de criminal, momente fierbinți dar si prima întâlnire în 1969 dintr-un bar.

Totul cu pasiune și vulnerabilitate care au dus la o dependență pentru tânăra secretară, care ulterior, pentru a scăpa de robia lui Ted, s-a refugiat în alcool! Era o mamă singură și impresionata ca Ted a băgat-o în seamă, culmea, un bărbat charismatic, fermecător și care avea lipici la femei. În plus, acesta s-a dovedit un bărbat grijuliu, atent cu fetița ei și purtându-se cu ea ca un adevărat tată.

Ted

Să recapitulăm puțin cine au fost actorii care l-au interpretat pe asasin de-a lungul vremii: Mark Harmon l-a jucat pe Ted în filmul din ’86, The Deliberate Stranger, (film bazat pe cartea reporterului Richard Larsen și lansat cu 3 ani înainte de execuție), apoi Michael Riley Bourke în 2002, în filmul horror Ted Bundy, regizat de Matthew Bright. La scurt timp (oamenilor le este sete de sânge!), în 2003 se lansează The Stranger Beside Me, bazat pe nuvela scrisă de Ann Rule (o scriitoare de romane în care prezintă crime și criminali) despre Bundy, care este jucat de Billy Campbell. Marșul actorilor care-l întruchipează pe asasin este continuat de Cary Elwes în The Riverman: Ted Bundy and I Hunt for the Green River Killer, din 2004 și se părea că este încheiat de Corin Nemec în producția Ted Bundy: An American Icon. Dar nu și nu! Fanii lui Zac Efron i-au scris că el ar putea fi următorul Ted Bundy și uite cum în 2019, cel care cu puțin timp înainte fusese salvamar cu Dwayne Johnson sau îi dădea replica lui Hugh Jackman în The Greatest Showman, a ajuns să joace foarte bine rolul de Hot Bundy. Și se achită cu măiestrie, pentru că nu se concentrează pe tulburările bipolare sau psihopatie, ci mult mai mult pe partea atrăgătoare a personajului și pe aspectul fizic, care a făcut atâtea femei să suspine.

extremely-wicked-shockingly-evil-and-vile-312860l

Și în muzică este pomenit numele lui Bundy! Acesta  a fost folosit și în melodiile lui Eminem sau în piesa Ted, just Admit it, cantata de  Jane’s Addiction, în care există un sample dintr-un interviu de-al lui Bundy din ’80.

Joe Berlinger este în faza de studiu a marilor criminali din istoria Americii, asta dacă socotim și faptul că acum 5 ani a realizat și documentarul Whitey: United States of America v. James J. Bulger, despre James „Whitey“ Bulger, care a dus o viaţă dublă fiind unul dintre cei mai cunoscuţi mafioţi din Boston şi ca informator secret al FBI, înainte să fie fugar timp de 16 ani și apoi ucis într-o închisoare federală din West Virginia. Pe undeva tot despre a fi duplicitar, despre fraudarea legii, tot despre criminali care au ajuns să fie transformați în idoli de către oameni.

extremely-wicked-shockingly-evil-and-vile-307168l

Să nu omitem faptul că pe Netflix este și documentarul lui Joe Berlinger, în patru părți, intitulat Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes, ce conține imagini noi din timpul proceselor, interviuri, filmări de arhivă și înregistrări realizate în sectorul condamnaților la moarte. Are și el obsesiile lui, așa cum am observat într-o scurtă apariție în rol de polițist agresiv pe solistul James Hetfield, că deh, tot Berlinger a realizat și documentarul Metallica: Some Kind of Monster și Metallica: This Monster Lives J

De nerecunoscut este copilașul Haley Joel Osment din The Sixth Sense, Pay It Forward sau Artificial Intelligence – AI, care acum e de nerecunoscut in personajul bonom care insa pastreaza acelasi zambet.

extremely-wicked-shockingly-evil-and-vile-977373l

Cap coadă filmul se centrează pe aparenta non violență a celui care ar fi omorât peste 100 de femei. În momentul în care investigatorii FBI l-au întrebat dacă numărul persoanelor pe care le-a ucis este 36, Ted Bundy le-a răspuns: „Mai adăugaţi o cifră şi veţi avea numărul corect.” Și deși există multe detalii îngrozitoare prezentate pe parcursul filmului, ai senzația că te uiți la un chin al unui om condamnat pe nedrept! În plus, judecătorul este interpretat de John Malkovitch, iar cele câteva minute de dialoguri cu el sunt încântătoare.

extremely-wicked-shockingly-evil-and-vile-605466l

Scena finală este una dintre cele mai reușite, când nevinovatul condamnat este față în față cu cea care l-a susținut necondiționat. Va vedea ea cine este cu adevărat omul din fața ei? Mergeți să vedeți filmul, pentru că merită! Mi-am adus aminte de alte realizări cinematografice care nu au nici o legătură cu subiectul, dar care tind să lase loc de multe interpretări, cum a fost cazul documentarului recent-Leaving Neverland sau al filmului The Life of David Gale, cel cu Kevin Spacey.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s